Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
He Moralna dilema ???????
STRANA 1 OD 1
peguar He Moralna dilema ??????? 07.12.2008. 10:41 T13599

status: user
broj poruka: 332
Imacu priliku da za koji dan stavim nof HDD pa me zanima da li da se drzim XP SP3 ili da predjem na Vistu SP1 (i koju varijantu x32 ili x64).
Imali neko iskustva sta radi a sta neradi sa Vistom 32ili64bitnom od programa(npr. CS3, Total Commander, Nero,
Corel itd. ) i od igara.
Imam 4gb rama vredili stavljati 64-bitnu verziju.
Vredi li cekati SP2 za Vistu(doduse cu verovatno instalirati dodatno kad se pojavi `nerve friendly version`)
Kako rade skystar2 kartice.

Ovo mi pomalo tesko pada posto mi je obicno sa Xp-om mozak bio na leru sto se tice uglavnom svega, samo me jos nervira nikakva podrska za SATA2 diskove tj. `radim ti kao SATA2 al sam Brz kao SATA1=u-ata133` i naravno `kontraverzni` AHCI.

Directx10 je ocekivano `zalepljen` na Vistu.Dok to ne napravi Mixoft za XP, nema nista od nekih `narodnih desetki` za XP.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter re 07.12.2008. 10:44 #82396

broj poruka: 8138
ma ostani na xp sp3 sve radi na njemu.

BEmpire Re: 07.12.2008. 11:03 #82399

broj poruka: 439
Vista x32 nema smisla staviti,Vista x64,pa ako hoces svu memoriju da vidis i imas masinu koju ima milion konjskih snaga da tera sve na maximum i DX10 karticu od 400eura-onda mozda!Ja licno ne volim Vistu...Bolje da stavis XP SP3,a i DX 10 a sad vec i DX11(mada jos nema ni kartice) mozes simulirati na XPu i u x32 i u x64 bitnom verziju!Ja u svakom slucaju stavio bi XP SP2 x64-ali uglavnom ljudi ne vole ovaj OS,zbog tako reci neke teske nekompatibilnosti-,pa ti verovatno kao najbolji izbor ostaje XP SP3,a ako hoces i DX10 mozes staviti...Poz!!!

Dachman OS 07.12.2008. 12:01 #82407

broj poruka: 630
Naravno da vredi staviti 64bitnu verziju,zasto da ne koristis svih 4Gb rama nego da ti u slucaju 32bita 700Mb stoji onako neupotrebljivo.Mislim apsolutna greota je.Ovako... sve zavisi kakvu masinu imas.Ako imas iole dobru,mozes staviti Vistu i to prvenstveno 64 i radice svi programi bez ikakvih problema.I na XP64 nema nikakvih problema sa kompatibilnosti jer danas 99% programa ima podrsku za taj os i sve igre ce ti raditi na bilo kojoj 64 verziji,jedino za CS4 varijante ce ti trebati patch.Ako imas quad procesor onda bih ti pre savetovao Vistu64,jer je mnogo bolje optimizovana za quadove nego bilo koji XP.Koliko god ljudi mrzeli Vistu,ona je stabilnija,ima punu podrsku za Sata2 i optimizovanija je za novije sisteme i programe.Na koncu XP vise nije u prodaji i vise se ne radi nista na njemu,dok Vista moze samo biti bolja s` vremenom.

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Zaobiđi Vistu ako možeš 07.12.2008. 12:03 #82408

broj poruka: 3742
Ja imam legalnu sp1 32bit. U početku je fino radila, ali kako tovariš programe na nju sve je sporija i sporija(mislim na dizanje sistema iako se ti programi ne aktiviraju pri paljenu).
Sve što sam stavio na nju radi i CS3 i komander i alkohol. Sve što instaliraš neka bude poslednja verzija. Meni recimo nije hteo ACAD 06 da radi, a 07 radi bez problema. Pokušao sam da stavim neku praistorijsku verziju alkohola i dobio sam BSOD, Nero radi bez problema, Nod će ti raditi od verzije tri pa nadalje. Instalirao sam još neke sitnije programe i sve radi ok.
a sta ti ja znam...

Dachman Vista 07.12.2008. 13:28 #82415

Cinjenica je da Vista guta memoriju k`o ala,to zahvaljujuci Aeru.Ni na jednom sistemu sa vistom nisam se susreo sa usporavanjem niti gusenjem ako je na normalnoj masini.Naravno da ce sve to biti ako je postavis na neki slab sistem za koga nije ni predvidjena.Primera radi,stavi XP na neki sistem iz 1997.. tipa Intel Celeron @766 Mhz sa nekom prosecnom plocom memorijom @200Mhz pa ces da vidis kako ce raditi taj XP.Cinjenica je da nikada neces moci koristiti normalno napredni software na tehnoloski `zastarelom` hardwaru.Ne govorim zato sto sam to negde procitao,nego sto u praksi se tako pokazuje.Kada sam bio spomenuo quadove mozes probati ako si u prilici,na istoj masini stavi Vistu
i XP pokreni iste programe iste igre i videces koliko lakse radi cpu na Visti,u renderingu na Visti bude 3-5% brze nego na XPu.A svaka igra ce ti bar za nekih 10% manje uzimati od procesora na Visti.
Equinoxe Re: 07.12.2008. 13:59 #82426

broj poruka: 12057

Tih 800-900 MB RAM koje ti x64 Vista prepoznaje više od XP-a će ti ionako pojesti čim se startuje. Zato XP SP3 and enjoy.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

gang1978 RE:He Moralna dilema ??????? 07.12.2008. 14:03 #82429

broj poruka: 1661

Sky Star 2 radi sve slabije i slabije ako nemas para za Sky Star 3 nemoj da uzimas 2-ku !
Slavuj ... 07.12.2008. 14:09 #82434

broj poruka: 2236
Koristio sam Q9550, Q9300 i E8500, sa po 4GB memorije, 2x2`800MHz 4-4-4-12, u dual-channel-u, sa GTX260 i ATi 4870, naizmenično, da se negde nešto slučajno ne uspori, i VISTA x64 je radila ozbiljno sporo.

A ti ako imaš neki defekt vida ili patiš od nekog nedostatka osećaja za vreme, poželjno je da bar pokušaš to da izlečiš, jer ćeš, u suprotnom, postati mentol kao ja.

Mentalitet, sveukupni ljudski kvalitet
Zmajko ... 07.12.2008. 16:36 #82478

broj poruka: 1228
Vidim ja da su neki ovde odavno sazreli za promenu profesije... Ni ban nije na odmet obzirom da vredjaju bez pardona.

Slavuj Ah da, i ti koristis Vistu... Šta je vama, ljudi ? Vista je krš ! Uostalom, UPOREDITE SAMI ! 07.12.2008. 18:04 #82502

@ZmajkoII,
svakako ti hvala na prenosu tvog viđenja, ali se bojim da nikome nije pomoglo, i moraš shvatiti da takvo i toliko otvoreno šlihtanje urednicima sajta, ovde pred svima koji ga upravo razgledaju tražeći nekolike novotarije, može samo meni da napravi gomilu štete i iako sam ja jako glup covek koji je takav od rodjenja, budi siguran da ti nikako neće pomoći u savladavanju malo složenijih manira, širenja neke svesti i povećanja kapaciteta onog hard diska u glavi.

Pozdrav.

doca80 Re: Ah da, i ti koristis Vistu... Šta je vama, ljudi ? Vista je krš ! Uostalom, UPOREDITE SAMI ! 07.12.2008. 18:13 #82503

broj poruka: 3053

@slavuj-umes ponekad da budes previse ostar,skoro da predjes granicu kritike,i to bas nije ok.(ovo kazem dobronamerno bez zelje za svadjom,znaci prijatelska kritika)!!! A Zmajko vise nije Zmajko nego ZMAJKO 2 sa svojih 75 postova!!!! Jel mislis da je ban zaradio slihtajuci se nekome???

VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!

:: @ZmajkoII
:: svakako ti hvala na prenosu tvog viđenja, ali se bojim da nikome nije pomoglo, i moraš shvatiti da takvo i toliko otvoreno šlihtanje urednicima sajta, ovde pred svima koji ga upravo razgledaju tražeći nekolike novotarije, može samo tebi da napravi gomilu štete i, budi siguran da ti nikako neće pomoći u savladavanju malo složenijih manira, širenja neke svesti i povećanja kapaciteta onog hard diska u glavi
::
:: Pozdrav
::
:: Mentalitet, sveukupni ljudski kvalitet
peguar E jeste likovi 07.12.2008. 18:23 #82520

broj poruka: 332
Iako se nekima ne svidja da se tako razgovara ja vas u potpunosti razumem jer ste stvarno besni na Vistu cim pisete 10 redova teksta kako vista nevalja i tako dalje. Problem je u tome sto sam i ja pomalo besan na xp jer ono sto glat ima vista moze i XP. (mislim na hardwaresku podrsku SATA2 itd. ma znate na sta mislim)

Ja se uopste nevredjam, ljudi su u pravu imam defekt vida i nosim naocare ali sam zahvalan na odgovorima jer necu morati da trosim vec napacen vid.

Ja sam vistu probao kad sam uzeo novu masinu e7200 4gb rama 8800gt itd i radila je dobro sp1 medjutim stavio sam xp jer mi je komp uglavnom potreban u poslu. ( i na xpu mu u 99% slucajeva sve radi)

U svakom slucaju HVALA.

Zmajko ... 07.12.2008. 18:26 #82521

Ako sam ja slihtara kako ti tvrdis i neko ko poznaje admine kao sto su drugi tvrdili - zar bih dobio ban?
Kakvu gomilu stete?! Nisam bas siguran da kapiras druzenje na forumima kako treba.

Prestani da se centriras sa nekim stavovima koji nisu u redu... Nije lepo da nazivas one koji koriste neki OS zatucanim slepcima i mentolima.

Vidis, ti koji `skidas kajmak` tako sto se bavis otkupom i prodajom komponenti... Servisiranjem racunara da skratim (mada ne umes ni monitor da popravis), tvrdis da je Vista losa iz jednog prostog razloga, a to je - ne znas materiju i lakse ti je da je pljunes nego da se pomucis i da ucis. Ne zelis da priznas sebi da ne znas nego pljujes. Nema veze... Pljuni ti OS ali nemoj i one koji ga koriste. To uopste ne moze da se nazove sirenjem svesti. A manire da ne spominjem... Cak ni one proste.

Pozdrav
Slavuj ... 07.12.2008. 18:39 #82525

Ja ne volim kada me u bilo kojoj situaciji iko pravi ludim, a pogotovo kada sam nešto o ćemu se diskutuje prethodno isprobao ili uporedio, svojim rukama, svojim vremenom, svojim parama, na svojim kozama.

Do sada nisam upoznao nijednog ćoveka koji, onako mazohistićki, voli da ga iko pravi budalom ali ja sam takav po celom telu.

Znaći, opcije su:

1. glup si
2. nisi glup.

Ja mislim da sam jako glup i zato mislim da je glupo da bilo kome dozvolim da moje reći izvrče na neki primitivan naćin ne bi li se brže-bolje domogao nekog virtuelnog ćvarka pored avatara.

Ono gore je oćigledno šlihtanje. Čorava baba bi ga videla sa kilometar udaljenosti.

Inaće, slabo imam vremena da mislim o tudžim sposobnostima uvlaćenja nosa u tudže ćmarove jer onda nemam vremena ja to da radim. Nije to moja problematika.

Zmajko ... 07.12.2008. 19:10 #82534

Pre ce biti da podmecem ledja za onog koji je napadnut pa i sam dobijem malo... Prazne slame.

Opcija ima jos, a evo jedne:
3. mislis svasta nesto a sve vreme pogresno mislis

Kako si samo to sve lepo uvezao... Nisi glup zato sto je glupo da dozvolis da se izvrcu tvoje reci zarad statusa. Uh! Ovo je bilo deep, dude. =)
Meni status moda ne treba niti bih imao vremena da se bavim time tako da batali tu pricu. Sliht da bih postao mod ili zato sto sam te pecnuo da ne prozivas druge ljude na tako prost nacin?

Ovde sam zavrsio. Hvala ali ne hvala...
Slavuj ... 07.12.2008. 19:10 #82535

Ali ja se NE bavim servisiranjem kompjutera, niti bilo čime sličnim.
Sva sreća. Ne znam odakle ti ta informacija.
Ah da, ti si onaj haker :) hahahahhahahaa

I srećan sam što imam malo brži `floppy disk` od većine ljudi koju sam do sada sreo, pa tu, takoreći prednost, uspevam gotovo u svakoj zamislivoj situaciji da upotrebim, čak i naplatim. `ajde misli malo o tome kako je meni kad vatam koze ujutro u 5.

Na ovom sajtu u poslednje vreme često `blejim`, zato što sam shvatio da imam puno slobodnog vremena, ne žurim nigde, dokon sam covek, muzem krave samo ujutro u 5 i tako to.
Odmara mi se mozak, bar stičem takav utisak.

A ako te baš zanima moje servisersko iskustvo, možda me jednom u dve-tri nedelje iscima neko da mu nešto zašrafim... neku babu od moje tetke iy Rtkovac i sl.
Vidiš. možda smo se tako upoznali, ti i ja, ko zna. Jesi prošo nekad tude?

A Vista je kršina raspala od OS-a, ti možeš da veruješ u šta god poželiš i da misliš kako želiš, meni sigurno nećeš zasmetati.

Pozdrav.

MilosNBG ... 07.12.2008. 19:13 #82537

broj poruka: 1586
Skrati jezik malo i pazljivije citaj i sve ce ti se samo kasti. Ti mrzis da ti se izvrcu reci a ja mrzim takve uvredjene koji se i na najmanji pomen odmah busaju pa nista, niti koga napadam nit` prozivam jer je njegovo razmisljanje i njegovo iskustvo njegova stvar.

To sto si ti imao takvo iskustvo sa Vistom ne znaci da su ga i drugi imali. Ja sam bas imao odlicno iskustvo sa Vistom x64 SP1, i vec nekolio meseci, uz malo podesavanja lepo radi na desetak masina. Cinjenica je da jede memoriju i da zna da uspori, ali retko kad je nestabilno radila.

Slavuj ... 07.12.2008. 19:35 #82549

Nemoj da te sad odmah diskriminišem prema seksualnom opredeljenju.

Dachman OS 07.12.2008. 20:24 #82580

1.Molim te reci mi gde sam te ja to napravio ludim,glupim ili tako necim???
2.Ja sam samo lepo izneo moj stav i moje misljenje o Visti.
3Ja licno ne koristim Vistu,vec iskljucivo XP64
4.Ne volim da pljujem po necemu sto se meni licno ne svidja jer ipak je to pomalo egoisticno i ne fer
Nemoj da umisljas tek tako neke stvari i da napadas druge bez razloga.Zahvaljujem se svim razumnim i objektivnim ljudima ovde ali stvarno takav ovde ocigledno ne treba biti jer se za dzabe gube zivci.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs