Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Win7 i WinXP
STRANA 1 OD 1
dbqp Win7 i WinXP 03.03.2009. 16:53 T15881

status: user
broj poruka: 1368
Imam instaliran XP SP3 na C: particiji a danas sam na D: instalirao Win7, sve je korektno proslo, cak i beta je osetno brza a i stabilnija od XP-a kojeg je po svemu sudeci vreme odavno pregazilo. No da ne hvalim vise sedmicu kojoj mnogi predvidjaju lepu buducnost nego da predjem na stvar:
Naime Win7 je postojeci boot manager zamenio nekim svojim, pa me sada zanima da ako npr. formatiram iz XP-a tu D: particiju na kojoj je Win7 sta ce da se desi odnosno da li ce direktno ulaziti u XP ili ce mi se uvek pojavljivati boot menu sa Win 7 na prvom mestu i Earlier version na drugom?
Druga stvar, primetio sam da je na C: particiji dodat hidden folder !boot (znaci Win7micin folder), da je stari boot.ini zamenjen novim a stari renameovan u boot.bak kao i da je bootsect.dos renameovan u bootsect.bak. Da li bi se sve vratilo na pocetno stanje ukoliko bih obrnuo ovaj postupak i obrisao !boot folder, vratio .bak-ove u .ini odnosno .dos i naravno formatirao D: na kome je Win7 ukoliko ne bih zeleo vise da ga imam ili pak ima jos nesto da se odradi?
Molim vas nemojte mi preporucivati neke dodatne programe ukoliko nema potrebe kao sto su neki drugi boot manageri i sl., jer mi je isplativije da sve formatiram i stavim xp iz pocetka :D

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
CrowBgd ... 03.03.2009. 16:57 #100492

broj poruka: 1376

ostace ti but loader.
Pod 2 :S nemam pojma suvise komplikovano :)
dbqp Re: ... 03.03.2009. 16:59 #100494

Ok to sam i predpostavio, a sada mi reci sta ce biti ako se budem boot.bak renameovao u boot.ini a bootsect.bak renameovao u bootsect.dos, da li ce ignorisati win7 u tom slucaju sto i zelim da postignem?

::
:: ostace ti but loader
dbqp ... 03.03.2009. 16:59 #100495

Da dodam, jedino ta dva fajla su koliko vidim izmenjena, tj renameovana i stoji im danasnji dan jer je danas i instaliran win7...
Ognjeni Re: Re: ... 03.03.2009. 17:00 #100496

broj poruka: 4521
U praksi takve stvari nikad ne rade...samo ce da padne format :)

Ajd uzdravlje

:: Ok to sam i predpostavio, a sada mi reci sta ce biti ako se budem boot.bak renameovao u boot.ini a bootsect.bak renameovao u bootsect.dos, da li ce ignorisati win7 u tom slucaju sto i zelim da postignem
:: ::
:: :: ostace ti but loader
dbqp Re: Re: Re: ... 03.03.2009. 18:00 #100504

U praksi je pao EasyBCD 1.7.2 .)

:: U praksi takve stvari nikad ne rade...samo ce da padne format :
:: Ajd uzdravlje
:: :: Ok to sam i predpostavio, a sada mi reci sta ce biti ako se budem boot.bak renameovao u boot.ini a bootsect.bak renameovao u bootsect.dos, da li ce ignorisati win7 u tom slucaju sto i zelim da postignem
:: :: ::
:: :: :: ostace ti but loader
zvrndov multiboot 03.03.2009. 20:41 #100543

broj poruka: 132
Provereno radi i sa Windows 7
1. insert the Windows Vista installation disc.
2. Click the Start button Start button, click All Programs, click Accessories, right-click Command Prompt, and then click Run as administrator. Administrator permission required If you are prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.

3. Type [DVD drive letter]: boot bootsect.exe /nt52 ALL /force and then press ENTER.
For example, if the DVD drive letter is F, type f: boot bootsect.exe /nt52 ALL /force.

4. Eject the Windows Vista installation disc.
5. Restart your computer.

Your computer will start in the previous version of Windows that you have installed.
6. delete Windows Vista files and folders, such as the Program Files, Users, and Windows folders, manually.
Posle f: kucaj obrnutu kosu crtu koju iz nekog razloga ovaj editor ne prepoznaje kao i pre boot i bootsect. Nadam se da ćeš se snaći, srećno

Zmajko Re: multiboot 03.03.2009. 22:01 #100577

broj poruka: 1228
\ - mislis ovu? XD

:: Posle f: kucaj obrnutu kosu crtu koju iz nekog razloga ovaj editor ne prepoznaje kao i pre boot i bootsect. Nadam se da ćeš se snaći, srećno
zvrndov re 04.03.2009. 09:18 #100636

broj poruka: 132

3. Type [DVD drive letter]:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force and then press ENTER.
For example, if the DVD drive letter is F, type f:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force.
dbqp :) 04.03.2009. 10:32 #100640

Nema potrebe za tim komplikovanim komandama, jednostavno se upise ili obrise MBR (master boot record) od Viste ili od XP-a, tako da kada se ukloni MBR od Viste (Win7) ucitava se samo XP bez mogucnosti da se ucita Win7.
dbqp ... 04.03.2009. 10:33 #100641

Uz pomoc EasyBCD-a...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647153.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs