Znam da ima 100 tema u vezi sa naslovom ali ne zamerite što postavljam 101.-vu. Southbridge je ICH10 (bez R, znači nije raid nego `običan`). Northbridge je P45. OS je Windows XP SP3. Jel ima šanse da se zakrpi bez reinstalacije sistema tako da proradi taj misteriozni AHCI? Šta se konkretno dobija njime i da li se isplati maltretiranje? HDD je WD 5000AAKS. Hvala unapred na odgovorima.
Osim ako ne planiraš taj WD5000 da hot swapuješ, pa ne isplati se baš. Posao nije neko izuvanje, al ako baš čezneš za njem, i windows ti nije pun, integriši u XP sa nLitom AHCI drajvere pa od nule. Searchuj forum, par puta sam samo ja o tome pisao...mora patch, neki fajl sa rapida, pa onda Intel Storage drajver..... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Mozes da pokrenes AHCI mod na Intel chipsetu i bez reinstalacije sistema, proguglaj malo, imas uputstva za Intel ICH koliko zelis. Ako se dobro secam, potrebna je instalacija ahci drajvera i neki registry edit da bi to proradilo. To ti je mac sa dve ostrice: ili ce proraditi iz prve ili ces dobiti BSOD sa porukom Inaccessible boot device kada ti ne gine zamena sistema. Preporuka - ako lepo, brzo i stabilno radi, ne diraj nista :o)
AHCI omogucava hotplug i NCQ koji ti apsolutno nisu potrebni ako ti masina nije server, da bi dosli do izrazaja treba ti multi-user okruzenje i tezak multitask sa hardovima... U realnom radu nema nekih poboljsanja izuzev situacije gde se vrsi nekoliko operacija sa hardom tipa rezes nesto i kopiras, gledas film ili nesto trece u isto vreme, kada hard ima primetno brzi odziv na komande ali nema generalnog ubrzanja harda.
Najveci problem je njegova nestabilnost, kod mene na AMD/ATI780G + SB700 radi ok, ali sam imao situacije da mi drajver zvucne unisti sistem, upropasti ostale drajvere, a posto je AHCI zaseban drajver, desavalo se da moram da menjam ceo sistem zbog nekog idiotizma od problema.
Toliko od mene, sve korekcije i dodaci dozvoljeni, necu ujedati, obecavam :o)
EDIT: Dok ja otkucah ovo, stigla ekipa :o) Ihhh... Sta su ti momci sa PCB :o)
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Znači da batalim ja ipak? Ok, rečeno - urađeno. Ne kažem da nisam tražio ali svako od tih uputstava mi je komplikovano osim one integracije preko nLite-a ali opet ona zahteva ponovnu instalaciju a je bih sa time da se zajebavam jer me prosto mrzi da vraćam sve kako je bilo, tj. ne želim da izgubim jedan-dva dana na to jer cenim da neće pomoći ghostovanje particije i tako dalje bla bla. Sve radi brzo i nema gušenja, čak i kad u toku kasperskovog čekiranja celog sistema uzmem da klikćem i kopiram fajlove. Ne znam da li hard ima NCQ al znam da ima 16MB bafera što može biti ograničavajuć faktor no briga me, kažem opet sve radi lepo. Treće, taj hot swap ne znam ni šta je nit me interesuje, ja ni USBove ne čupam dok ne ugasim skroz mašinu. Što je sigurno sigurno je :) Hvala svima. I btw nek neko napiše, da li se vredi nadati tome da će eventualno Win7 da uvede podršku za AHCI bez cimatanja kao u slučaju sa XP-om?
Vistu i W7 možeš da slobodno instaliraš sa uključenom podrškom za AHCI i BIOS-u. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: I btw nek neko napiše, da li se vredi nadati tome da će eventualno Win7 da uvede podršku za AHCI bez cimatanja kao u slučaju sa XP-om ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.