Bas me zanima koliko dugo vam O.S. sluzi pre nego ga reinstalirate ili odradite backup (Acronis, Ghost ...)? Koji O.S. koristite i sta je razlog reinstalacije bio?
Skoro sam kupio racunar i mogu ti raci da sam ga za 1 mesec reinstalirao 5 puta. Prvo sam imao frku sa virusom, posle menjao HDD, pa zbog ZoneAlarm-a startovanje XP je trajalo mnogo duze, i na kraju sam instalirao Vistu Ulitmate SP1 i miran sam vec duze vreme (Vista ima bolju zastitu od virusa od XP-a).... ali jedina zamerka kod Viste je to da cim ubacim neki drajver ili igricu koji je nekompaktibilan, svakih 5min se restartuje komp (miniDump....) i onda naravno ko prvi put vidi to mislice da je do hardware kad ono zbog budzavog drajvera... toliko....
Ako je sve ispravno, i ja ne čačkam koješta po registry-ju ili ne skidam one ``boot 600% faster`` programe, kao što nisam na starom AMD-u 2500+, umela je jedna instalacija XP-a i po više od godinu dana da izdrži, i bukvalno iz dosade bih formatirao hard i instalirao opet, sve u nadi da će brže boot-ovati.
Na novom sam poslednji put instalirao XP SP3 pre oko mesec i po dana, a pre toga jedno 50 puta, jer je RAM bio neispravan, a ja ga nisam proverio na vreme.
Sa virusima nikada nisam imao nekih većih problema.
Sistem (XP) mi sastavi 3-4 meseca, sigurno bi potrajao i duze da stalno ne instaliram i uninstaliram svasta nesto a ako ga i malo bar odrzavam ide i do 6 meseci. Vista mi traje malo duze, vec skoro godinu dana drlja besprekorno.Jednom u tri meseca obavezno radim stress test 24h cele masine sa svim mogucim alatima spakovanim na posebno pripremljen hard, tek da se uverim da su sve komponente ok, sve temperature ok, itd, itd itd... :o)
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Instalirao sam XP SP2 u novembru 2005 i još nijednom ga nisam reinstalirao. Već sam ranije o tome pisao, ali da ponovim. Pre nego što probam nove programe, napravim backup sistemske particije. Instaliram nekoliko programa, probam kako rade i da li mi odgovaraju, deinstaliram ih, vratim backup i onda instaliram ono što mi odgovara ili ne instaliram ništa. Doduše, ne igram igrice, pa nema šta da me zezaju razni z**ebani drajveri.
Što se tiče butovanja, za 5-10 sekundi više ili manje neće mi opasti moja `retko lepa` kosa
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Ponovne instalacije radim jedino kad se registry nepovratno upuca, a to je strašno retko, upucavanje od neke gamadi ili instalacija ServicePack-ova. Ponekad kod zamene matične ploče i to je to. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Volim da isprobavam nove stvari, volim da sve podesim prema svom ukusu, ali zadnja kap je bila neki gadan virus, pre dve godine, koji mi je lepo s*ebo partition table (razmišljao sam: jel te kome treba antivirus?). Trebalo mi je, ako se dobro sećam, 15 sati da spasem podatke sa D particije. Nakon toga sam eksperimentisao sa Linuxom (dual boot-ovao sa XP-om) i počeo sam sve više i više da ga koristim. Rešio sam da napravim eksperiment da vidim da li mogu mesec dana bez Windowsa i posle mesec dana sam uvideo da mi ustvari Win i ne treba.
Početkom februara sam instalirao Fedoru, a pre toga imao sam Ubuntu-u 8.04 od kada je izašao, a to znači od aprila prošle godine. U januaru sam isprobao mnoštvo distribucija što x86 a što x86_64 bit.
Posebno su `super` oni čuveni programi tipa 1-Click Maintenance, 1-Click Fix i slični. Kako ti mogu da spucaju sistem, čudo jedno. Pa razni Registry programi, koje mnogi koriste po sistemu `kako padne`. Da se razumemo, ja koristim tri registry programa, ali nikad ni jednom nisam dozvolio da sam radi šta hoće, već uvek pregledam šta namaravaju da urade i ja im zadam šta ja hoću. Uglavnom ih koristim posle deinstalacija nekih programa. I ja sam podesio XP onako kako meni odgovara. Promenio sam sve što se može promeniti a da se sistem ne poremeti. Čak sam pre 1.5 godinu menjao ploču, ali pošto je bio isti čipset, nisam morao da reinstaliram sistem.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: :: Pa narvno da vam Windows izdržava tako kratko kad nonstop :: :: install-uninstal :: reinstal :: fi :: speed-u :: delete :: reg fi :: optimiz :: twea :: bud :: tr :: gaženje aplikacija bez unistall- :: .... :: :: Ponovne instalacije radim jedino kad se registry nepovratno upuca, a to je strašno retko, upucavanje od neke gamadi ili instalacija ServicePack-ova. Ponekad kod zamene matične ploče i to je to :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: ::
Potreban je i maintenance OS-a a ne samo klik...klik...klik...po svemu i svacemu. I ja koristim isto 3 registry programa tako da XP je kod mene uvek u top formi cak od 30.jula.2008.godine kada sam za svaki slucaj oborio Win zbog prelaska sa Amd-a na Intel.
:: :: Pa narvno da vam Windows izdržava tako kratko kad nonstop :: :: install-uninstal :: reinstal :: fi :: speed-u :: delete :: reg fi :: optimiz :: twea :: bud :: tr :: gaženje aplikacija bez unistall- :: .... :: :: Ponovne instalacije radim jedino kad se registry nepovratno upuca, a to je strašno retko, upucavanje od neke gamadi ili instalacija ServicePack-ova. Ponekad kod zamene matične ploče i to je to :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: ::
koliko se zadrzi. kad mi je dosadno pa cackam, zadrzi se jako kratko. kad se zaludim za nesto pa mi komp sluzi kao mp3 player onda dosta duze. moslim da nikad nije izgurao godinu ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
zavisi kako, tj. koliko se koristi komp. Za svakdnevnu upotrebu (net, office itd.) moze da potraje i godinama (XP) ali ako ga vozim 20h dnevno po cad, graphic i slicnim programskim okruzenjima cesto se desava da nakon zavrsetka nekog projekta komp mora na `pranje`. Inace, koliko se secam, w2k mi je bio neprevazidjen po pitanju izdrzljivosti. A te gluposti budzi-skidaj varijante sam radio dok sam bio mlad :)
Xp je instaliran 19 oktobra, a vista u avgustu stim shto vishe koristim xp. Non stop net, download. Od chistacha koristim Ccleaner(bez njega ni u wc ne idem) i defragmentujem kad se setim, otprilike posle 3-4 meseca. Isti xp sam instalirao kod komshe i radi pune dve godine. Instalirano je i deinstalirano ko zna koliko igrica, koristi net i josh radi ko zmaj na staroj konfi sa Sempronom socket A. Obzirom da dechko nema pojma poshteno ni program da instalira a kamo li xp ovo je uspeh. Katkad se pojavim da ukljuchim Ccleaner i pustim defragment.
Na mom prvom računaru sam držao običan XP(sp free) dobrih 5 godina, posle toga sam morao da stavim sp2 zbog glupog Itunes-a, a potom sam lupio i sp3(kad je bal nek su perverzije). Inače prvi os je trpeo svakojake gluposti od mene jer kada sam dobio računar nisam znao ni kako da krekujem igru, a kamoli da se igra može obrisati na add/remove. Takođe sam HDD formatirao prvi put posle pet godina, a radili su kao sat. Potpisujem da je taj komp brži od nekih na papiru jačih mašina. KOnfa je bila epox 8K3A E(i dalje u računaru), Athlon 1700+(sada BArton 3000+), gf4 MX440-pokojna(sada x1650pro), maxtor diamond 10 40GB(dodat WD 160GB), 1GB Elixir(svojevremeno bile još dve A-date od 256Mb)... Mislim, dakle u opasnosti sam. Myspace&facebook free user!!!
Vista x64. Jednom u mesec-dva-tri. Kako kad. Mislim da je neki prosek na svaka 2 meseca. Zasto, pa napunim OS glupostima koje ne mogu da sredjujem i odradim reinstall. Posle mi treba ne vise od pola sata da instaliram ostale programe koje koristim i to je to.
Ja sam imao jedan komp u kome je bilo mnogo virusa, tj. nije imao antivirus, a firewall ja bio iskljucen, taj OS se drzao skoro godinu dana, ali posle njega je pao ne low level ne full format, a trenutno mi se Vista 32bit dobro drzi za ovh 5-7 meseci.
Zbog loše finansijske situacije (poznato, a) primoran sam da kupujem hardver deo po deo, tako da relativno često reinstaliram OS (XP SP3). A, onda opet zbog čestog instaliranja i deinstaliranja, isprobavanja novih programa, nešto se u procesu pokarabasi, pa da ne bih sebi kidao živce, odvojim, s velikom mukom, 3 sata da sve lepo preinstaliram. A, kad se pojavi neko sledeće sranje, sve iz početka...
Dakle prvi WinXP sam instalirao dvadeset i nekog januara 2001 godine. Izdrzao je sa Nortonom skoro 3 i po godine. Posle sam na Matsonic 8147CR sa Athlon 1200 presao na Athlon 1700+ , pa menjao plocu za EPOX 8RDI, pa sam dodao SP2, pa imao problema sa virusom i reinstalirao OS. Dakle negde oko 5 godina. Predprosle godine sam stavio orig. XP SP2 update Kit na SP1, koji je datirao iz leta 2006 godine, jer mi je bilo bitno da mi OS na radnoj masini bude oriđiđi(tj. original), jer nisam mogao da koristim neke dodatke za 3dMax na projektu( dobili smo dodatke u paketu bez pogovora da li bi mi koristili druge plug-in ove). Sada na mojoj masini je instaliran XP iz aprila 2008 sa SP3 v 3311, jer mi ne k.nja masina kao sa 5512. Na njoj je jos Vista 64, na koju sam dodao SP1 i pre neki dan SP2 RC i Ubuntu 7.10. Od tada nisam imao problema sa virusima. Uz NOD 32 koristim i UnhackMe i Malwarebytes Antimalvare i masina mi radi kao po loju. Jos da napomenem da koristim i Firewall Comodo Firewall 3.0.24.368 i to efikasno funkcionise. Toliko za XP. Za Vistu Norton360 i Codo. Za Linux ne koristim antivirus ni firewall, jer ne izlazim na net sa njim. Mozda bi trebalo.
:: Za Linux ne koristim antivirus ni firewall, jer ne izlazim na net sa njim. Mozda bi trebalo :: AV ti ne treba , firewall imas po instalaciji samo nemas GUI. Inace je on tu
Svi MS-ovi operativni sistemi od 2000 pa nadalje (dakle 2000, XP i Vista) su mi izdrzavali sve dok ja iz nekog razloga ne resim da vise ne zelim da koristim taj OS na tom racunaru (imao sam prilike da probam i druge, npr XP x64, ali ove sam koristio ozbiljno i svaki je izdrzao barem po godinu dana). Ne znam koji je rekord, ali mislim da mi je najduze potrajala instalacija 2000, oko cetiri godine, dok je na kraju nisam zamenio XP-om samo zato sto deo novijeg softvera odbija da se instalira na nju, a jedna druga instalacija Dvehiljadarke na prastarom K6-II na 400MHz mi se pokazala izdrzljivijom od samog hardvera na kome je radila.
Naravno, uvek koristim antivirus i firewall i izbegavam koliko je moguce rizicno ponasanje, pazim da se sa OS-om startuje samo ono sto mora, a tune-up programe i ostale gluposti izbegavam u sirokom luku.
Ljudi koriste onaj Open Suse nekih 5 godina, sa stalnim odlazenjem na internet, nijedan virus jos tamo nema, nikakav antivirus nisam primetio kao ni firewall.
Evo baš sam ga reinstalira pre 3-4 dana a pre toga mi je držao jedno godinu dana,držo bi još dosta da ga nisam reinstalirao zbog sitnica kao što je sjeban autorun(pokušavao sam da ga popravim ali bi se opet sjebo posle 2-3 dana) i grafička nije htela da mi prepozna tv kada ga priključim nisam znao dali je do grafičke ili windowsa jer sam reinstalirao tonu drivera(ispostavilo se da je TV-out crko) i sad sam već prvi dan sjebo autorun tako da mi je windows isti kao i pre instalacije. Black Wolf
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.