Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Na koliko mladim konfiguracijama koristite Linux ?
STRANA 1 OD 1
Slavuj Na koliko mladim konfiguracijama koristite Linux ? 13.03.2009. 20:17 T16131

status: user
broj poruka: 2236
Ništa lično, malo sam čitao neka inostrana iskustva preko Google-a... pa mi se čini da, iako sam laik, svi problemi koji su mi oduzimali vreme tokom današnjeg dana, su nastajali zbog toga što mnoge komponente mog kućišta nisu još uvek adekvatno podržane od strane nekolikih isprobanih distribucija dotičnog OS-a.

Glavni štab.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Almighty84 RE: Na koliko mladim konfiguracijama koristite Linux ? 13.03.2009. 21:29 #102633

broj poruka: 294
CPU: E8400 - 10 meseci
MB: Maximus II Formula - 5 meseci
GPU: Asus ENGTX 280 - 1 mesec
Sistem: Linux Ubuntu 8.10. pre toga 8.04

Jedino mladje od toga ti je i7 konfiguracija, a kod mene sve sljaka savrseno :)

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dogg43 RE: Na koliko mladim konfiguracijama koristite Linux ? 13.03.2009. 22:42 #102663

broj poruka: 33

Ja koristim na E8400, 4 gb rama i 8600 gts i na
T7500, 8600m gt 2 gb rama.
Ubuntu 8.10 64 bit
CrowBgd ... 14.03.2009. 00:51 #102715

broj poruka: 1376

Slavuj,odgovoricu delmicno pitanjem. Koji si Linux probao i koji je kernel na njemu? Bez da budem zlonameran :)
Terao sam LInux od PII do PIV dual core Intel i AMD od 128 rama do preko 4gb ddr1 2,jedino sam izbegavao ATI grafiku jos su losi driveri za ATI.
Trenutno AMD LE1600 1gb ram Kingston 800mhz Asus m2n ploca
Kubuntu 9.04 Alfa5 i Debian Leny
Slavuj ... 14.03.2009. 10:37 #102829

Prvo sam probao OpenSuse 11.1, ne znam koji je Kernel, uglavnom, u BIOS-u izaberem za SATA hdd da radi kao AHCI i boot sa cd-a, i kada se pojavi zeleni ekran i treba da pritisnem jednom na dole i onda ENTER kako bih izabrao Install..., u trenutku kada stisnem strelicu na dole izleti neka ``neobrađena`` tekstura u nekom pravougaoniku, tačno na sredini gornjeg dela ekrana i sve se zablokira, 5 puta probao.

Posle toga sam skinuo Ubuntu 8.10, sa https://www.ubuntu.com i posle boot-a sa diska, kada bih birao jezik, izletelo bi mi u poslednjem redu ekrana nešto otprilike ovako:

PANIC: exception err 01 rffffffffffff85fff7fff 0e a956

Iz Windowsa je isti CD stizao da se iskopira do 732/733MB gde bi prijavljivao grešku sa čitanjem diska, i uz kliktanje na opciju Retry, kopirao bi se ispočetka i opet na istom mestu zastajao.

Probao sam sa oba CD-ROM-a da učitam disk, jer je jedan SATA a drugi IDE i potpuno isto se dešavalo.

Kasnije sam skinuo verziju 8.04 i posle boot-ovanja i biranja jezika, ne bi se pojavljivao onaj meni sa Install Ubuntu... već bih ga ``otkrivao`` pritiskanjem strelica gore i dole, posle stiskanja dugmeta ENTER na već markiranu instalaciju, pojavljivao bi se neki BusyBox... što nisam video ni na jednom tutorialu za instaliranje Ubuntu-a, bilo kog, pa nisam znao kako i šta dalje.

Posle sam malo tražio po internetu i video da Ubuntu ima problema sa P5Q Pločama, a moja je P5Q Pro, e sad, kako sa kojom. Na svim tim pločama ne radi integrisana LAN karta, a posle možda i zvuk, PCI slotovi ili čak neki od USB priključaka, kako kod koga.

Koristim Ati4850, i primetio sam da se gomila ljudi baš i nije lepo provela pokušavajući da instalira ``originalne`` drajvere za takvu kartu, sa sajta https://www.ati.amd.com, već da se samo nekoliko pojedinaca usudilo da prepravlja/prilagođava drajvere u kućnoj radinosti, koji bi opet posle 3-4 dana prsli na neki petnaesti način.

I tako... nešto mi se čini da nije prilagođen mojim komponentama, pa me zanimalo da li još neko ima sličnih/istih problema ili sam ja prevideo nešto ozbiljno veliko, a i ne cima mi se 6 dana ni oko čega.

Glavni štab.
CrowBgd ... 14.03.2009. 12:15 #102850

broj poruka: 1376
Nemoj me drzati za rec. Probak ako te ne mrzi da skines Ubuntu 9.04 alfa verziju. Novi je kernel i mislim da je u njemu mnogo bolja podrska za nove cpu i mb

Berettaxx ja imam... 14.03.2009. 13:22 #102874

broj poruka: 385
Asus P5K SE/EPU
Intel Q6600
nVidia GF 9600GT
probao sam Sabayon 4, Ubuntu 8.10, OpenSUSE 11,Simply Mepis 7 i sve mi radi savrseno...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ako nameravas pobediti nesmes izgubiti

Slavuj ... 14.03.2009. 13:48 #102888

Probaću ovih dana.

Glavni štab.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs