..Ljudi, treba mi hitan i strucan odgovor, nacitao sam se ovde na forumu svega i svacega, ali nisam uspeo da otkrijem sledecu stvar:
Masina ima 4 Gb Rama i 32bitni XP, e sad, da li integrisana grafika uzima svoj deo od vidljivih 3,25 (sto prepoznaje XP) ili grafika moze da se pothrani i onim `nevidljivim ` delom (sto bi bilo odlicno)? Nadam se da je pitanje jasno.
Uradi prost eksperiment: Dodedli integruši 1GB, pa ako ti windows kaže da imaš još 3GB, sve je jasno ko dan.
RAM odlazi u VRAM svrhe na nivou BIOS-a ne na nivou Windows-a. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
ne vuce od tih 3.25,jer ako imas 4gb ram-a,od tih 4gb grafika oduzima koliko joj dodelis,npr ako joj dodelis 250mb ostaje ti 3.75gb sistemske memorije,a windows zbog svojih ogranicenja prepoznaje samo 3.25.....tako da se ne brines.....jer bios ploce odredi koliko ploca uzima za grafiku,a ta memorija za sistemsku vise ne postoji,tj windows ni ne zna da ima 4gb ako je sama ploca dodelila 25omb ploci,win misli da ima 3.75 gb,ali posto mu je ogranicenje 3.25 on ``kaze`` da imas 3.25 sistemske memorije....nadam se da nisam suvise prekomplikovao u objasnjenju....pozz
da nece da moze. Imao takvih slucajeva sa 4GB RAM-a. Mislim da sam i ovde postovao o tom problemu. Sad sve vise BIOS-a radi automatski dodeljivanje mem grafici, proporcionalno. Jednostavno nece. Imas 4GB, win vidi 3,25GB , ode na graf. 512MB i ostane ti 1,75GB u win-u. Jbg.
..da mi neko da ovde tacnu informaciju, ali izgleda da ce ipak moj novi laptop biti zamorce..:) Nemoguce je da niko na forumu nema nekog u blizini da ima taj slucaj, pa samo da proveri??
Vec ptice znaju da 32bit NE VIDI 4gb rama. Ne mogu da ti dam siguran odgovor, i necu pricati kako sam to probao, jer nisam, ali win32 MORA da vidi 3.25 ili cak u nekim slucajevima 3gb rama, i sigurno ce ti uzeti za graficku od toga. Bios mozda jeste `nezavistan` ali...ako windows ne vidi 4gb, kako on moze da PODRZI uzimanje memorije KOJU NE VIDI za graficku (licno ne verujem da je Bios toliko nezavistan od win-a ako je uopste)? To je neka moja logika. Nemam s tim iskustva, i mogu da se daju kontra argumenti, ali to je to.
Ali, imas jednu prednost, ostaje ti nesto preko 2.5gb rama, a to je i vise nego dovoljno za sve igre, a bogami i za dosta programa. Sta najzahtevnije radis na kompu?
Cek malo, sta ce ti za integrusu vise od 256 rama? Pa to su krsine neopevane. Kad bolje razmislim, tebi i nije bitno kako se raspodeluje ram
life`s a bitch...and then you die.
:: :: ..da mi neko da ovde tacnu informaciju, ali izgleda da ce ipak moj novi laptop biti zamorce..: :: Nemoguce je da niko na forumu nema nekog u blizini da ima taj slucaj, pa samo da proveri? :: ::
..prvenstveno za muzicku produkciju, da bude mobilan, sa sto vecom autonomijom,a opet, sa druge strane, ne bi bilo lose da i ta integrusa potera po neku igricu, mozda ne najnoviju, ali neku pristojnu...zato se i premisljam da li dati vishe para na neku ATI ili NVIDIA-u ili se zadovoljiti integrusm ako joj se dodeli veca kolicina memorije??
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.