To ti je poprilicno relativna stvar i ne verujem da postoji jednostavan odgovor. Najbolje bi ti bilo da ih sam isprobas pa da sam za sebe odlucis sta ti je najbolje ili najkompletnije. Od onih koje sam ja isprobao svakako bih ti preporucio da probas Suse, Mandrivu i Ubuntu (ili Kubuntu) a neko drugi ce ti vec predloziti jos neke, sasvim sam siguran.
Ko sto darkoc rece. Suse je DVD pa ces odmah dobiti gomilu software-a i ja koristim isti za servere. Ubuntu mi se svideo na prvi pogled za desktop, za server bas i nije.
Ubuntu je po meni, cak salju i za Dzabe CD-ove sa instalacijom (Ship It) Na Ubuntu uvek sve mora da radi... Suse sam 3 puta probao pa nista tezak je do bola, a za Mandrivu necu da pricam jer nisam probao...
Manje vise stvar ukusa i angazaovanosti. Naj laski za ucenje je svaki distro baziran na Debian linuxu, Ubuntu, Kubuntu, Xbuntu, Mint linux , Dream Linux ... Suse prekompikovan za instalaciju i dugo traje. Fedora- jako puno zavrzlama da bi proradio vlasnicki softver ..... Naj jaci forum ti je za Ubuntu linux kod nas . Ubuntu forum Srbija radi od 0-24 za sve probleme korisnika
pa neces valjda SuSE ako se newbee :))) Lepo pise - za servere suse, a ovako ubuntu... To sto svako vozi windows server ne znaci i da zna dobro da vozi...
Kao sto rekoh, sve je to relativno. Nekome je nesto komlikovano, nekome nije, neko voli izazove, neko ne, itd, itd... Ako si novajlija onda uzmi Ubuntu i cepaj. Za ostalo, bolje isprobaj sam...
:: Slazem se u potpunosti s tobom jos je na Suse-u komplikovano naterati da nesto radi kao npr. Driver za grafu.. :: :: Jel te ima na Ubuntu forumu :: :: :: From Freedom Came Elegance :: LinuxMint :: ::
:: pa neces valjda SuSE ako se newbee :))) Lepo pise - za servere suse, a ovako ubuntu... To sto svako vozi
Suse za server?! Suvise je problematicna... Instalira se gomila stvari po defaultu koje posle moras da iskljucis... (ako ostavis default vrlo lako mozes i CUPS da instaliras) Sto se Ubuntu server distribucije tice oni stave samo najosnovnije pa je lakse dodati... Takodje, sto se tice same administracije, najbolja i najgora stvar na Suse je yast... Koliko ti negde olaksava posao toliko ti na drugim mestima zagorca zivot (podesavanje sambe npr)
Za pocetnika je mozda najbolje Kubuntu (ne cimas se sa trazenjem paketa, a repozitorije sadrze skoro sve sto ti treba) ili Suse (dobar za rad, ali pakao za instaliranje paketa)
Ja sam obe koristio po par godina (i na serverima i na desktopu) i, meni licno, je Ubuntu bolji... U svakom slucaju, obe su dzabe pa skini Live verzije i probaj sta ti se vise svidja....
:: Koga :: :: :: :: Slazem se u potpunosti s tobom jos je na Suse-u komplikovano naterati da nesto radi kao npr. Driver za grafu.. :: :: :: :: Jel te ima na Ubuntu forumu :: :: :: :: :: :: From Freedom Came Elegance :: :: LinuxMint :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.