Imam WD od 320 GB (SATA) i na njemu mi je WinXP SP3. Hocu sada da ubodem drugi hard od 160 GB (ATA), mislim da je isto WD, mada je nebitno. E sada, hocu da na taj od 160 GB ubacim Win7 ovaj -Windows_7_rc1_7057_32Bit Imam ga u ISO fajlu, samo cu idem dupli klik pa cu ga rezem preko Nero-a. Zanima me kada ubacim taj od 160 i ubacim Win7 i kazem mu da se bootuje sa CDa i kada instaliram Win7 na taj drugi hard da li cu mozda imati bilo kakvih problema sa onim ekranom sto te pita koji ces sistem ili sta vec? Jel treba nesto posebno da podesavam itd? Koliko se razliqje procedura instalacije kada vec imas jedan sistem? Druga stvar-drajveri-jel da poskidam sve za Vistu i onda ubacim u compatibility modu? I recite mi ako mislite da jos nesto mozda treba da znam u vezi sa time... PoZ ========== BLEJA:)))
Generalno ne. Ako ubacis prazan hd u tu masinu pod uslovom da ga podrzava, softver ce ga prepoznati. Ali kada pocnes sa instalacijom.... e tu ima malih caka. Sve u svemu spasi podatke koji su ti potrebni pa ubij sistem i kreni da se zanimas. A ako nisi bas siguran daj nekom sa iskustvom da to sredi. Pozdrav
Cek, jel mi kazes da ubijem ovaj sistem sto ga imam pa da krenem sa apsolutno svime iz pocetka? ========== BLEJA:)))
:: Generalno ne. Ako ubacis prazan hd u tu masinu pod uslovom da ga podrzava, softver ce ga prepoznati. Ali kada pocnes sa instalacijom.... e tu ima malih caka. Sve u svemu spasi podatke koji su ti potrebni pa ubij sistem i kreni da se zanimas. A ako nisi bas siguran daj nekom sa iskustvom da to sredi. Pozdra :: :: ::
Samo pazi kad odabereš Custom (Advanced) setup da odabereš taj drugi HDD i ništa se ne možeš upropastiti ako to uradiš kako treba. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
OK. Znaci kazem mu da se bootuje sa CDa, on potera ovo sa Win7 CDa, kazem hocu Win, advanced setup i stavim particiju sa drugog... OK:)!
========== BLEJA:)))
:: :: Samo pazi kad odabereš Custom (Advanced) setup da odabereš taj drugi HDD i ništa se ne možeš upropastiti ako to uradiš kako treba :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: ::
Tako je, a setup će sam editovati Boot.ini sa primarnog boot harddiska i dodati se na listu OS-ova.
Ako hoćeš da gaziš postojeći OS, izaberi u setup-u tvoju C particiji, i u advanced opcijama kad biraš HDD reci mu da formatira C particiju. Samo prethodno sve bitno skloni/bekapuj sa nje. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: OK. Znaci kazem mu da se bootuje sa CDa, on potera ovo sa Win7 CDa, kazem hocu Win, advanced setup i stavim particiju sa drugog.. :: OK:) :: :: ========= :: BLEJA:)) :: :: :: :: :: :: Samo pazi kad odabereš Custom (Advanced) setup da odabereš taj drugi HDD i ništa se ne možeš upropastiti ako to uradiš kako treba :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: ::
Instalacijom drugog operativnog sistema, a dva na masini nece moci da postoje gazis prethodni svakako.Zato spasi podatke kao sto te savetujemo. E onda se zanimaj.
Nisam te bas skapirao...ili ti nisi mene. Ubacicu drugi hard i hocu na njega drugi sistem. Pa on da me na pocetq pita koji sistem hocu da koristim... Mislim, imao sam to ranije sa 98micom i XPom... A drajveri?
:: Instalacijom drugog operativnog sistema, a dva na masini nece moci da postoje gazis prethodni svakako.Zato spasi podatke kao sto te savetujemo. E onda se zanimaj :: :: ::
Nekima je verovatno komplikovano, ali ja sam to radio sa Windows 98SE i XP SP2. Ako ti ploča podržava Boot selection Menu, ono kad počne učitavanje hardware-a a ti pritisneš F8, ili neki Fx, i dobiješ izbor da butuješ sa jednog od hardova, CD-DVD-a ili USB drajva, ako ti je piikačen. U tom slučaju otkači fizički WD sa WinXP SP3, Fxx da butuje sa DVD-a i lepo ga instaliraj na jedini postojeći hard, onaj od 160 GB. Kad se završi instalacija, ugasi komp (potpuno ga isključi iz struje), prikači sistemski Hdd i kad krene da butuje pritisneš Fx i odabereš koji ćeš sistem da podigneš. Veruj(te) mi na reč da je ceo proces duži najviše 5 sec. Tako ćeš izbeći i upisivabje u MBR na WD 320 GB, na kom ti je XP.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Ploca je Asus P5K i to jeste na F8, sada sam proverio... A sada da te pitam, jel ja kada kazem to na F8 da se butuje odatle jel onda njemu to sto sam tu odabrao ostaje fao first boot device, tj. jel ce se po defaultu uvek odatle bootovati? I onda kada hocu da odem u drugi sistem ja restart pa onda F8 i kazem idi sa ovog od 160? Jel sam u pravu? P.S. Zivota vam recite mi za drajvere:D!!!
:: Nekima je verovatno komplikovano, ali ja sam to radio sa Windows 98SE i XP SP2 :: Ako ti ploča podržava Boot selection Menu, ono kad počne učitavanje hardware-a a ti pritisneš F8, ili neki Fx, i dobiješ izbor da butuješ sa jednog od hardova, CD-DVD-a ili USB drajva, ako ti je piikačen :: U tom slučaju otkači fizički WD sa WinXP SP3, Fxx da butuje sa DVD-a i lepo ga instaliraj na jedini postojeći hard, onaj od 160 GB. Kad se završi instalacija, ugasi komp (potpuno ga isključi iz struje), prikači sistemski Hdd i kad krene da butuje pritisneš Fx i odabereš koji ćeš sistem da podigneš. Veruj(te) mi na reč da je ceo proces duži najviše 5 sec. Tako ćeš izbeći i upisivabje u MBR na WD 320 GB, na kom ti je XP :: :: Nightbird :: ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme :: HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena. :: ::
Ako radiš sa F8, neće ti ostati ništa zapamćeno kao First boot device. Uvek biraš šta hoćeš. First boot device podesiš u Biosu, pretpostavljam da hoćeš HD na kom ti je XP. Onda se uvek podiže XP kao default sistem. E, onda si u pravu. Kad hoćeš da pređeš na Windows 7, reboot, pa F8 i odabereš disk od 160 GB. To ti je to. Za drajvere ne mogu da ti pomognem, jer sam i dalje na WinXP SP2 i na novoj mašini, koju upravo podešavam, XP SP3. Sačekaću da izađe stabilna verzija Windows 7.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: Ploca je Asus P5K i to jeste na F8, sada sam proverio.. :: A sada da te pitam, jel ja kada kazem to na F8 da se butuje odatle jel onda njemu to sto sam tu odabrao ostaje fao first boot device, tj. jel ce se po defaultu uvek odatle bootovati :: I onda kada hocu da odem u drugi sistem ja restart pa onda F8 i kazem idi sa ovog od 160? Jel sam u pravu :: P.S. Zivota vam recite mi za drajvere:D!! :: :: ========= :: BLEJA:)) :: :: :: :: Nekima je verovatno komplikovano, ali ja sam to radio sa Windows 98SE i XP SP2 :: :: Ako ti ploča podržava Boot selection Menu, ono kad počne učitavanje hardware-a a ti pritisneš F8, ili neki Fx, i dobiješ izbor da butuješ sa jednog od hardova, CD-DVD-a ili USB drajva, ako ti je piikačen :: :: U tom slučaju otkači fizički WD sa WinXP SP3, Fxx da butuje sa DVD-a i lepo ga instaliraj na jedini postojeći hard, onaj od 160 GB. Kad se završi instalacija, ugasi komp (potpuno ga isključi iz struje), prikači sistemski Hdd i kad krene da butuje pritisneš Fx i odabereš koji ćeš sistem da podigneš. Veruj(te) mi na reč da je ceo proces duži najviše 5 sec. Tako ćeš izbeći i upisivabje u MBR na WD 320 GB, na kom ti je XP :: :: :: :: Nightbird :: :: ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme :: :: HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena. :: :: :: ::
a po postovima vidim da jesi, i da se razumesh u materiju dovoljno odgovor je ne mozesh nishta da s*ebesh .) Kao i shtop su ti rekli ovi koji znaju pre mene samo povezi hard u biosu namesti da ti bootuje sa cd/dvd, ubaci 7icu windows idi na install now, onda advanced i pojave se hdd-ovi, ti naravno izaberesh onaj od 160gb znacesh koji je pisace ti lapeli od ovog od 320gb a i imace drugi broj ispred. i onda klasika dizanje sistema.. dodje do restarta i pri narednom paljenu bez ikakvog pritiskanja tastera ti dolazish do pitanja na koji OS zelish da udjesh i tu radi strelica gore ili dole i izaberesh enter i to je to.. XP ce ti ostati nedirnut i svi podaci na njemu .)
7ica ima najvecu bazu drajvera do sada, tako da vecinu stvari automatski prepozna, a ako si baksuz pa ti neshto ne prepozna trazi za vistu 32bit mozda mogu da se nabudze da odgovaraju Pozz
A onda odvoj dve i po particije za Linux, instaliraj Ubuntu pored oba ta OS-a i time ćeš dobiti GRUB loader u kojem biraš koji operativni sistem da se podigne.... pa kad ti popucaju prozori iliti okna, imaš uvek linux da se vadiš. Ili, što ja kažem, da vidiš kako na istom hardveru za iste pare, stvar radi bolje... Zezam se, ali ne mnogo. Ja ti predlažem da pre svega ovoga što smo ti rekli, nabaviš Acronis True Image i njime ghostuješ - napraviš sliku svoje c particije da bi mogao sve da vratiš na staro, ako ti bilo šta pođe po zlu. VREDI utrošenog vremena.
Instalirao sam, hvala svima. Radio sam onako kako je rekao Mashinac. Malo mi je konfuzna 7mica ali je OK. I namucio sam se malo da namestim 5.1 zvuk. Inace Ghost cu da pravim za XP kada ga budem obarao ponovo. Znaci svez Win. Svezi drajveri, Office, osnovni programi itd i pravim Ghost na drugoj particiji da mi bude. Pa da ne moram odpocetka sve da instaliram... :)
:: A onda odvoj dve i po particije za Linux, instaliraj Ubuntu pored oba ta OS-a i time ćeš dobiti GRUB loader u kojem biraš koji operativni sistem da se podigne.... pa kad ti popucaju prozori iliti okna, imaš uvek linux da se vadiš. Ili, što ja kažem, da vidiš kako na istom hardveru za iste pare, stvar radi bolje.. :: Zezam se, ali ne mnogo. Ja ti predlažem da pre svega ovoga što smo ti rekli, nabaviš Acronis True Image i njime ghostuješ - napraviš sliku svoje c particije da bi mogao sve da vratiš na staro, ako ti bilo šta pođe po zlu. VREDI utrošenog vremena :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.