Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Linux. Odakle početi ?
STRANA 1 OD 1
Slavuj Linux. Odakle početi ? 11.03.2009. 23:38 T16089

status: user
broj poruka: 2236
Probao sam pre par meseci Knoppix, sa nekog Live CD-a i svidela mi se količina jednostavnosti, pa bih sad hteo da instaliram neki... ali ne znam koji... treba mi internet, muzika, rezanje diskova, eventualno filmovi... i za početak što više kliktanja, a što manje kucanja po tastaturi, jer imam utisak da je mozgu komplikovano da se u trenutku odvoji od 14 godina ``prozora``.

I, je l` treba da bude na odvojenom HDD-u od onog na kome je Windows ili je dovoljno samo napraviti dodatnu particiju ?

Glavni štab.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BlueSkyNIS ... 12.03.2009. 00:22 #102228

broj poruka: 860
Kreni ispočetka, prvo zaboravi sve što si naučio u Windowsu! To je prva greška koju ljudi učine tokom upoznavanja.

Počni sa distribucijama kao što su Ubuntu, Linux Mint, OpenSUSE i sl. Prvo napravi 10-15gb slobodnog prostora na hard disku pomoću nekog programa sa kojim znaš da rukuješ, a prilikom instalacije nekog od gore pomenutih linux distribucija izaberi opciju `use free hard disk space` ili tome slično. Ako net `dobijaš` preko nekog USB modema onda prvo dobro proveri na netu (google) da li je podržan. U slučaju da ideš preko LAN-a onda ćeš u 99% slučajeva imati net još u toku instalacije. Instaler bi trebao da bez problema detektuje Windowse na hard disku i omogući njihovo butovanje, a u nekim slučajevima i da preuzme informacije sa Windows instalacije (tipa mailovi, bookmarks i sl.).

Gledaj da nađeš blogove sa tutorialima (za multimediu, igrice i druge gluposti) koji su namenjeni za tvoju distribuciju. Obično se uradi silno copy-paste komandi da bi se instaliralo gomila dobrih standardnih programa. To ne znači da ne može da se odradi i kliktanjem, nego je samo mnogo lakše odraditi taj posao običnim copy, pa paste u terminal.

Windows-free with Fedora 10

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Berettaxx mislim da bi mogao Ubuntu 12.03.2009. 00:30 #102232

broj poruka: 385
ja sam pokusao sa raznoraznim Linuxima da pocnem ali nije islo Ubuntu je prvi kojeg sam skontao i na kojem sam se upoznao sa Linuxom (moze da se instalira iz Win-a). Trenutno koristim Sabayon 4...
Volim da se igram sa OS-ovima pa sam tako nasao neki ReactOS koji ima 32mb (kad se instalira oko 120mb)
na kernelu on NT-a je ali je sve kao u linuxu, zanimljivo...
Sad cu probati sa Solarisom...
Podrzavam te sa Linuxom
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ako nameravas pobediti nesmes izgubiti

zambezi 12.03.2009. 00:48 #102240

broj poruka: 10
Linux i ne mora da se posmatra mnogo drugačije od Vindovsa.
Sve ono što je različito u stbari je bolje.

programi su u glavnom dostupni, kvalitetni su i većina se ne plaća.
Programi u okviru distribucije se postavljaju sa dva klika mišem u paket menadžeru i samo se preuzimaju s mreže i postavljaju a kasnije i sami unapređuju .)

Dodatno je dobro što za Linuks bilo koju distribuciju imaš razvijenu korisničku bazu koja će da s epolomi da ti nađe rešenje za problem neki i slično.
Ono što zaista jeste drastično različito je podešavanje hardvera ali
to ćeš odraditi jednom po postavljanju mašine i prateći uputstva sa foruma ili vikija
za tvoj hardver.
Sve ostalo je stvar rutine i na kraju se ispostavi da održavanje ne postoji
a Nema virusa i nema padanja i zaštitni zid se podešava sa 3 klika mišem iz Firestarter programa i tako dalje.

Ja sam već 2 godine samo na Liuksu i samo mogu da kažem da mi ne treba vindovs ama baš za ni jednu namenu.
Još malo pa će i igrice u virtuelnoj mašini na xp da rade dovoljno brzo i od tada,
pa pa vindovsu na računarima za posao..

Glavne distribucije su ti Ubuntu (Kubuntu,Xubuntu), Fedora i OpenSUSE.
Tako je nekako i raspoređena domaća zajednica korisnika.
mkukic ... 12.03.2009. 02:17 #102252

broj poruka: 2591
Proceprkaj malo po ovom forumu: http://www.linuxo.net/forum/ , a posebno pogledaj sledecu temu posvecenu onima koji planiraju da pocnu da rade na Linuxu: http://www.linuxo.org/forum/index.php?topic=7509.0 .

Medju komentarima ces naci i neke testove koji bi trebalo da ti pomognu oko izbora distroa...

Pozz

mkukic

CrowBgd 2 u 1 12.03.2009. 03:03 #102254

broj poruka: 1376
evo ti link http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=4588
ovako pod1 link ja sa Ubuntu foruma srbija
2. link je ka Linux biblija na hrvatskom doduse ali opasno dobra knjiga(korisna)
3.u pretrazi mozes naci step by step instalaciju linuxa
Slavuj ... 12.03.2009. 11:52 #102283

Hvala. Upravo skidam OpenSuse.

Glavni štab.
CrowBgd rpm 12.03.2009. 12:52 #102304

broj poruka: 1376

Nije los probao sam ga u par navrata ali ne volim rpm,nikako se nisam snasao. ALi sam ja video za kratko vreme ok je distro
Slavuj Je l` sam ja nešto prevideo ? 13.03.2009. 16:35 #102526

Ljudi, odakle Vi skidate Linux ?

Ja sam skinuo OpenSuse DVD, Mandrivu(Live CD, greškom) i Ubuntu 8.10 CD, sa ``oficijelnih`` sajtova i samo Mandriva je radila, ovi izbacuju greške posle boot-ovanja, a Ubuntu kada krene da se instalira iz Windowsa, stigne do 732/733MB i izbaci grešku kako neki drugi program MOŽDA koristi CD, pa da ga isključim i kliknem na Retry, a on da počne ispočetka da kopira, 3 diska sam narezao sa istog .iso fajla, u nadi da će raditi, i upravo ih sa osmehom pobacao.

Napravio sam L: particiju od 20GB Ext3, preko Acronis Disk Director-a, tek ako zatreba.

Sad skidam 8.04 sa http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

Glavni štab.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs