Trenutno imam Ubuntu 8.10 i planiram da skinem najnoviju verziju 9.04. Zanima me sta vise preferirate - Ubuntu ili Kubuntu? Da li ima ikakve druge razlike sem kde 4 i Gnome interfejsa i kako se pokazao novi kde 4? mkukic
pa manje vise isto je, kao za windows, postoje aplikacije i za x64, ja sam koristio x86, prepoznace ti 2gb rama, nema potrebe da stavljas x64... naravno, vise aplikacija se pravi za x86, zato sto ima mnogo vise korsinika..
Od 6.06 Ubuntua vucem Gnome(Ubuntu) Gnome je malo stabilniji ali je KDE pelsi na oko. KDE je drugacije organizovan od Gnoma. stvar ukusa. 64 ili 32? Sa 2Gb po meni 32bita. Zavisi od konfiguracije na kojoj teras taj Linux i sta radis u njemu. KDE4 je jos u razvoju takoreci ali je npr KDE stariji od Gnome okruzenja godinu dana....
pa da, ubuntu distribucija ima brdo modela, najbolji su KUBUNTU, UBUNTU I XUBUNTU, izmedju ta 3 ja nikad ne mogu da se odlucim, svaki je dobar na svoj nacin, pa kombinujem stalno, a ostale distribucije su EDUBUNTU, FLUXBUNTU, SCIBUNTU, itd itd, ali nisu toliko poznate..
Ja bih ti preporučio Ubuntu. Ubuntu je njihova, da tako kažem, glavna distribucija i ima prioritet u odnosu na ostale. Povrh toga Kubuntu koristi KDE okruženje koje je još uvek u dubokoj fazi izrade i ima dosta nedovršenih i bagovitih stvari. Ima drugih distribucija koje su mnogo lepše uradili posao implementacije KDE okruženja od Kubuntu-a npr. OpenSuse.
Ubuntu, Kubuntu, Xbuntu su sve iste distribucije samo sa različitim default grafičkim okruženjima i softwerom za podršku tog okruženja.
Preporučujem ti x86 verziju samo zbog toga što je Adobe flash manje bagovit nego za x64. Sve open source aplikacije su dostupne i u x64 buildu. x64 može biti i brži od x86 zato što je x64 verzija automatski kompajlirana sa podrškom za SSE i SSE2 instrukcije i u procesoru su dostupni veći broj registara. To ubrzanje se može primetiti ako se baviš video obradom-kompresijom ili kompresijom podataka, inače u normalnom korišćenju nema razlike.
ajde posto vidim da si radio na linuxu, jel znas ukratko da mi objasnis kako se instalira ili kompajlira recimo driver za nVidia graficku, za Ubuntu, nisam uspeo da skontam..prepoznaje on, instalira neki default driver, ali nije to to, ne mogu igrice da se igraju, isto i za zvucnu..GTX260 i X-fi.. ako ti nije cim, fala..
ps, znam da udjem u shell konzolu, da se lociram na folder koji treba, ali ne znam sa kojom komandom se pokrece instalacija drajvera, pretpostavljam da treba da se prvo eksrtaktuje, ili sta vec, pa da krene sa integracijom..ili su to malo olaksali u ovoj verz.9? ja sam probao 8.1
Default driver bi trebalo da radi sasvim odlično. Kako neće igrice da ti rade? Jel izbacuje neku grešku? Jesi li uključio 3D okruženje (Compiz)? Nekada Compiz hoće da uđe u konflikt sa drugim 3D aplikacijama.
Ja bih ti preporučio da probaš da zadržiš taj default drajver, jer će ga tako sistem automatski update-ovati.
Ovaj metod ti NIKAKO ne preporučujem ali, ako baš hoćeš da instaliraš Nvidijin drajver, skini ga sa sajta na HD. Upali terminal, postani ROOT komandom: sudo -i i lociraj drajver, odnosno uđi u folder gde si ga skinuo. Ukucaj: `chmod +x [ime_drajvera]` da bi postao izvršna datatoteka. Pokreni ga: `sh ./[ime_drajvera]` (obrati pažnju: tačka, kosa crta udesno, ime drajvera) gde će ti postaviti nekoliko pitanja i posle bi trebalo da znaš da se snađeš. UPOZORENJE: ovde situacija može jako da se iskomplikuje jer Nvidijin drajver može da zameni sistemske biblioteke sa nekim svojim bibliotekama i da ti obori X (grafički server).
Instalirao sam Kubuntu 9.04 poceo polako da ga sredjujem (instaliram Firefox, podesavam efekte...) kad odjednom pri podesavanju tih efekata mi se ugasi kompjuter! Upalim ga ponovo, udjem opet u podesavanja tih efekata kad opet se ugasi komp! Sta je u pitanju? mkukic
@imarkovic: U terminal ukucaj (najbolje je copy/paste): glxinfo | grep -i `direct rendering` Ako kaže Direct rendering: Yes, onda drajver radi. Što se tiče X-Fi o tome ne znam ništa, Creative pravi usrane drajvere za Windows, a mogu da zamislim kakvi li su za Linux.
@mkukic: Jesi li siguran da Firefox već nije bio instaliran? Kako si ga instalirao? Kako se zove taj program za podešavanje efekata?
Da, iskoristio sam one dve particije gde je bio Ubutnu 8.10 i formatirao ih i na njih stavio Kubuntu 9.04. Instalirao sam samo drivere za graficku verzija 180 mislim da je. Firefox sam samo skinuo i otpakovao al ne znam da instaliram. Kucao sam sh firefox i on ga startuje ali ga ne vidim instaliranog... moram uvek da ga pokrecem iz foldera u kom sam ga raspakovao... Postojao je samo Conquer! mkukic
Radije ću da kupim original Windows nego da se 5 dana zajebavam sa drajverima.
sx.trš -x +8 -45/krozX.....trčim pa zapinjem.....
Linux će da zaživi kad `neko` sedne pa naravi takav UI i interakciju sa userom, da i neko ko ga nijeje video može sa znajem Engleskog jezika da krene da uči....bez programiranja, kompajliranja, komandne konzole, ..... a i trčim da mi Gimp bude zamena za Photoshop...o ostalim kompleksnim programima neću ni da govorim. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
U pravu si Bax da je Linux komplikovaniji za koriscenje, posebno kada se predje sa windowsa na Linux naviknut na rad i nacin razmisljanja u win-u... Ali meni je sad potreban savet oko ovog problema - zasto mi se gasi komp u Kubuntu? Jel se to nekom desavalo? mkukic
:: :: Radije ću da kupim original Windows nego da se 5 dana zajebavam sa drajverima :: :: sx.trš -x +8 -45/krozX.....trčim pa zapinjem.... :: :: Linux će da zaživi kad `neko` sedne pa naravi takav UI i interakciju sa userom, da i neko ko ga nijeje video može sa znajem Engleskog jezika da krene da uči....bez programiranja, kompajliranja, komandne konzole, ..... a i trčim da mi Gimp bude zamena za Photoshop...o ostalim kompleksnim programima neću ni da govorim :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: ::
Linux je komplikovan koliko i Xp. Ali se ne bih vratio na Win pa da mi daju jos i pare. Tezak je onome ko je navikao da dobija sazvakae drajvere.
Drajvere za Nvidiu nema potrebe kompajlirati jer 9.04 ima odlicne drajvere i na kroz Wine teram Doom3 i Shadowbane bez problema. Tako da u zvanicnom repou drajveri rade posao ,a to su 180.....
@mkukic na Ubuntu imas u Synapticu i FF 3.08 i 3.5 Shiretoko jos pre nego sto su ga Win korisnici i videli tako da nema potrebe da ga instaliras u opste. Jedino ako si instalirao KDE tj Kubuntu onda imas Kengueror kao defolt browser. FF instaliras sa sudo apt-get install firefox kroz konzolu
Baxonja, kakiš! Evo pogledaj mkukića...krenuo čovek da instalira Firefox jer je, jel te, tako navikao iz Windowsa, pa skinuo sa neta i neće da mu se instalira. Naravno da neće jer Linux nije Windows, već se svi programi instaliraju pomoću Synaptica, Yum ili šta već distribucija nudi kao alatku. Da je posegao za Synapticom ili apt-get-om onda bi sa 2 klika instalirao Firefox i to bez potrebe da ide na Mozilin sajt. Problem je u tome što su ljudi naučili da sve rade na Windowsow način, pa im je sve drugo neprirodno i komplikovano.
A sve ovde što sam objasnio je moguće bilo uraditi i preko GUI iliti GRAFIČKOG interfejsa, NAPOMINJEM da za sve gore navedene akcije postoji grafička alternativa nego mi ja lakše da kažem chmod +x nego klikni desni klik na fajl, izaberi properties, klikni permissions i štikliraj opciju execute. Čak je lakše nameštati permissions u Linuxu nego u Windowsu. Jeste li radili nekad sa permissions dijalozima u XP-Visti? Onda znate o čemu pričam....
@mkukic, ne znam što se restartuje komp, ovu Nvidiu treba prebiti, smučili su mi se sa njihovim drajverima. Čitao sam da će uskoro izaći open source verzija drajvera i time bi došao kraj našim mukama sa polovnim drajverima.
Stavi Kubuntu... Sto se drajvera tice, imas kde-jockey koji ce ti instalirati proprietary drivere za tvoju graficku koji podrzavaju sve sto i Winblows drajveri (samo bez DirectX) :)
@BlueSkyNIS Oko rečnika ne mogu da ti pomognem. Ja nemam alternativu za 10% programa koje koristim i ne vidim prelazak na linux u narednih XX godina.....i nemam vremena da istažujem još godinu dana da bi samo moj komp naterao da radi i iskoristio sve što imam. Nemam ja vremena za to, jedina korist, free OS, al čemu, na čemu da radim ? Gde su mi max ,maya, OpenGL, After Effects, Premiere..... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Svako koristi ono što mu odgovara. Photoshop sam koristio npr. kada treba da uklonim bubuljice sa lica. Jaka mi vajda od softwera koji košta...koliko ono beše? Da, 700 dolara! Sve se mislim da svi korisnici, pre svega ovi naši domaći, komšije naše...imaju potrebe za naprednim funkcijama koje on nudi. Još kada bi znali da treba i da se plati....
Sasvim sam siguran da ti ne bi trebalo godinu dana da skapiraš Linux, jer onda sam ja Ajnštajn. Zapitaj se koliko dugo si dugo radio za Windowsom i kojim tempom si upijao znanje o njegovoj strukturi, načinu rada...verovatno si godinama čitao, testirao, isprobavao, reinstalirao, drndao i mrndao... Takođe, ne treba ti znanje Engleskog jezika jer se gomila softwera prevodi i na srpski jezik. Imam utisak da nisi skoro (ako ikada) seo za Linux desktop i koristio duže od 1 dana.
O kakvom rečniku govoriš? Možda sam i pogrešio negde, popio sam čašu crnog vina da se okrepim...
Photoshop je najkompleksniji i najmoćniji program za obradu digitalne fotografije. Plaćen ili ne on na Linuxu neće postojati nikad.
Samo mi fale datoteke, prečice i ostali izrazi na deksktopu.
Nisam sedeo za linuxom jer ću juče da pokrenem X-Fi na njemu sa digitalnim izlazom, 4 DVI-a na Radeonu, Blackmagic video, Inca PC-100 i Matrox RT.X2 karticu..itd. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: O kakvom rečniku govoriš? Možda sam i pogrešio negde, popio sam čašu crnog vina da se okrepim.. :: :: Windows-free with Fedora 10 :: ::
He, he, nikad ne reci nikad! Čim mi diskutujemo o Linuxu na forumu koji je prvenstveno namenjen Windowsu znači da se polako širi svest o njegovom postojanju. Nekada su ovakve teme bile nezamislive. Šta `fali da se pojavi novi OS u igri i unese još malo konkurencije na tržištu?
::juče da pokrenem X-Fi na njemu sa digitalnim izlazom, 4 DVI-a na Radeonu, Blackmagic video, Inca PC-100 i Matrox RT.X2 karticu..itd
Pošalji neki mail dotičnim firmama hardvera gde zahtevaš podršku za Linux
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.