Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Celebrating 15 Years of Browser Innovation
STRANA 1 OD 1
Slavuj Celebrating 15 Years of Browser Innovation 28.04.2009. 19:42 T17078

status: user
broj poruka: 2236
http://www.opera.com/portal/15/

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 Odlicno napravljeno 28.04.2009. 20:19 #110838

broj poruka: 9121
Veoma lepo prikazana istorija za nas mladje koji smo tada bili veoma mali ili smo se tek rodili. Hvala!

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 28.04.2009. 20:20 #110840

broj poruka: 8138
Opera je starija od mene za citavih 3 i po meseca!

The Way It`s Meant To Be Played

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Kovle ..... 29.04.2009. 01:51 #110927

broj poruka: 976
JA sam svoj prvi komp dobio 97 godine tada sam imao 5 godina, i moj tata nije imao internet tako da na moju veliku zalost nisam mogao da probam tu OPERU. Jel uopste postojao net tada kod nas...

MACHINE Ko bi rekao 29.04.2009. 02:37 #110929

broj poruka: 5709
Net je kod nas dosao okvirno `96 u vidu EUneta, a pre toga se komuniciralo sa BBS-ovima...Board Bullettin Service. Tada se surfovalo cuvenim Netscape Navigatorom, koji je sluzio i kao GUI za cuvenu Britanicu...a modemi su bili 2.400-33.600

A N G E L

markopvict Masino, evo nesto o tome... 29.04.2009. 07:53 #110940

broj poruka: 4515
Istorija Interneta u Jugoslaviji počinje u februaru 1996. godine kada je nacionalna akademska
mreža preko provajdera BeoTelNet-a( Telefonija) spojena na Internet. Svi Internet servisi postali su dostupni
korisnicima u Jugoslaviji, ali je korisnička populacija bila ograničena na akademski krug
(saradnici fakulteta i naučnih instituta). Iste godine počinju sa radom prvi domaći provajderi na
komercijalnoj osnovi, čime je obezbeđena dostupnost Interneta i ne-akademskim korisnicima.
Već 1997. godine održan je prvi naučni skup o Internetu (SITJ, 1997). Do 2002. godini broj
Internet provajdera narastao je na 60. Najvažniji su Eunet (www.EUnet.yu, kapacitet zemaljskog
linka - 34Mbs, kapacitet satelitskog linka - 45Mbs) u privatnom, i PTT Srbija NET (www.ptt.yu,
kapacitet - 16Mbs) u državnom vlasništvu. Ovo je iz 2002. godine....

Evo ovde link kako je to spajano. ETF, FON, Ekonomski....

http://www.beotel.net/docs/Dosije%20Internet.pdf
http://www.sk.co.yu/2006/03/skin01.html
http://www.beotel.net/docs/Cista%20desetka.pdf

- - - -
`Symbian - Restart svakodnevnica`
- - -Crnogorac, preprodavac mobilnih telefona

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj ... 29.04.2009. 10:06 #110967

broj poruka: 2236
Ja sam negde 1997-98. bio na EUnet-u, pa kasnije na InfoSky-u, pa na Beotel-u, gde već 3-4 godine nisam ništa uplatio na taj dial-up nalog, a koristim ga još uvek preko Telekoma.

Sećam se da sam prvo imao neki 33.6k, pa mi je neko poklonio Rockwell 56k, kad su u najboljem slučaju ljudi imali 33.6k, 14.4k je bila neka ``sredina``. Taj modem sam koristio do pre koju godinu, a ako ga nisam nekome poklonio, onda je verovatno još u kutiji. Ispravan, naravno.

To je trebalo videti. Klikneš na stranicu i čekaš 8 minuta da se otvori :) Al` ti ne bude krivo zbog potrošenog vremena, nego što je sve što se pojavi ``VAU! Vidi ono !``. Sad klikćem kao majmun, otvaram 20 stranica odjednom i još se žalim da je sporo. Realno, samo da je UPLOAD 1MB/s a DOWNLOAD isti ili veći, ne bi mi zatrebao brži internet, verovatno nikad i prestao bih da komentarišem bilo šta u vezi njega i po internetu i van interneta.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Masino, evo nesto o tome... 29.04.2009. 10:46 #110980

broj poruka: 5709
Mislio sam prvi komercijlani net, a cini mi se da to bio EUnet...RCUB projekat je osmisljen i sproveden kao sto je to bio prvi Intranet, preteca Interneta a bila je glomazna mreza vojnih sistema u SAD. Dakle, ceo danasnji NET je zapravo izdanak univerzitetskih projekata, linkova, infrastrukture...a ne obratno...tada niko pojedinacno niti je imao novca niti znanja da tako sto oformi. Prof. Jovanovi, zvani Zoki je jedan od pionira a projekti kakvi se mogu videti u DARPA-i su jednim delom zasluzni i profesori a ETFa. Tehnika u vosjci takodje...`ajmo to reci ovako: sva infrastruktura potrebna u saobracaju, aero prevozu, internetu, komunikacijama, vojnoj tehnici, kakvoj takvoj robotici i racunarima (Pupin) u Srbiji i bivsoj SFRJ je zapravo delo kadra sa ETF-a (Beograd) sto kroz samu obrazovno-naucnu ustanovu, sto preko instituta za Fiziku, inst. Ivo Lola Ribar, Vinca i Pupin. Ostali deo je pripadao cuvenom Masinskom fakultetu i PMFu. To su sve razlozi zasto se ETF smatra najboljim fakultetom bivse SFRJ, jednim od najboljih u Evropi i svetu. Naravno da ne moze da parira u prakticnosti nekim Americkim, Japanskim...zbog novca koji se upumpava u sam naucni razvoj, ali kao lomonosovski model se smatra kao najbolja osnova za dalje rezonovanje. Decenijama je bio na listi 100 najbolji fakulteta u svetu...

A N G E L

:: Istorija Interneta u Jugoslaviji počinje u februaru 1996. godine kada je nacionalna akademsk
:: mreža preko provajdera BeoTelNet-a( Telefonija) spojena na Internet. Svi Internet servisi postali su dostupn
:: korisnicima u Jugoslaviji, ali je korisnička populacija bila ograničena na akademski kru
:: (saradnici fakulteta i naučnih instituta). Iste godine počinju sa radom prvi domaći provajderi n
:: komercijalnoj osnovi, čime je obezbeđena dostupnost Interneta i ne-akademskim korisnicima
:: Već 1997. godine održan je prvi naučni skup o Internetu (SITJ, 1997). Do 2002. godini bro
:: Internet provajdera narastao je na 60. Najvažniji su Eunet (www.EUnet.yu, kapacitet zemaljsko
:: linka - 34Mbs, kapacitet satelitskog linka - 45Mbs) u privatnom, i PTT Srbija NET (www.ptt.yu
:: kapacitet - 16Mbs) u državnom vlasništvu. Ovo je iz 2002. godine...
::
:: Evo ovde link kako je to spajano. ETF, FON, Ekonomski...
:: http://www.beotel.net/docs/Dosije%20Internet.pd
:: http://www.sk.co.yu/2006/03/skin01.htm
:: http://www.beotel.net/docs/Cista%20desetka.pd
:: - - - -
:: `Symbian - Restart svakodnevnica`
- - -Crnogorac, preprodavac mobilnih telefon

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs