U narednih deset nedelja kompanija Microsoft će započeni sa postepenim ukidanjem Windows XP operativnog sistema tako što će izmeniti ograničeni plan podrške za ovaj sedam godina star operativni sistem. Windows XP je najuspešniji operativni sistem koji se ikada pojavio a ukidanje najavljene podrške će započeti 14. aprila. Ova kompanija obično svoj proizvod čuva vodećim pet godina nakon čega dolazi novi proizvod koji zauzima prvo mesto dok prethodni postaje sekundardni u narednih pet godina. Međutim, vremenski period između predstavljanja XP operativnog sistema i njegovog naslednika, Windows Vista, prisilio je ovu kompaniju da produži taj period na čitavih 13 godina.
Očigledno je da Microsoft voli da pomalo komplikuje stvari pa je tako najavio da će dolazeći Windows 7 operativni sistem ove kompanije biti dostupan u čak šest različitih verzija - Starter, Home Basic, Home Premium, Professional , Enterprise i Ultimate. Home Basic verzija neće uključivati ograničenja u broju otvorenih aplikacija kao Starter i imaće Live thumbnail preview-ove i naprednu mrežnu podršku dok će Home Premium imati sve nabrojano plus Media Center unapređenja, Aero interfejs, multitouch podršku kao i Windows Media Center. Očekuje se da Microsoft uskoro navede i cene po kojima će se razne verzije Windows-a 7 prodavati.
Nema Windows 7 Beta 2 Microsoft je u okviru Engineering Windows 7 bloga najavio da sledeća verzija Windows-a 7 neće biti beta verzija, već verzija koja je bliska konačnoj verziji operativnog sistema. U ovom blog postu Microsoft naglašava da planira da novi operativni sistem izda kao deo „PC ekosistema“ u kojem je konačna verzija novog Windows-a razvijena uz saradnju sa OEM proizvođačima, potencijalnim korisnicima i svima ostalima koji su zainteresovani da se kreira konačno izdanje koje je kompatibilno sa širokim spektrom sistema i koje ima mogućnost da obezbedi „kompletni i zadovoljavajući“ korisnički doživljaj. Sav hardver koji radi na Vista-i će raditi i na Windows-u 7.
Pročitao sam pre nekoliko nedelja da će Microsoft krenuti da ukida XP.
E, sad, koliko je to pametno - ne znam.
Ja i da hoću ne mogu da koristim Vistu (Glistu) jer nemam dovoljno dobru konfiguraciju.
Ja ipak mislim da se sve to planski radi da bi se kupovale nove i jače mašine koje će podržati Vistu ili u narednom periodu neke naprednije OS koje će stalno zahtevati sve novije i novije komponente.
MS ce samo prestati da ga prodaje i usavrsava, a sve to manje vise zavisi od samog uspeha W7. Konkretno bas me zanima ko ce da kupi one startere i prekidace cisto onanisanje.
Licno sam misljenja da ce XP ziveti sve dok ima racunara koji mogu da ga poteraju a to ce po svemu sudeci biti jos onoliko vremena dok vecina ne bude imala racunare koji mogu da teraju novi OS.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647151. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.