Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
isti os, 32 vs 64 bita
STRANA 1 OD 1
Mixx isti os, 32 vs 64 bita 16.03.2009. 16:57 T16194

status: user
broj poruka: 2931
prednosti 64bitnih sistema uglavnom znamo, a o manama se bas i ne prica mnogo. pada mi na pamet samo veca hardverska zahtevnost (64bitni cpu) i neostatak drivera za neke shnj komponente.sta bi jos trebalo znati pri izboru 32/64?
Equinoxe Re: 16.03.2009. 17:08 #103400

broj poruka: 12057

Mašine su danas dovoljno moćne da se u zahtevnosti OS-a ne diskutuje mnogo. Ima razlike naravno među njima, XP i Vista, očigledno ali između 32-bitnih i 64-bitnih verzija razlika nije ni za razgovor.

Dakle u Visti X64 pasolutno sve radi, ne računam prastar softver (!) i hardver.
XP x64 je po meni do sada najbrži OS, prosto sabija kako brzo i lepo radi. Ko ima zverinu od mašine i hoće nečim ozbiljnim da se bavi.....pod zverina mislim `gomilu` RAM-a i neki Quad.
Al i tu ima kvake, on polako ide u penziju, jul je početak njegovog* kraja, XP-a uopšte.
Već sada možeš natrčati na NOT SUPPORTED OS kod instalacije nekih novijih paketa u njemu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
JOSILENKO ... 16.03.2009. 17:55 #103412

broj poruka: 1013
XP 64 nazalost radi sporije u MAX-u za nekih 30% od 32-bit (graficki viewport), vazi i za ATI i NVIDIA. Izgleda da je zbog toga sto su drajvere slabo optimizovali za njega. Inace rendering mu je malo brzi, stabilan je i ocitava preko 3 GB rama pa ga ljudi koji rade u MAX-u i Photoshop-u koriste. Za igrice je takodje sporiji, takodje zbog drajvera. XP 64 je imao potencijal da bude fenomenalan, ali se na zalost kasno pojavio i retko ko se odlucio da predje na njega.
Vista je njesra i 64 i 32 tako da necu da komentarisem koji je gori.
JOLE

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jovancic Win 64, Vista 64 16.03.2009. 19:12 #103432

broj poruka: 226
Imam 64-bitnu mašinu i po default mi je XP64. Nisam mogao da instaliram Scaner hp 4470c, jer nema drajvera (kaže hp da ih neće ni praviti), tako da sam instalirao i XP 32 bita.
Vistu 64 sam, takođe, instalirao, služi mi za igranje (kineske kockice) i probe da li neki programi rade pod Vistom. U radu nisam primetio neku drastičnu razliku u odnosu na XP 64. međutim, kako kaže i Bax, ne rade neki starijii programi pod Vistom

Za XP 64 - DO SADA NIJESAM IM`O PRIMEDBI! - kako kaže mao Crnogorče iz poznatog vica.

Pozdrav svima

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647153.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs