Sta znaci kod operativnog sistema ovo 32 ili 64 bita npr XP 32 bita ili XP 64 bita...i sta je bolje imati???U cemu je razlika izmedju jednog i drugog???Bio bih zahvalan ako bi mi neko ovo ukratko pojasnio....
Razlika ti je u 64 bitnom i 32 bitnom adresiranju memorije
08.01.2009. 22:41
status: user broj poruka: 7722
Sto vise bita u adresiranju memorije to bolje.Ukratko 64 bitni OS su buducnost 32 bitni OS ce biti proslost.U 64 bitnom OS-u imas emulaciju za 32 bitne programe.32 bitni OS je ogranicen kolicinom memorije koju moze da obradjuje a to je ~ 4 gb,dok 64 bitni OS moze da obradjuje priblizno 10 biliona puta vecu kolicinu memorije.
Ja sam na XP64 morao da instaliram 3Ds Studio Max 9 x64 verziju da bi radila jer 32bitnu nije sistem prihvatao. Eto ti jedan primer. Nemam stvarno vremena da googlam na netu za link. Pozdrav
:: Moze li neko da postuje link sa spiskom x64 software-a? Ili jos bolje da nam ovde napise :: :: Ajd ko god zna, neka napise neki software koj je 64 bit :: :: Videh da postoji NOD 32 x64 ukoliko ne gresim, ali eto ja npr. nemam pojma sta jos x64 moze da se nadje.
Ja sam instalirao 32-bitnu verziju MAX-a na windows XP x64 (morao sam zbog speedtree), i radi bez problema, ne znam zasto nece kod tebe... Inace imam instaliranu i 64 bitnu verziju na istom windowsu i takodje radi. Ako radis u MAX-u, moras da googlujes da bi opstao, sinko. Kljucna razlika je sto 32-bitni windows moze da koristi samo 3.25 GB rama (sto za 3d max recimo ponekadnije dovoljno). Generalno gledano, grafika pokazuje slabije rezultate na X64, zbog nedovoljno razvijenih drajvera verovatno. No to je samo privremeno. Mozda trenutno dvojezgrasi rade bolje od cetvorojezgrasa, i 32-bitni windows radi bolje od 64-bitnog u graficki zahtevnim aplikacijama. Ali veruj mi, to je samo privremeno. Tendencija razvoja je okrenuta ka X64 i quad core. JOLE
:: Ja sam na XP64 morao da instaliram 3Ds Studio Max 9 x64 verziju da bi radila jer 32bitnu nije sistem prihvatao. Eto ti jedan primer. Nemam stvarno vremena da googlam na netu za link. Pozdra :: :: :: :: Moze li neko da postuje link sa spiskom x64 software-a? Ili jos bolje da nam ovde napise :: :: :: :: Ajd ko god zna, neka napise neki software koj je 64 bit :: :: :: :: Videh da postoji NOD 32 x64 ukoliko ne gresim, ali eto ja npr. nemam pojma sta jos x64 moze da se nadje.
Nema programa koji je pisan specificno za x64-bitnu platformu, i pored toga da nema verziju za 32-bitnu platformu. Do sad jos nisam naisao na 32-bitni program koji ne radi na 64-bitnoj visti ili XP-u... __________________ Scourge of PCBerza
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.