Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
WinXP konstantno drlja po disku, a nije ni virus ni malware
STRANA 1 OD 1
goranvu WinXP konstantno drlja po disku, a nije ni virus ni malware 03.11.2008. 21:11 T12959

status: user
broj poruka: 195
Evo problema, imam WinXP SP3, i odjednom krenulo drljanje po hard disku u ritmu sekundare, potpuno ravnomerno. Poiskljucivao sam sve moguce servise, indeksiranja, pogasio sve zivo u HiJack-u, NOD32 mi nista ne prijavljuje, ali problem i dalje ostaje. Interesantno je da ne mogu da podignem sistem u safe modu, nakon ucitavanja MUP.sys, nastaje pauza, ekran se zatamni, i nataje drljanje po disku kao da ce sad da se prikaze desktop, ali umesto toga masina se rastartuje. Oprema je nova - P5Q/E8500, kao i HDD, i tesko da je problem u hardware-u, pogotovo zato sto osim drljanja windows radi normalno. HDD takodje sigurno nije jer drljanje nastaje tek kad se podigne sistem. Takodje sam primetio da O&O defragmenter nece da radi, vec samo pokaze odmah 100% kao da je posao gotov, ne odradi ni analizu. Ima li neko ideju?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
corrupt poz 03.11.2008. 21:21 #77846

broj poruka: 19
Imao sam potpuno isti problem kao i ti, i na kraju se ispostavilo da je HDD bio u pitanju, i posto je kao i kod tebe bio nov, zamenili su mi i posle toga je sve bilo ok.
goranvu 03.11.2008. 22:08 #77850

Ne mogu lako da prihvatim da je HDD u pitanju. Ne znam da li si dobro procitao celu moju poruku? Evo prikacio sam taj hard kao sekundarni, i drljanja nema, dakle to radi neki proces a ne HDD.
voodoons indexing service i nero scout 03.11.2008. 22:52 #77860

broj poruka: 152

U My Computer-u kliknes na C disk denim dugmetom i izberes Properties, decekiras opciju `Index this drive......` i taj postupak ponovis za svaki disk,tj.particiju..
Posle otvoris Nero Scout iz Start Menija, nadjes Settings u njegovom meniju, decekiras opciju `Use Nero Scout` i zatvoris sve to.
Zatim u Control Panelu-> Administrative Tools-> Sevices nadjes Indexing Service, otvoris ga i kao Startp type izaberes Disabled...
Restartujes kompjuter i ne sme biti drljanja po disku.. Ako ima i dalje drljanja, probaj Kaspersky...
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj onaj 03.11.2008. 23:45 #77867

broj poruka: 2236
Izbrisi AntiVirus/e i sve neke skenere, klinere i monitoring programe, pa ako ni tad ne prestane da drlja, onda reinstaliraj Windows i OBAVEZNO FULL FORMAT. A ako ni tad ne prestane, onda TESKO PRIHVATI DA TI JE HDD U PITANJU.

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Saske ... 03.11.2008. 23:46 #77868

broj poruka: 1117
pa covece sam si sebi dao odgovor...imas O&O instaliran i stalno ti prikazuje da je 100% defragmentiran...
razlog toga je sto ti O&O postoji kao proces koji sve vreme radi i defragmentira disk u pozadini...ubi taj servis i drljanje ce sto posto prestati...

Overclocking is the way of life!!!

goranvu 03.11.2008. 23:55 #77869

Ne ne ne ne ne, ljudi citajte dobro sta sam napisao, i izvucicete zakljucak da nisam laik. Ja govorim da se defragmenter tako ponasa kad je startovan, a nisam rekao da on stalno radi. Rekao sam da sam pogasio gomilu procesa. Aktivnost se vidi u TaskManageru, I/O kolone, po disku drljaju scvhost i lsass. Koliko sam guglao, vidim da puno ljudi ima taj problem, ali u najvise slucajeva problem je neresen, a oni koji su reseni kod nekih, ne pale kod svih, a kod mene nijedan.
Saske ... 04.11.2008. 00:07 #77872

pa tu gresis sto se tice svchost-a i lsass-a...ti si u task manager-u ukljucio kolone I/O reads i I/O writes i video da se tu vrednosti stalno menjaju, ali to je tako na svakom racunaru i to nema veze sa drljanjem...i kod mene je to drljanje bilo problem dok nisam islkljucio O&O servis za pozadinsko defragmentiranje...

goranvu 04.11.2008. 00:28 #77878

Kao sto rekoh, nije O&O. No upravo si rekao jednu stvar koju sam sad i sam primetio, a to je da se ta dva procesa tako ponasaju na svakom racunaru. Cinjenica da je to jako drljavo na tom hard disku navodi me na pomisao da je na njemu nesto zestoko isfragmentisano, pogotovo kad imam u vidu da sam juce kopirao neke gomile podataka na njega, a ponesto i izbrisao. Stavio sam ga sad kao sekundarni hard, i O&O mi pokazuje da je 13% isfragmentiran. Trebace mu 3 sata da to zavrsi, pa cemo onda da vidimo. U principu, ne volim defragmentacije sistemskih diskova kada su montirani kao sekundarni, jednom mi je windows defragmenter tako zeznuo OS, nisam mogao vise da boot-ujem taj sistem. Valjda ce ovo ispasti OK.
Nego, pretpostavljam da ti procesi drljaju po page fajlu. Da li je moguce da je on isfragmentiran?
Saske ... 04.11.2008. 00:47 #77882

pa mozes da pokusas sa iskljucivanjem paging file-a...onda ce svi procesi pisati samo po ramu...

goranvu 04.11.2008. 01:18 #77885

Upravo sam nesto slicno i odlucio, nasao sam odlican clanak o pagefile-u. Sacekacu ipak da mi prvo odradi defragmentaciju. Kasnije cu da napravim RAM drive, i pagefile lociram na njega, nadam se da ce to generalno ubrzati masinu, nevezano za trenutni problem.

goranvu heh 04.11.2008. 01:37 #77886

šipak, defragmenter ne defragmentira i page file, ali komercijalni Diskeeper to moze. Videcemo sta ce biti posle toga. Ali nesto sam pesimista, smanjio sam fajl na 2 Mb, i opet ista prica...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647147.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs