Elem, Resih da budem dobar momak i da se batalim piraterije(citaj Windows) i instalirah open Suse 10.3...Ali avaj desilo mi se da je tokom updatovanja repositorija neko (dete, zena,mozda neko treci namerno ili ne ) restartovao comp...Sada ne mogu da pristupim updatovanju nikako... imali tome leka... 2) postoji li neki paket sa kodecima kao sto je k-lite za linux (verovatno ne ,ali moram da pitam...) 3) kako da resim problem pucketanja audio drivera? (open sound daje dobar zvuk ,ali i kod njega se cuje sustanje ili je u pitanju player) 4)postoji li neko programce kao coretemp za linux? Znam da sve ovo pise po forumima ali se vec 4 dana majem po netu k`o blesav i trebalo mi je 3 od tih 4 da instaliran nvidia driver,pa ako nekome nije dosadno nek pomogne ...Hvala unapred na odgovorima...`Ajd u zdravlje! .......................................................................... SERBIA- mushmula (tomato, banana etc.) republic
.. jer si navalio na SUSE. Što ne uze Ubuntu, koji je kud-i-kamo friendly to user? Odčekiraš `restricted drivers` i packages... i sve to imaš. Za zvuk ne garantujem, jer je možda baš isti drajver i na ubuntuu... mada nisam to čuo. Ne treba ti k-lite jer je ceo paket za linux (koji se inače ne distribuira - instalira automatski jer većina kodeka nije GNU) se lako skine i naknadno auto-update-uje. Dakle, ako si navr`o na suse, ondak, moraš da mlatiš po forumu za suse distribuciju, jer to tako ide kod linux-a, a, ako pratiš ovaj forum, i kod windows-a takodjer, samo je više budala da odgovara.... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
...`tedo` ja da instaliram Ubuntu ,ali mi je odbio poslusnost (stigo do ucitavanja pocetnih modula i otis`o da meditira,a kao dobar cd...)...tako da sad imam ovo cudo i nije lose ...samo da mu malo zadjem medju rebra ...`ajd u zdravlje! .......................................................................... SERBIA- mushmula (tomato, banana etc.) republic
Skini Knoppix u njemu imas plejere koji vec imaju ugradjene codece
27.12.2008. 22:35
status: user broj poruka: 7722
Po meni je on nekako najblizi Windowsima.Startuje se sa DVD ili CD-a https://www.knoppix.org.Kad se podigne ceo knoppix iz shella kucaj knoppix-installer ,dalja instalacija je lagana.U slucaju da ti trazi root password ,tu ne kucaj nista ,samo enter.Ovo za update u Suse imas nesto slicno kao control panel kod win. tu imas update pa podesi.
...i knoppix i meppis i red hat i fedor-u i 300 cuda drugih ,ali mi ovaj deluje najozbiljnije do sada ... rekoh nisam probao Ubuntu jer nije hteo...problem sa updatovanjem nije podesavanje vec mi stalno pokazuje tj prijavljuje da je neki lib zauzet sa drugom aplikacijom i ne moze da krene posao ... ako resetujem racunar isto...to je ono sto me buni i izludjuje ...a ne znam kako se zvase applet koji ubija procese (ko u win-u task manager) ...imao sam to na fedori i radilo je odlicno ,al` kako se zvase i dal`ga ima ovde ,ubi me ne znam...`Ajd u zdravlje! .......................................................................... SERBIA- mushmula (tomato, banana etc.) republic
gde fale biblioteke ili se nesto uhvati za proces ,da u Ubuntu je dosta slican win. obrati paznju koju verziju skidas .recimo 686 verzija nece da radi sa 64 bitnim instrukcijama itd...
suse 10.3... kako sam se ja napatio sa njime...:) odustao sam brzo zbog losih drajvera za zvucnu (neozbiljno za asusa!). probaj verziju 11,( mada bi mislim u januaru trebalo da se pojavi i novija...) na njoj su mi svi drajveri super radili, promenjen je interfejs, mnogo je bolji/lepsi a i cini mi se da su neke stvari pojednostavili [-ne racunajuci desktop od kog sam hteo da odlepim... sve fajlove na njemu je registrovao kao widgete... o__O ] sto ipak ne menja cinjenicu da je suse za ljude koji se bave linuxima malo duze vremena, posto zahteva dosta petljanja u command promptu... plus ako ti je modem preko usb...:(
s druge strane, ubuntu je pravljen za ljude koji su navikli na win... izbegavao sam ga jer mi nije bio gotivan, a onda sam ga probao... moram reci da je sasvim ok. a za problem u instalaciji... ne znam kakvu masinu imas, al cd verovatno i jeste dobar... imao sam slican problem na jednom laptopu, ucita sve, pojavi se pointer, radi i odjednom se zamrzne...i tako x3, da bih na kraju otkrio da je problem u nedostatku memorije (minimum je 256MB). baxuz jedan, to nigde nije spomenuo...:)
Ako već neće Ubuntu da se boot-uje sa CD, skini Alternate Ubuntu CD. To ti je instalacion CD sa tekstualnim instalerom. On bi trebao da radi na više mašina kao i na one slabije.
Koju mašinu imaš kada ni Ubuntu ni Fedora ne rade?
Za OpenSUSE ne znam ništa da ti kažem, samo sam ga isprobavao...
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
...nisam bio online neko vreme...povecali brzinu postari...elem,jes...skinucu Ubuntu ,pa da vidimo...ako Pisko kaze da se namucio ,onda ja necu da se k**cim...kill ...logicno...masina ne bi trebalo da je problem ,Intel 2180 (sada je na defaultu),Dfi Blood Iron(i P35),2Gb (doduse 667 i TakeMS,ali radi) RAM, nvidia 9600gt,160Gb hard Seagate(sata2),dvdrw i cdrw...mada mozda neke komponente?...Hvala svima i `ajd u zdravlje!(kill,man kill...a ja pacifista - pacer) .......................................................................... SERBIA- mushmula (tomato, banana etc.) republic
...sam i narezao i... OVO NECU DA MENJAM NI U LUDILU !!! Ima sve sto mi treba, nije komplikovan, i potpuno free...A tek zvuk....Meni radi bolje i od win-amp-a na default audio player-u...ODUSEVLJEN SAM !!! PISKO HVALA DO NEBA ZA SAVET!!! Idem da isprobavam dalje! Hvala svima i `Ajd u zdravlje! .......................................................................... SERBIA- mushmula (tomato, banana etc.) republic
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.