Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Linux sta i kako?
STRANA 1 OD 1
vasicns Linux sta i kako? 25.01.2009. 23:32 T14890

status: user
broj poruka: 13

Nikada nisam radio na Linuxu,ustvari samo sam jednom upalio racunar na kom je instaliran Linux i malo me je zainteresovao. Kako da dodjem do Linuxa i da li se instalira kao i Windows.
Trenutno koristim AMD Sempron, socket AM2.
Koja verzija je dobra ili koju mi preporucujete?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Probaj ovaj 26.01.2009. 00:33 #92143

broj poruka: 7722
http://ftp.gwdg.de/pub/linux/knoppix/KNOPPIX_V5.1.1CD-2007-01-04-EN.iso

Taj ti je dobar za sada ,live cd butujes ga sa dvd-a ili cd-a ,ne pravi nikakve promene na hard disku, sav se raspakuje u ram ,minimum rama ti treba 256 mb za komotan rad,ako budes zeleo da ga instalises na hard disk ,javi se.
Saske ... 26.01.2009. 00:47 #92148

broj poruka: 1117
pa ako si pocetnik, mozda je bolje da krenes sa Ubuntu linuxom...malo je vise user frendly
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
za download location izaberi Serbia RC ETF...
kao i svi linux-i, moze da se butuje direktno sa cd-a, a ako zelis mozes i da ga instaliras i da imas dual boot windows i linux, veoma je jednostavo...
e kad ga instaliras, onda krenes da kopas po helpovima i forumima za sve ostalo...

Overclocking is the way of life!!!

Almighty84 Bitna stvar 26.01.2009. 01:43 #92152

broj poruka: 294
Najbolje bi ti bilo da pri instalaciji imas jos jedan hard na koji ces da ga podignes, ovakoces da se igras sa particijama pod instalacijom linuxa sto ti licno ne preporucujem (ima jos file sistema osim FAT i NTFS). Sam linux, tj Linux Ubuntu ti je vrlo jednostavan, samo da ti kzem da se ni jedan program u linuxu ne isntalira kao u windowsu, ne postoje exe fajlovi itd. ako bas budes hteo da instaliras ili da se poigras u linuxu zovi na kavu :)

Evo ti jedan dobar link VISTA Aero vs LINUX UBUNTU Beryl:

http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ
BlueSkyNIS Ubuntu iz windowsa 26.01.2009. 04:03 #92166

broj poruka: 860
Probaj Ubuntu jer preko Wubi programa može da se instalira direktno iz windowsa i to bez particionisanja hard-diska. Znači, narežeš disk i autorun pokreće Wubi automatski. Mada to nisam lično probao...

Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738

vampirbg Kubuntu 26.01.2009. 10:09 #92184

broj poruka: 711
Skini ga sa https://www.kubuntu.com i probaj... Kao sto vec rekose, najbolje je da ga instaliras na poseban HDD mada ce on i sam, ukoliko treba, znati da ti odradi resize winblows particije... Insralacija je veoma jednostavna... Takodje, desktop varijanta Kubuntua je i Live CD tako da ces moci da ga isprobas bez instaliranja...
2m4Y re: 26.01.2009. 12:15 #92191

broj poruka: 2353
...e da, razlika izmedju kUbunta i Ubunta je u okruzenju, kUbuntu ima KDE - tj Windows-Like, dog Ubuntu ima GNome, ...procackaj malo po netu, videces razlike, kUbuntu je Linux koji izgleda kao Windoza, dok Ubuntu ima strikto Linux izgled, drukcije se ne razlikuju, pozz...
CrowBgd Ubuntu 26.01.2009. 12:41 #92200

broj poruka: 1376

Linux,e sad 100 distroa. Ubuntu ima ako nista podrsku kod nas odlicnu. Ja koristim licno njega mada sam odavno pocveo koliko se secam sa nekim Mandrejkom pa Slackware itd.
Kako se instalira imas na http://www.ubuntu-rs.org/forum/index.php
Procesljaj forum je odlican i sve probleme ces resiti za par minuta veruj.
Sto se tice AMD i soketa koji imas sada u ovom kernelu radi sasvim ok. Preporucujem ti da pretrazis forum pre instalacije. Za virtualizaciju Linuxa unutar Xp-a traba masina odlicna jer neces imati pravu sliku kako radi sistem
BlueSkyNIS KDE 4 još nije za svakoga... 26.01.2009. 13:05 #92206

broj poruka: 860
KDE možda još uvek nije za svakoga jer nije dovršen i ispoliran. Baš juče sam instalirao metapackage KDE okruženje i iznenadio sam se kada se pojavio stari Amarok umesto ovog novog v2. Meni se Nvidia i KDE ne slažu baš nešto, jer je i kod vas isti slučaj? Imam 3D efekte, ali su jako usporeni tako da je normalan rad skoro nemoguć. Takođe, primetio sam oko 5-6 grafičkih grešaka. Više mi se sviđa kako je odrađen KDEmod u Arch linuxu nego u Kubuntu.

Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738

stcomp re 26.01.2009. 16:00 #92241

broj poruka: 149
batali americke ubuntu i kubuntu gluposti ko imas nvidia grafiku i skini mandrivu, u suprotnom mozes i njih mada su kilavi sto se tice 3d a uostalom idi na sajt http://www.distromania.com/ pa biraj koji hoces tamo su sve free edicije

Berettaxx ... 27.01.2009. 03:33 #92439

broj poruka: 385
Nije ista instalacija kao Win ni blizu idi na neki sajt tipa https://www.opensuse.org i imas kompletno uputstvo za instalaciju, svi Linux-i se isto ili priblizno instaliraju. Ja sam koristio OpenSUSE (veoma komplikovan i profi), Mepis (nesto laksi i jednostavniji), Dream....
Igraj se na nekom hardu gde nemas vaznih podataka, posto moras namestati `mount point`....
Pozz za sve Linuxovce

P.S. Vise mi se svidja KDE New jer je laksi od GNome-a
01b11 ati 27.01.2009. 09:44 #92466

broj poruka: 22
i da...
ako imas ati karticu, ne nadaj se previse da ces naterati 3d drajver za graficku da radi tj. cak i ako (u ubuntuu) ti lepo ponudi da ti instalira fglrx drajver (3d), ne mora da znaci da ce moci sistem da se podigne lepo sledecom prilikom (narocito ako imas neku noviju kartu tipa 3870)
sa nevidijom 7300gt (koju sam imao pre) radi ko sat

Poz

edit: gore napisano ne vazi samo za ubuntu, nego generalno...
problem je u amd/ati-ju
Sabrosa Poziv za pomoc 06.03.2009. 09:19 #100970

broj poruka: 2
Pozdrav za sve dobre ljude na forumu. Javljam se jer sam tek odskoro poceo da koristim kompi sad mi treba linux program da koristim a ja nemam pojma nikako o tome. Sta mi vi predlazete ? Unapred sam vam zahvalan i pozdrav :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647152.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs