Imam jednu nedoumicu po pitanju nacina funkcionisanja drajvera koju moram sto pre da razresim, pisem nesto, i u ovo nisam nacisto siguran. Cenio bih misljenje trusta mozgova na forumu:), posto sam siguran da ovde ima strucnjaka koji mogu pouzdano odgovoriti na ovo.
Svi naravno znaju sta su drajveri, a ogromna vecina koja cita ovo zna malo bolje, da su drajveri medijatori izmedju hardverskih komponenti i operativnog sistema (da ne koristim teze reci:). Hijerarhija je dakle: Hardver->Drajveri->OS->Aplikacije, i aplikacije u principu ne pristupaju hardveru direktno preko drajvera, vec preko OS.
Konkretno pitanje se odnosi na miseve, i uobicajene `aplikacije za podrsku` koje prozvodjaci daju uz njih, koji npr. sluze da omoguce koriscenje tastera preko 5tog, posto Windows (a time i aplikacije) standardno vidi samo 3-5 tastera (znaci pod ovim `aplikacijama za podrsku` ne mislim na same drajvere, vec na male programe tipa MS IntelliPoint, Logitech SetPoint itd, koji se mogu videti u SystemTray-u, a omogucavaju npr. da se tasteru 8 zada recimo funkcija `Show Desktop` i sl.)
Da bi ove aplikacije za podrsku mogle funkcionisati one jasno moraju imati nacin da od misa dobiju informaciju da je taster N pritisnut.
PITANJE JE: kako ove konkretne aplikacije komuniciraju sa misem (tj. bivaju obavestene o dogadjajima): preko drajvera ili preko OS? Da li one pristupaju direktno drajveru, ili se desava preko operativnog sistema? Odnosno, da li ih o pritisku tastera obavestava sam drajver direktno ili to ide na neki nacin preko OS?
Koja od shema bi bila najadekvatnija (Intellipoint, SetPoint...): a) Hardver->Drajveri->OS->INTELLIPOINT->Aplikacije b) Hardver->Drajveri->INTELLIPOINT->OS->Aplikacije
c) Hardver->Drajveri->OS->Aplikacije ..............................|.......| .......................INTELLIPOINT
Jasno, oguglao sam, ali ovo je prilicno specificno pitanje, pa zato konsultujem drustvo ovde, siguran da ovde ima nekoga ko je vise nego kompetentan za ovo.
ja bih rekao pod a. Meni je to logicnije. Nekako mi ne ide da OS ostane na kraju. Mozda nisam u pravu. Pitanje je za medalju da znas da i mene sad zanima.
Pitanje si malo nesretno postavio. Ne postoji redosled, tj. komunikacija je skoro uvijek dvosmjerna. Kad bi neki programski jezik naucio sve bi ti bilo jasnije.
OK,naravno da jeste dvosmerna, ali to sam imlicitno podrazumevao (one vertikalne linije definitivno znace dvosmernu komunikaciju, mada ok, gore stoje strelice, iako bi trebalo (izuzev sto `Aplikacije` u principu nemaju uticaj na recimo IntelliPoint)
Ali sustina pitanje nije u tome da li je komunikacija dvosmerna, vec da li IntelliPoint sa drajverima komunicira preko OS na nacin kao i sve druge aplikacije, ali im pristupa direktno?
ajde da malo poboljsam sheme:
Koja od shema bi bila najadekvatnija (Intellipoint, SetPoint...): a) Hardver=Drajver=OS=INTELLIPOINT->Aplikacije b) Hardver=Drajveri=INTELLIPOINT=OS=Aplikacije
c) Hardver=Drajveri=OS->Aplikacije ...........................||..........| .........................INTELLIPOINT
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.