Pre dva dana sam instalirao Ubuntu 8.10 preko VMWare programa, kao virtuelni sistem... Tako nenako dodje... E sad posto tek pocinjem da se upoznajem sa ovim sistemom (linux-om uopste) nasao sam neke e-books i radio malu u terminalu, uspeo da instaliram neke programcice itd... Ali javlja mi se problem! Kada sam hteo da dodam efekte - ono klasicno Change Desktop Background -> Visual effect kaze ne moze kada trazi drivere. Onda sam probao one sa nvidia-inog sajta i skinuo ih i kad sam po uputsvu krenuo sa instalacijom odmah po stratrovanju kaze da ja ne koristim nvidia karticu! Posedujem 7900GT. U cemu je problem? mkukic
ja koliko se secam, kada sam to podesavao on mi je rekao da nemam odgovarajuce drajvere i ponudio mi je da skinem iste...ako ti ne nudi sam, onda pogledaj u onom njegovom instaleru u listi trebalo bi da ih ima...nemoj one sa nVidia sajta...samo sam napravio haos u sistemu kada sam njjih probao da instaliram... ubuntu ima veliki potencijal kao operativni sistem, ali sto se multimedijalne podrske tice, to je stvarno ocaj...pa kad sam se ja koji kao ``nesto znam`` oko kompova napatio da pokrenem neke filmove, sta ce onda da radi prosecan korisnik koji zna samo da ukljuci komp i da kliknce...kako su mogli da ne ugrade neki normalan plejer kao sto je Media Player Clasic i neki kodek pack direktno u sistem...
Uspeo sam da nadjem odgovor! Problem je u tome sto koristim sistem preko VMWare-a. Slucajno sam gledao tutorijal kako se instalira Ubuntu preko VMWare-a i bas kad je stigao do tog dela sa efektima kaze moze da ne radi posto se sistem pokrece preko VMWare-a. To je verovatno problem i sto ne vidi graficku. Inace uspeo sam recimo da instaliram i igricu Uplank:Hacker elite i radi super. Nije mi svakako prioritet igranje na Linuxu ali sam cisto testirao zbog graficke i eto radi. Hvala u svakom slucaju! mkukic
odradi copy-paste koji tamo piše za tvoju verziju i imaćeš mnošto kodeka instaliranih, automacki! Dobar plejer? Kucaj u Synaptic smplayer ili VLC po tvojoj volji i instaliraj.
A ne mogu ništa da ugrade u sistem jer je Ubuntu besplatan, odnosno nisi dao ni dinara, a neko mora da plati sve one silne licence i patente za kodeke i druge proprietary gluposti. Windows nije besplatan, deo para koje daš za njega odlazi upravo na te licence i tako to...
Nemojte ljudi aman ništa da skidate sa interneta, ovo nije windows, stvari ne funkcionišu tako kako ste se navikli. Sve se instalira preko Synaptica ili apt-get u terminalu. Zaboravite te windows navike misleći da ste kompjuterski ekspert. Pogrešno mislite, niste kompjuterski ekspert nego windows ekspert, a tu ima razlike!
...pa nije kao da ne znam da koristim sudo apt-get i make i install i ostale komande...umem da guglam za razliku od mnogih...nego je bilo dosta problema sa video materijalima...sta da radis kad imas mkv fajl...naravno da sam pokusao da instaliram VLC ali je on bio strasno bagovit, pucao je par puta i nikako nisam uspevao subtajtl da namestim...slova su bila preko celog ekrana i nikako nisam mogao da ih smanjim...starije verzije nisu uopste htele da mi puste subtitle...ali dobro, to sve nije tolko bitno koliko je bitan kvalitet slike...ja ne znam da li je to bilo problem do moje graficke ili sta, ali ni jedan video fajl koji sam uspeo da pustim nije izgledao kako treba...boje su bile na nekim mestima sjebane (kao kad se stavi u windowsu da je 256 boja) i kvalitet slike je bio losij nego kada sam iste filmove pustao u windowsu...i preko VLC-a i preko onog ugradjenog plejera, cak i video materijal sa youtuba je bio takav...na kraju sam nasao neki mediaplayer, ne secam se tacno...ali ni njega nisam uspeo da pokrenem...tu sam digo ruke i batalio... druga stvar...svi ti kodeci koje skidas sa neta za pustanje video materijal...kolko ja znam to je besplatno...haali media spliter je besplatan...Media Player Clasic je besplatan...real alternative je besplatan...quck time alternative je besplatan...za sve sto se u windowsu placa, postoji besplatna alternativa...ne vidim zasto je onda problem da se to nekako ugradi... 90% ljudi koristi kompjuter za net, muziku i filmove i tih istih 90% ljudi zna da upali kompjuter i da klikne na Browser, na muzicki i video fajl i to je to...i ti isti ljudi nemaju apsolutno nikakvo interesovanje da nauce da bilo sta sami urade na kompu...pa kako oni misle da privole siru narodnu masu na Linux ako nemaju ugradjenu podrsku za te tri osnovne stvari...
Ja koristim taj Ubuntu iha ha i samo da kazem da je prostiji od 90% Linuxa. Multi medija redi svaka samo ako znas sta trazis u SINAPTICU. Resene su medjuzavisnosti 100%. Elem vlasnicki drajveri su uvrsteni u Ubutnu samo ih treba odobriti,i to 180. drajveri 177. pa do starih 96
::90% ljudi koristi kompjuter za net, muziku i filmove i tih istih 90% ljudi zna da upali kompjuter i da klikne na Browser, na muzicki i video fajl i to je to...i ti isti ljudi nemaju apsolutno nikakvo interesovanje da nauce da bilo sta sami urade na kompu...pa kako oni misle da privole siru narodnu masu na Linux ako nemaju ugradjenu podrsku za te tri osnovne stvari..
Ooo, pa ti (i široke narodne mase) si odmah znao da treba i kako treba (odakle ih nabaviti i sl.) da se instaliraju draveri, kodeci i plejeri na windowsu, za njega nisi morao da učiš kako se to radi?
Zadnji put kada sam instalirao windows, koliko se ja sećam, morao sam da instaliram kodeke i/ili pleyere da bih odgledao neki film. Tako da ni na svežem windowsu ne može da se pusti film. Inače, kodeci nisu uključeni i iz legalnih razloga (patentni sistem u Americi?).
::druga stvar...svi ti kodeci koje skidas sa neta za pustanje video materijal...kolko ja znam to je besplatno...haali media spliter je besplatan...Media Player Clasic je besplatan...real alternative je besplatan...quck time alternative je besplatan...za sve sto se u windowsu placa, postoji besplatna alternativa...ne vidim zasto je onda problem da se to nekako ugradi..
Te programe što pominješ da su besplatni ne postoje za Linux, to su programi za Windows. Prošetaj malo po forumima (kako domaćim tako stranim) i naći ćeš objašnjenja i tazloge šta i kako. A ako baš hoćeš out-of-the-box multimedia funkcionalnost koristi Linux Mint. To ti je Ubuntu koji ne pati od gore pomenutih legalnih/ besplatnih problema. To što imaš problema sa kvalitetom slike je očigledno problem drajvera. Deri se tamo po support forumu za nvidia/ati grafiku. Nije Ubuntu pisao drajvere.
Kao sto sam rekao neke stvari jednostavno ne mogu da uradim zbog koriscenja programa VMWare, nisam uradio klasicnu instalaciju ubuntu-a... Kao sto sam rekao nasao sam na netu u jednom video tutorijalu da bas zbog koriscenja VMWare-a ne mogu da instaliram normalno drivere za graficku, a njih trazi sistem da bi mi dozvolio neke dodatne efekte... Svestan sam da se stvari razlikuju u odnosu na windows i da se sve instalira drugacije. Kao sto sam rekao, pocetnik sam, i nasao sam knjizice i video tutorijale pomocu kojih sam naucio neke stvari, izmedju ostalog osnovne komande terminala, kako se instaliraju programi itd... A slazem se sa Saskeom da je Ubuntu, kao predstavnik Linuxa koji je uradjen u user-friendly maniru i najjednostavniji za koriscenje, ipak isuvise komplikovan za obicnog korisnika kome windows sluzi za net, slusanje muzike i gledanje filmova. Kompjuterima se bavim godinama i ako je meni tesko da se prilagodim Ubuntuu kako li je tek tesko nekom prosecnom korisniku kome je i ono next next komplikovano jer usput moze instalacija da ga `pita` jos nesto i tu se vec gubi... Sto je jako cest slucaj... mkukic
Mogu da se kladim da kada bi našli nekog neiskusnog klinca (bitna je stavka da ne zna šta je Windows) lakše rukovao Ubuntu-om nego Vistom, pričalo se dosta o tome na forumima...ali ajde. Problem su iskusni (u ovom slučaju to je `običan` korisnik) korisnici koji na Linuxu razmišljaju i pokušavaju da rade na Windows način.
P.S. mkukic kaži šta te muči pa da vidimo šta je to toliko komplikovano.
mkukic: Malo pre se bas vodila polemika za to virtualno parce sr...tj virtualizaciju. To je bl.ago receno njesra. Instaliras kako je Bog rekao. /root /home swap i poteraj taj Linux http://www.ubuntu-rs.org/forum/
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.