Ovo je strana 2, a ko hoce neka se vrati na stranu br 1 pa neka procita i uvod. Clanak je pisao Adrian Kingsley - Hughes i volim da procitam sta covek pise jer uvek ima sta pametno da se procita. Na nasim sajtovima se redovno citaju vesti koji su samo prevodi njegovih clanaka...
Dakle, Vista SP1 i XP SP3 se kolju dok je po performansama Win 7 za skoro duplo ispred predhodnika.
Ja i dalje mislim da je to samo nasminkana Vista na osnovu onog sto sam probao...Da nebi previse fitlozofirao reci cu da vec radim na Windows 7 (build 7000) i koristim ga...Ono sto je meni recimo najinteresantnije kako i celoj svetskoj populaciji zbog cega je Windows XP najvise i uvazavan kao brz operativni sistem a to su same performanse koje pruza za igre..I dalje Windows 7 ne moze da parira XP-u jer ima znatno losije performanse.Radio sam sve one moguce sinteticke testove koji su bili dostupni kao i sam live gaming ..Da li ce to popraviti odnos driver-a sa kompatibilnoscu OS-a to cemo tek videti kada bude zvanicno prezentiran Windows 7 u sta ja cisto sumnjam..Inace to je klasicno ispeglana Vista,kernel cak i nije menjan tj nije nov..Cak ga neki programi tako i prepoznaju..Vizuelno OS je lep i pristupacan i kretanje kroz meni je veoma precizno i brzo..Inace ponasanje je isto kao i kod Viste..Povuce 900 MB-a u samom startu zbog mnostva ukljucenih servisa koju guse resurse..E sad,nije sve radi igara pravljeno..Postoje mnogo ozbiljniji i profesionalniji poslovi koji se rade na zahtevnijim programima gde je u ovom OS-u to znatno olaksano tj optimizovano..Opet generalno gledajuci velika je populacija gamer-a i danasnji racunar se najvise zbog toga i kupuje tako da cemo videti kako ce se to odraziti na kranje korisnike.. Sve u svemu poboljsanja u odnosu na Vistu ima ali je uglavnom to sve samo sminka koja primamljuje.. Moje licno misljenje...
a da li to znaci da je on laksi i da brze radi na kompovima na kojima je do sada bio winxp? Koja je zahtevnost da li su isti kao na winxp ili su veliki kao za vistu? Kako sada to ide sa drajverima i aplikacijama koje smo koristili na xpu jel to kompatabilno? Moze li neko ukratko i jasno napisati nesto o svemu ovome. Hvala
Evo ja sam pre neki dan probao Win 7 na mom starom kompu. Konf: Intel 2,4GHz s478, Asus P4v800d-x, 1gb ram, nvidia 6200 128mb pci. Instalacija je trajala oko 35 minuta od pocetka sa formatiranjem particije od 10gb, drajveri od ploce su vec bili instalirani bar nije pokazivalo da mora da se instalira osim drajvera za zvuk koje sam instalirao ali zvuk nije radio(drajveri su bili od XP-a). Sam Windows je brz cak sam primetio da mi se ofice XP dosta brze otvara kao i neki drugi programi, drajvere od modema sam lako instalirao ali nisam uspeo ili nisam znao kako da namestim mrezu posto imam 5 kompova koji preko mene imaju internet. Sve u svemu brzi je od xp-a igre nism probao jer nisam imao zvuk HD filmovi mi manje seckaju u odnosu na xp ali opet bez zvuka ne mogu tacno da kazem posto mi je i zvuk kasnio, drajvere od graficke nije hteo da instalira a mrzelo me da skidam ove nove ne oficijalne. Tako da ne bi preporucio da ga instaliraju ljudi sa starijim masinama pogotovu ako nemaju rezerni hdd da na njemu probaju da se ne bi patili sa ponovnom instalacijom XP-a.
Pa nije bas neoptimizovan za igre. U XP-u u 3DMark06 imam 18.600 poena, a u Win7 imam 17.800, sto nije neka strasna razlika... __________________ Scourge of PCBerza
:: Ja i dalje mislim da je to samo nasminkana Vista na osnovu onog sto sam probao...Da nebi previse fitlozofirao reci cu da vec radim na Windows 7 (build 7000) i koristim ga...Ono sto je meni recimo najinteresantnije kako i celoj svetskoj populaciji zbog cega je Windows XP najvise i uvazavan kao brz operativni sistem a to su same performanse koje pruza za igre..I dalje Windows 7 ne moze da parira XP-u jer ima znatno losije performanse.Radio sam sve one moguce sinteticke testove koji su bili dostupni kao i sam live gaming ..Da li ce to popraviti odnos driver-a sa kompatibilnoscu OS-a to cemo tek videti kada bude zvanicno prezentiran Windows 7 u sta ja cisto sumnjam..Inace to je klasicno ispeglana Vista,kernel cak i nije menjan tj nije nov..Cak ga neki programi tako i prepoznaju..Vizuelno OS je lep i pristupacan i kretanje kroz meni je veoma precizno i brzo..Inace ponasanje je isto kao i kod Viste..Povuce 900 MB-a u samom startu zbog mnostva ukljucenih servisa koju guse resurse..E sad,nije sve radi igara pravljeno..Postoje mnogo ozbiljniji i profesionalniji poslovi koji se rade na zahtevnijim programima gde je u ovom OS-u to znatno olaksano tj optimizovano..Opet generalno gledajuci velika je populacija gamer-a i danasnji racunar se najvise zbog toga i kupuje tako da cemo videti kako ce se to odraziti na kranje korisnike.. Sve u svemu poboljsanja u odnosu na Vistu ima ali je uglavnom to sve samo sminka koja primamljuje. :: Moje licno misljenje.. :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: ::
Pa eto cak ti ti to govori da nije brz kao XP iako to nije ni merodavno..Testovi i Live gaming i pracenje FPS-a kroz igre to je bitno..5 FPS-a izgubis na DX9 u Crysis-u HI detail a da ne pominjem DX10 kad se ukljuci jos 10 nize a plus Very HI da ne pominjem!Realno gledajuci danas ne postoje tako jake karte da bi mogle da isprate toliki pad FPS-a na velik rezolucijama!Da je situacija drugacija pa da zanemarimo to ali sada je svaki FPS bitan a i zasto da imam manje kad moze da ide brze-cista logika!
I Want to believe - The truth is out there
:: Pa nije bas neoptimizovan za igre. U XP-u u 3DMark06 imam 18.600 poena, a u Win7 imam 17.800, sto nije neka strasna razlika.. :: _________________ :: Scourge of PCBerza :: :: :: Ja i dalje mislim da je to samo nasminkana Vista na osnovu onog sto sam probao...Da nebi previse fitlozofirao reci cu da vec radim na Windows 7 (build 7000) i koristim ga...Ono sto je meni recimo najinteresantnije kako i celoj svetskoj populaciji zbog cega je Windows XP najvise i uvazavan kao brz operativni sistem a to su same performanse koje pruza za igre..I dalje Windows 7 ne moze da parira XP-u jer ima znatno losije performanse.Radio sam sve one moguce sinteticke testove koji su bili dostupni kao i sam live gaming ..Da li ce to popraviti odnos driver-a sa kompatibilnoscu OS-a to cemo tek videti kada bude zvanicno prezentiran Windows 7 u sta ja cisto sumnjam..Inace to je klasicno ispeglana Vista,kernel cak i nije menjan tj nije nov..Cak ga neki programi tako i prepoznaju..Vizuelno OS je lep i pristupacan i kretanje kroz meni je veoma precizno i brzo..Inace ponasanje je isto kao i kod Viste..Povuce 900 MB-a u samom startu zbog mnostva ukljucenih servisa koju guse resurse..E sad,nije sve radi igara pravljeno..Postoje mnogo ozbiljniji i profesionalniji poslovi koji se rade na zahtevnijim programima gde je u ovom OS-u to znatno olaksano tj optimizovano..Opet generalno gledajuci velika je populacija gamer-a i danasnji racunar se najvise zbog toga i kupuje tako da cemo videti kako ce se to odraziti na kranje korisnike.. Sve u svemu poboljsanja u odnosu na Vistu ima ali je uglavnom to sve samo sminka koja primamljuje. :: :: Moje licno misljenje.. :: :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: :: :: ::
I ja tvrdima da je Windows 7 doterana verzija Viste koju ce mnogi XPovi oberucke da prihvate posto su ispljuvali Vistu. =) Dobar im je fazon nema sta.
Vista, kad se dotera malo radi poprilicno brzo i stabilno iako je onakva kakve jeste kad se instalira davez za medalju. Vec sam jednom uporedio sa kupovinom auta u kojem je po difoltu ukljuceno sve zivo tipa brisaci, svetla u kabini, sedista podignuta, volan spusten... Windows 7 je u osnovi isti taj auto koji je podesen kako treba + dodatak od `par sitnica` kao sto je izbacivanje suvisnog tereta (Windows Mail, Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, and Windows Contacts, Windows Sidebar...) koji po potrebi moze da se doda preko Windows Live Downloads, dodatak od 30ak % konja u vidu poboljsane podrske za multi-core procesore, a i sam motor tj. kernel je unapredjen. Da spomenem jos jednom NAJVECU razliku, a to su sama sasija i air bag-ovi... XP VS Vista (Windows 7) je neuporedivo. XP ima pola air bag-a i taj je negde u gepeku. Znaci vozis i samo cekas kad ce nesto da te zakuca sa neke strane. I onda lepo format... Pa to svi znamo zar ne?
@ivkit Pa ako to gledas kao kad bi na Pentium 2 ili 3 hteo da poteras XP brze od 98 onda je odgovor jasan. Drajveri su najveci problem kada je nov OS u pitanju jer se ipak radi o necemu sto tek treba napisati i optimizovati, a proizvodjace hardvera redovno boli uvo za starije komponente pa i ono sto se uradi bude uradjeno traljavo jer se vise koncentrisu na prodaju novih komponenti. Aplikacije isto tako, nov OS nova prilika da se uradi verzija 9.8.4.5.2341. koja, naravno, bolje radi na novom OSu i naravnoX2 ima neke dodatke koji su uglavnom razlog sto ljudi prelaze na novije verzije... Ako ne uvek mozes da koristis Photoshop 7 umesto CS4 na primer. To ne znaci da ce neko brze i bolje uraditi nesto na CS50 od nekog ko radi u Photoshop-u 5.
@daum Sacekaj jos malo dok nVidia, ATi i ostali udju u stos sa drajverima kako treba pa ces da vidis kako i tu Vista dobija. Vista ima i odlicnu foru sa apdejtovanjem drajvera koja se sama obavi dok si online... Mnogo znaci kad neko ne zna sta, gde i kako. Da ne spominjem da svi jurcaju za nekim pechevima i krekovima pa onda biva zakucava, BSOD, restart... Virus? Ma, format! Ne pomaze? Menjaj komponentu!
Sminkeraj se radi bas zbog populacije koja voli zabavu ali opusteno... Bas od te populacije se lepo zivi. A i nista od tih transparentnih gluposti i ko zna sta jos ne mora da bude aktivno ako se neko tripuje da to usporava masinu. Sve zavisi kome za sta sluzi komp... Ko ne brine da li mu nesto snima svaki otkucaj na tastaturi (ne koristi PayPal, Moneybookers, kreditnu karticu za kupovinu preko neta, pristup racunu u banci...) ili jednostavno ima vremena da se bakce sa napastima i reinstalacijom sistema... OK. Nema sta, ima tu i onih slucajeva kao sto su CAD aplikacije i slicno ali jbga. To je vec zato sto se tako mora... Nema mnogo izbora.
Ja mislim da je od mene dosta. Siguran sam da ce do kraja 2009. (dok ne izadje finalna v 7) biti: 1. Windows 7 2. Windows Vista 3. Windows XP
Kada bi isao tom logikom, onda bi najnoviji win danas bio 95, ja sam gledao klip da neki tim sa iz Skandinavije klokuje core i7 u Win 98, mislim sta reci da bi dobio 1% bolje rezultate pri testovima. A kome se ne svidja neka ostane na tom WinXp-u koji niko nece koristiti za nekih godinu do dve dana. A sta ti se od servisa i procesa ne svidja ti ih lepo u prvom slucaju stopiraj ili u drugom killuj. Jeste ipak DX9 manje zahtevan od DX10, ali to ce ti funkcionisati maksimalno 2 godine, jer cete biti primorani da predjete na DX10, a skoro ce i DX11!!!
Pozdrav!
:: Pa eto cak ti ti to govori da nije brz kao XP iako to nije ni merodavno..Testovi i Live gaming i pracenje FPS-a kroz igre to je bitno..5 FPS-a izgubis na DX9 u Crysis-u HI detail a da ne pominjem DX10 kad se ukljuci jos 10 nize a plus Very HI da ne pominjem!Realno gledajuci danas ne postoje tako jake karte da bi mogle da isprate toliki pad FPS-a na velik rezolucijama!Da je situacija drugacija pa da zanemarimo to ali sada je svaki FPS bitan a i zasto da imam manje kad moze da ide brze-cista logika :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: Pa nije bas neoptimizovan za igre. U XP-u u 3DMark06 imam 18.600 poena, a u Win7 imam 17.800, sto nije neka strasna razlika.. :: :: _________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: Ja i dalje mislim da je to samo nasminkana Vista na osnovu onog sto sam probao...Da nebi previse fitlozofirao reci cu da vec radim na Windows 7 (build 7000) i koristim ga...Ono sto je meni recimo najinteresantnije kako i celoj svetskoj populaciji zbog cega je Windows XP najvise i uvazavan kao brz operativni sistem a to su same performanse koje pruza za igre..I dalje Windows 7 ne moze da parira XP-u jer ima znatno losije performanse.Radio sam sve one moguce sinteticke testove koji su bili dostupni kao i sam live gaming ..Da li ce to popraviti odnos driver-a sa kompatibilnoscu OS-a to cemo tek videti kada bude zvanicno prezentiran Windows 7 u sta ja cisto sumnjam..Inace to je klasicno ispeglana Vista,kernel cak i nije menjan tj nije nov..Cak ga neki programi tako i prepoznaju..Vizuelno OS je lep i pristupacan i kretanje kroz meni je veoma precizno i brzo..Inace ponasanje je isto kao i kod Viste..Povuce 900 MB-a u samom startu zbog mnostva ukljucenih servisa koju guse resurse..E sad,nije sve radi igara pravljeno..Postoje mnogo ozbiljniji i profesionalniji poslovi koji se rade na zahtevnijim programima gde je u ovom OS-u to znatno olaksano tj optimizovano..Opet generalno gledajuci velika je populacija gamer-a i danasnji racunar se najvise zbog toga i kupuje tako da cemo videti kako ce se to odraziti na kranje korisnike.. Sve u svemu poboljsanja u odnosu na Vistu ima ali je uglavnom to sve samo sminka koja primamljuje. :: :: :: Moje licno misljenje.. :: :: :: :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.