Znači, ovaj forum je jedno veliko njesra. Taman sam ispisao jedan veliki odgovor i na opciju prosledi kaže niste registrovani?!? Ova auto log off opcija treba da se poveća ili ugasi! Mrzi me da pišem ponovo sve, pa ti dajem samo listu poslova.... Poz
Internet, messengeri, downloader za sve, rad sa Office dokumentima, lakša obrada slika, slušanje i sređivanje muzike, gledanje filmova, PIC programiranje i izrada PCB u Windowsu pod VirtualBox-om, ali ću i tu preći na Linux, podešavanje sistema onako kako ja želim.
Ono što sam nekad radio na Windows i ne više pod Linuxom: Igranje igrica, crackovanje skoro svih programa koje sam koristio, instalacija antivirusa, firewalla i raznih drugih antimalwara, skeniranje protiv virusa, defragmentacija hard-diska, proveravanje i čišćenja registra, nerviranje kada nešto ne mogu da podesim (pogotovo po pitanju izgleda), preinstalacija (na svakih 5-6 meseca) Windowsa, instalacija gomile programa (Linuxi dolaze sa preinstaliranim programima).
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
Ako ćeš da počneš uzmi prvo neku jednostavnu distribuciju. Ili ćeš se upetljati u kompajliranje i nemoguće instaliranje paeta što ti je previše za start. Skini Ubuntu za start. Ili ako ćeš nešto šarenije onda neki distro sa KDE tipa Mandrive, SUSE... Ali ti ipak preoručujem Ubuntu jer je najmanje cimanje. Može da se instalira iz Windowsa :O Ja volim KDE i fan sam PClinuxOS distribucije. Samo mi ne radi na ovoj masini pa vozim staru dobru Fedoru KDE. Isto tako ne moraš instalirati ništa na HD ako hoćeš samo da probaš. Gotovo sve distribucije imaju tzv live CD. Ili možeš da podigneš neku u VirtualBox. Postoje već gotovi image fajlovi ya VBox. U svakom slučaju kreni sa nečim. Vredi. A tu je uvek dobri stari google da pomogne kad zaškripi :)
Nisam pocetnik nego me bas zanima sta ljudi rade u njemu, jer ja svaki put kad udjem u Linux ne znam sta da radim. Pogotovo me nervira onaj Pidgin... Da li koristite Wine??? Na tri verzije Linuxa sam ga probao i radi mi od svih Win Aplikacija samo skrnavi AIMP... Koji Linux je najslicniji Win-u??? Ako neko ima link da ga skinem....
Omašio si sa pitanjem. Pravo pitanje je: šta ti radiš na windowsu? Da li samo blejiš ili stvarno nešto radiš? Šta je to? Ako je to blejanje, to možeš i na linuxu. I još bolje. Ako nešto radiš, velika je verovatnoća da najveći deo toga može i na linux-u.... ali ne sve i ne na način kao windows programi.... Sredi se i saberi, pa kad nam napišeš šta to radiš u windows okruženju - objasnićemo ti kako i da li na linux-u to može i koliko je-nije bolje i lakše. Za početak, surfuj i skidaj mail sa linux-a, da se džaba ne registruješ kao nelegalni korisnik windows-a i ostalih softvera koji se javljaju anonimno gazdama (razni adobe, corel, office, max, cad i ostali jeftini softveri), pri tome slušaj myuzu ili zevaj u spotove... snimaj cd, piši briši itd... ma, bzwze ti je pitanje. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Nemoj da tražiš nikakve sličnosti sa Windowsom. Linux može samo vizuelno da liči na Windows i ništa više od toga. Hoćeš da probaš Linux, da probaš nešto novo? E, pa onda ćeš i dobiti nešto novo, a ne ono staro. Linux je potpuno drugačiji OS od Windowsa, drugačije se i ponaša i reaguje od njega. Neke stvari odradi brže, a neke sporije. Nemoj ni u sekundi da u Linuxu tražiš Windows jer onda nećeš shvatiti poentu Linuxovog rada i njegovog ponašanja. Moraš sve svoje Windows navike da izbaciš iz glave i kreneš ispočetka.
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647151. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.