Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
CHKDSK!!!
STRANA 1 OD 1
MilosNBG CHKDSK!!! 17.10.2008. 16:06 T12663

status: user
broj poruka: 1586
Poz svima!

Zasto mi chkdsk na svako startovanje masine radi proveru na dve particije (poslednje dve)? Vec postaje iritirajuce jer su ciste, na jednoj muzika na drugoj programi, wallpaperi i sl i obe su virus-free.

Hard je SATA2, instaliran AHCI i do pre nedelju-dve je sve bilo besprekorno. A da, nema padova u brzini rada harda niti bagova u radu sistema.

Da li neko ima ideju zasto to radi?

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Informacije 17.10.2008. 16:19 #75690

broj poruka: 6649
Da li se radi o Western Digital HDD-u?
Da li koristis neki od software-a za virtuelizaciju IDE drajvova?
Da li koristis flash diskove i cupas ih bez odjave?

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

MilosNBG ... 17.10.2008. 16:45 #75696

Da
Da
Ne

???

Pisko Zato što.... 17.10.2008. 19:37 #75720

Zato što je WD CRAPDISK koji mnogo više od drugih dovodi OS u stanje detekcije greške na fajl sistemu, greške kod indeksiranja fajlova i, raznih pokazatelja diska u odumiranju (iako, i dalje radi - čuk-čuk). Da li je i do softvera za virtuelne drajvove i njihovih drajvera, nisam siguran, ali, postoji i ta - poprilična - mogućnost, da dovode do nepravilnog rada sa diskom.... uglavnom, i meni se dešava jedno vreme, a onda nestane.... Činjenica je samo, da se to ne dešava u Lajnuksu, ali dešava se u vinu, tako da je moguć i neki zgodan rootkit-virus tipa system32.exe.... ili sličan... znači, treba i to proveriti. Mislim da je Machine ili neko drugi posumnjao i na defragmentere diska, kao moguće uzročnike lošeg upisivanja krucijalnih fajlova za boot sistema, a to je po mome, obično u situaciji kada se defragmentacija odrađuje uz `asistenciju` power management-a, odnosno, isključenja nekih funkcija OS-a ili samog hdd-a... nešto se tu dešava sa WD-om pri čemu upisani fajlovi nisu čitljivi ili su oštećeni, a, definitivno se ne radi o bad sektorima.
Rešenje? Ne znam, iskreno, još me nije toliko iznervirao da kupim drugi, ali....

Equinoxe Re: 17.10.2008. 19:43 #75722

broj poruka: 12057

http://www.technize.com/2008/06/21/check-disk-chkdsk-runs-every-time-windows-starts/
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Jebivetar reshenje 17.10.2008. 23:38 #75766

broj poruka: 2386
Nisam prochitao ovo shto je Bax postavio.
Imao sam tu situaciju kod burazera na kompu. Reshio tako shto sam ishao desni klik na particiju koju chekira>properties>tools>error checking>i chekirao samo automatically fix file system errors. Kad odradi uradi restart i vidi da li je popravio.Meni je uspelo.
Interesantno je da je HDD Wd, isti hard i ja posedujem pored josh jednog WDjca i uvek sam imao WD ali mi se nije takvo neshto desilo.
Evo sad se setih da i Sata kabal moze da izazove takvu pojavu, i da chak ne dozvoli da defragmentujete hard. Ako je savijen po 90 stepeni npr.

MilosNBG ... 18.10.2008. 04:55 #75789

Uh... znam da WD zna da brljavi ali ovo je vec sve prevrsilo...

Ovako: Detaljno prekontrolisan i intenzivno testiran celo popodne (virusi, rootkit i sl. ), zamenjen sata kabel, provera da nema bad sektora, copy-paste image fajlova i foldera u rasponu 4-20GB, defragmentacija... sve je radjeno na tek instaliranom sistemu sa osnovnim drajverima i potrebnim programima za test. Sve cisto i ispravno - on i dalje radi CHKDSK!!!

Izgleda da ce se uskoro u komp useliti Seagate ili Hitachi...

Pisko Za baksa....tutauzend.... 18.10.2008. 07:55 #75793

Reg fiks ili isto to u komandnoj liniji ne rešavaju uzrok već samo sprečavaju zaštitnu meru vindovsa, što ja mislim, nije baš pametno. CHKDSK se samopokreće na osnovu parametara nekonzistentnosti podataka, kvaliteta zapisa i slično sa gospodina hdd-a, a ne na osnovu što je neko zaboravio da ga isključi. Namena je da se proveri fajl sistem i sami podaci, da se ne bi gubili ili oštetili instalaciju OS-a. Ovo što kao rešenje nude je tipa seci uši krpi dupe, jer je suština da umesto plastične operacije ušiju koje su klempave, savetuju da se iskopaju oči pa se tako ne vide ni uši... to vodi u noboot situaciju i gubljenje podataka, sigurno. Jedino, tako se čovek možda brže odluči na novi hdd i reši se bede...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs