Dakle hteo bih pored instaliranog XP-a da imam Win 7. Kolko shvatam treba da imam 2 particije na hard disku il tako? Dal onda treba na svakom operativnom sistemu da instaliram drajvere i programe, igre posebno ili to moze u jednom operativnom sistemu pa da se pali iz drugog?
naravno da jedan OS ne moze da radi zajedno sa drugim, odnosno da prelazis tako iz jednog u drugi, a da pritom ne restartujes komp, moras da imas odvojene particije i prvo da instaliras XP npr. na primary, odnosno prvu particjiu koja ce biti C:, a posle na drugu, odnosno D: koja moze da bude secondary, instaliras W7, moras posebno da imas drajvere i na sedmici i na xp-u, a igre igras na onom koji ce po tebi biti izbor za igre, i da bi ulazio iz jednog u drugi, potreban je restart kompa pa dobijes listu za izbor 2 operativna sistema.
Slozio bih se sa imarkovic-em,samo sto je on to malo izmesao. Kako ja to vidim tebi trebaju tri particije,i nikada se D particija ne stavlja kao sistemska,vec u tvom slucaju C i E .Plus ces prvo morati da instaliras Win 7 pa tek onda XP. Ja bi to ovako uradio:sa Acronis-om pobrisi sve osim radne particije(D),da bi izbegao cimanje D particiju stavi kao logicku,a od unlocated prostora napravi dve primarne particije,C za win7 od 20GB i E za Xp od 15GB.Posle toga stavljas 7 pa XP.Moras ici ovim redosledom da bi ti boot lista radila,jer XP ako ide prvi nece videti 7-icu,posto sistemi vide sebe i starije a ne novije.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Može i prvo XP, pa onda Win7, probao i radi. I čemu to particionisanje i zezancija. Na C mi je bio XP, na D Win7 sa muzikom, slikama, igrama itd, dok je E rezervisana za filmove i serije. Dakle, ništa nisam dirao, samo stavio Win7 x64 i sve je šljakalo kako treba. Međutim, pošto me nervira drndanje sa 2 OS-a, sada imam samo Win7 x64.
nisam nista izmesao, sto se tice windowsa, kad je dual-boot u pitanju, uvek je vazilo pravilo, PRVO stariji OS, pa NOVIJI, da se ne bi stvari komplikovale, a nije valjda da ti uvek instaliras prvo noviji, pa stariji OS, pa sebi zakomplikujes zivot, pa modifikujes boot kako bi radilo, sve naopako..??
ovako, znaci bez komplikacija: 1. PRIMARY C za XP 2. SECONDARY za W7 (moze i primary, nebitno, jer se na C particiji snima boot i MBR) 3. E particija za podatke
instaliras PRVO XP, na C, zatim Windows7 na D, i to je to, posle toga ti daje izbor pri boot-ovanju.
jedno glupo pitanje,ali bolje da pitam jer ne zelim nesto da zeznem...Ako na c instaliram XP a na d hocu win7,da li moram da formatiram d particiju...Na njoj vec imam oko 170gb podataka,i 30gb slobodno,pa ako instaliram na particiju sa podacima,da li gubim te podatke...
MIND CONTROL
:: nisam nista izmesao, sto se tice windowsa, kad je dual-boot u pitanju, uvek je vazilo pravilo, PRVO stariji OS, pa NOVIJI, da se ne bi stvari komplikovale, a nije valjda da ti uvek instaliras prvo noviji, pa stariji OS, pa sebi zakomplikujes zivot, pa modifikujes boot kako bi radilo, sve naopako..? :: :: ovako, znaci bez komplikacija :: 1. PRIMARY C za X :: 2. SECONDARY za W7 (moze i primary, nebitno, jer se na C particiji snima boot i MBR :: 3. E particija za podatk :: :: instaliras PRVO XP, na C, zatim Windows7 na D, i to je to, posle toga ti daje izbor pri boot-ovanju :: :: ::
Ja sam napisao varijantu za sve.Hajde sad lepo probaj na dva harda da instaliras po jedan OS,na tvoj nacin,pa mi javi dali ti boot lista radi.
@DM:Ja sam skontao da ima samo dve particije,a u tom slucaju bi mu mnogo gore bilo da kida prostor za novu particiju.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: nisam nista izmesao, sto se tice windowsa, kad je dual-boot u pitanju, uvek je vazilo pravilo, PRVO stariji OS, pa NOVIJI, da se ne bi stvari komplikovale, a nije valjda da ti uvek instaliras prvo noviji, pa stariji OS, pa sebi zakomplikujes zivot, pa modifikujes boot kako bi radilo, sve naopako..? :: :: ovako, znaci bez komplikacija :: 1. PRIMARY C za X :: 2. SECONDARY za W7 (moze i primary, nebitno, jer se na C particiji snima boot i MBR :: 3. E particija za podatk :: :: instaliras PRVO XP, na C, zatim Windows7 na D, i to je to, posle toga ti daje izbor pri boot-ovanju :: :: evo ti jos jedan answer :: http://www.elitesecurity.org/t377625-0#240528 ::
dobro, i sta si me sad pitao da uradim, ne razumem? da instaliram na 2 harda po jedan OS? to sam vec radio sto puta, samo u BIOSu podesis sa koga da butuje i eto, ako si me to pitao, mislim, kako mozes da dobijes bootlistu, ako instaliras OS na 2 razlicita harda... ja pricam o particijama na JEDNOM hardu.
moze to da se odradi, ne smes samo da formatiras, da ne bi izgubio podatke, nego samo instaliraj i on ce napraviti svoje sistemske fajlove, ostavice ti podatke, ali ja to ne bih radio, zasto da ti sve ne bude lepo i sredjeno...
zato sto nemam gde da smestim 170 gb podataka,a d particija je relativno skoro formatirana pa je posle toga stavljeno 170gb podataka...hvala...
MIND CONTROL
:: moze to da se odradi, ne smes samo da formatiras, da ne bi izgubio podatke, nego samo instaliraj i on ce napraviti svoje sistemske fajlove, ostavice ti podatke, ali ja to ne bih radio, zasto da ti sve ne bude lepo i sredjeno.. :: :: ::
Jedna particija od 40-50 Gb instaliras prvo windows 7 a onda kad podesis sve programe instaliras Virtual PC_x64_and Windows XP Mode for Windows 7 ili Virtual PC_x86_and Windows XP Mode for Windows 7
u zavisnosti koji windows 7 instaliras 32 ili 64 bitni.
LOL,citam sta sam napisao i neverujem.Naravno da prvo ide stariji OS pa onda noviji.Da bi NT Loader mogao da vidi. Ja neverujem sta ja pisem u poslednje vreme,moracu malo joge pre svakog posta.
Hvala na odgovorima. Bas je smor sto bi morao da instaliram dreajvere i programe na obe particijej (oba sistema) : ( Al ajde videcu dal ce mi trebati uopste 2 operativna sistema. Za sada samo ideja. Valjda igre nece praviti probleme na win7 da ne moram da razmiljam o XP u. Inace sad sam na XPu al kad izadje full verzija (da ne traje do marta) win7 krajem oktobra tada cu instalirati na sveze formatiranom disku.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.