Ali bez bojazni da pored Windows xp probam Windows 7? Da li mi moze zeznuti mbr i da li ga kasnije mogu upucati a da mi xp radi kao i ranije? Kako posle da izbrisem taj Windows 7 i da li mi za to treba posebna particija? Hocu da mi glavni bude Windows xp.
Heh, i mene je isto to mučilo ali mi vajni stručnjaci odavde nisu bili od koristi. Elem, svakako da možeš, nije nikakav problem ALI: Instalacija Win7 ti uzima jedno 10GB (dakle particija mora biti minimum 10GB) Možeš da ga instaliraš na koju hoćeš particiju (sem C: jer će XP biti pregažen) Treće, drajvere za čipset pripremi unapred, kao i one za grafiku (jerbo će ti monitor raditi u režimu osvežavanja slike frekvencije 60Hz što baš i nije kul ako imaš CRT) Četvrto, i ujedno i najvažnije, program koji ti treba kada odlučiš da brišeš win7 (što ćeš uraditi prostim formatiranjem particije na kojoj je instaliran) se zove ______________ ne sećam se kako ali javiću ti ako mi ostaviš mail, i njime konkretno uklanjaš MBR windowsa 7 a vraćaš onaj stari XPov i time sprečavaš da te svaki put prilikom butovanja drka oćeš li u sedmicu ili ćeš u XP.
Rezime: Primetićeš značajno ubrzanje, stabilnost i generalno drugačiji osećaj, modernije okruženje, fensi nadrkane efekte, i tako to, u odnosu na WinXP kojeg je definitivno vreme pregazilo. Drajveri za ADSL modem čini mi se da ti ne trebaju, a ako imaš mrežnu i koristiš kablovski SBB modem najbolje je da ga kačiš preko mrežne da ne bi morao da juriš drajvere za modem u slučaju da je uboden u USB port. Drajveri za vistu nekad rade (u slučaju čipseta) a nekad malo zajebavaju (integrisana zvučna).
Evo sta se meni desilo. Imam 2 hdd-a i pet particija ukupno. Ja lepo skinuo onu 7 sto je skyfire okacio (pola je na kineskom pola na engleskom) i lepo butujem ja sa dvd-a i gledam one particije i premisljam se na koju da instaliram 7. Hteo sam da obrisem vistu, a da umesto nje stavim 7-icu i da mi XP ostane. I sve lepo zavrsila se instalacija, i pokrecem prvi put sistem on me pita da li cu earlier version of windows ili 7. Ja reko sta je sad ovo. Nakraju shvatim da sam instalirao na istu particiju na kojoj je XP. Pola bitnih stvari mi je bilo na desktop-u i ja se usrao reko gotovo ode sve. Restartujem ja i izaberem earlier versions of windows i podigne se XP, sve tu sve normalno. Pitanje je KAKO? I kako ja mogu sada da skinem 7 a da mi ostane XP.
Sve sto sam napisao je malo konfuzno, pa ako ne razumete bas sve tu sam, i ako bi neko na pitanje da mi da resenje. pozzz
:: Heh, i mene je isto to mučilo ali mi vajni stručnjaci odavde nisu bili od koristi. Elem, svakako da možeš, nije nikakav problem ALI :: Instalacija Win7 ti uzima jedno 10GB (dakle particija mora biti minimum 10GB :: Možeš da ga instaliraš na koju hoćeš particiju (sem C: jer će XP biti pregažen :: Treće, drajvere za čipset pripremi unapred, kao i one za grafiku (jerbo će ti monitor raditi u režimu osvežavanja slike frekvencije 60Hz što baš i nije kul ako imaš CRT :: Četvrto, i ujedno i najvažnije, program koji ti treba kada odlučiš da brišeš win7 (što ćeš uraditi prostim formatiranjem particije na kojoj je instaliran) se zove ______________ ne sećam se kako ali javiću ti ako mi ostaviš mail, i njime konkretno uklanjaš MBR windowsa 7 a vraćaš onaj stari XPov i time sprečavaš da te svaki put prilikom butovanja drka oćeš li u sedmicu ili ćeš u XP :: :: Rezime :: Primetićeš značajno ubrzanje, stabilnost i generalno drugačiji osećaj, modernije okruženje, fensi nadrkane efekte, i tako to, u odnosu na WinXP kojeg je definitivno vreme pregazilo :: Drajveri za ADSL modem čini mi se da ti ne trebaju, a ako imaš mrežnu i koristiš kablovski SBB modem najbolje je da ga kačiš preko mrežne da ne bi morao da juriš drajvere za modem u slučaju da je uboden u USB port :: Drajveri za vistu nekad rade (u slučaju čipseta) a nekad malo zajebavaju (integrisana zvučna).
Ne možeš bukvalno `uninstalirati` windows 7, jer prosto operativni sistem nije zamišljen kao nešto što može da se `uninstalira`. Dakle, svi vi koji imate nameru da se zezate sa Windowsom 7, nezaobilazan program je EasyBCD a šta on radi detaljnije ćete videti sa ove sličice: http://xs138.xs.to/xs138/09171/7_xp_722.png Znači sve se vrti oko te opcije odatle. Upišete li MBR Windowsa XP nemate više pristup Windowsu 7 i možete ga slobodno obrisati ali tako što ćete FORMATIRATI particiju na kojoj je instaliran. Takođe, bitna stvar je sledeća: U Win7 particija na kojoj je instaliran Win7 je obeležena slovom C, što znači da particiju na kojoj je XP (ukoliko vam treba nešto sa nje) morate da dodate na način što ... mislim da već postoji otvorena tema u vezi sa tim. Pozdrav i uživajte u najjačem Windowsu do sada!
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.