Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Fora sa 4Gb rama
STRANA 1 OD 1
peguar Fora sa 4Gb rama 05.10.2008. 14:08 T12385

status: user
broj poruka: 332
Mozda je vec bilo na forumu pa da nebudem dosadan ali ukratko...
Da li ima neke sanse da xp 32bit vidi svih 4Gb a ne kao kod mene 3.5Gb?. Citao sam svasta na stranim forumima ali nema konkretno objasnjenje ima spekulacija ko g*v*n*. Ukljucio sam i DEP i PAE u boot.ini i sve prijavljuje da radi ali 3.5 i dalje stoji. Da li je zaista 512mb baceno ili je to nekim skrivenim kanalima iskorisceno. Ili jednostavno mora da se instalira 64bit-ni sistem. Takodje da dodam da BIOS vidi svu memoriju Ploca ga-p35-ds3l, proc e7200 i mem kingston 2x2Gb F.uparena.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nvidia8800 ... 05.10.2008. 14:23 #73674

broj poruka: 168
Na svakom stranom i nasem forumu imas rasprave o tome. 32-bit sistem ti nikad nece videti niti koristiti 4GB memorije zbog ogranicenja kernela koja postoje u 32-bitnim sistemima. 64-bitni vide dosta vise tako da ti je to. Nije mi bilo tesko da odgovorim iako sam odgovorio na isto pitanja bar 30 puta za ovih nekoliko godina koliko postoje 64-bit sistemi.

POZDRAV

:: www :: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar Dual channel 05.10.2008. 14:30 #73675

broj poruka: 2386
A da li tih 3.5Gb shto vidi rade u dual channel-u? Ima li veze sa tim poshto je oduzeto 512Mb?

peguar AAAA 05.10.2008. 14:33 #73676

Jubilarni odgovor. A npr. Vista SP1 kao vidi ali je to bilijeva muvacina. Da li vredi instalirati 64bitnu verziju Viste, da li se nesto poboljsalo u odnosu na 64bit xp mislim na software koji kud i kamo radi na 64bit ali ume i da zeza. Igre me manje zanimaju. Npr. Nigde nisam nasao 64bitni total commander a ovaj 32b ume da zeza, za drajvere mi nije problem.

peguar Pa.. 05.10.2008. 14:40 #73678

Kod mene bios, cpuz, sisoft sandra, prijavljuju da memorija radi u dualchannelu e sad ja sam cuo pricu da je bolje imati npr. 4x1gb nego 2x2gb(spekulacija naravno - treba testirati)

doca80 Re: Fora sa 4Gb rama 05.10.2008. 15:05 #73683

broj poruka: 3053
XP 64bit na INTEL E7200?!?! Jel to moze???

KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!!

:: Mozda je vec bilo na forumu pa da nebudem dosadan ali ukratko..
:: Da li ima neke sanse da xp 32bit vidi svih 4Gb a ne kao kod mene 3.5Gb?. Citao sam svasta na stranim forumima ali nema konkretno objasnjenje ima spekulacija ko g*v*n*. Ukljucio sam i DEP i PAE u boot.ini i sve prijavljuje da radi ali 3.5 i dalje stoji. Da li je zaista 512mb baceno ili je to nekim skrivenim kanalima iskorisceno. Ili jednostavno mora da se instalira 64bit-ni sistem. Takodje da dodam da BIOS vidi svu memoriju Ploca ga-p35-ds3l, proc e7200 i mem kingston 2x2Gb F.uparena.
Dachman Re: Re: Fora sa 4Gb rama 05.10.2008. 16:31 #73689

broj poruka: 630
Moze naravno .).Danas svi procesori podrzavaju 64-bitnu arhitekturu.
XP ili Vista 32 ne vide vise od 3.5gb,niti ima sanse to izmeniti.

:: XP 64bit na INTEL E7200?!?! Jel to moze??
::
:: KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!
:: :: Mozda je vec bilo na forumu pa da nebudem dosadan ali ukratko..
:: :: Da li ima neke sanse da xp 32bit vidi svih 4Gb a ne kao kod mene 3.5Gb?. Citao sam svasta na stranim forumima ali nema konkretno objasnjenje ima spekulacija ko g*v*n*. Ukljucio sam i DEP i PAE u boot.ini i sve prijavljuje da radi ali 3.5 i dalje stoji. Da li je zaista 512mb baceno ili je to nekim skrivenim kanalima iskorisceno. Ili jednostavno mora da se instalira 64bit-ni sistem. Takodje da dodam da BIOS vidi svu memoriju Ploca ga-p35-ds3l, proc e7200 i mem kingston 2x2Gb F.uparena.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gabyhege Re : Re: Fora sa 4Gb rama 05.10.2008. 16:34 #73690

broj poruka: 188
Ama sto ne bi moglo doco?

Ja kao sto sam negde citao da iako vidi 3,5gb iskorist svu 4gb. Mada ne znam sta koristis, mislim koji program kome treba svih 4gb ?!
Po meni ne vredi staviti 64 bitni OS bas zbog toga.
A sta ti ja znam...

trogdor pa stavi 64 bitni sistem 05.10.2008. 17:00 #73697

broj poruka: 373
kasnije il pre imaces i vise od 4gb, ako te kopka, do it now
Go Go Go !!!

Igor84 Re: Pa.. 05.10.2008. 17:16 #73699

broj poruka: 327
:: Kod mene bios, cpuz, sisoft sandra, prijavljuju da memorija radi u dualchannelu e sad ja sam cuo pricu da je bolje imati npr. 4x1gb nego 2x2gb(spekulacija naravno - treba testirati

Jel ti racunar radi normalno?
Ako je odgovor da onda samo trosis reci bespotrebno. Kompanije koje su pravile hardver i softver su se pobrinule da obicni korisnici kao ti ne razmisljaju o tome.
Dachman Re: Re : Re: Fora sa 4Gb rama 05.10.2008. 18:32 #73707

Windows XP32 vidi samo do 3.5 na nekim sistemima i 3.25.Programski gledano ono sto software ne vidi ne moze koristiti,to je slucaj ovde.XP32 vidi i koristi samo tih 3.25-3.5
gb.A sta moze da izgubi ako stavi xp64.... samo dobija 500-750mb vise.Ta logika je kao npr. imas quad core procesor i iskljucis mu jedno jezgro ko veli `sta ce mi` xD.
:: Ama sto ne bi moglo doco?
:: Ja kao sto sam negde citao da iako vidi 3,5gb iskorist svu 4gb. Mada ne znam sta koristis, mislim koji program kome treba svih 4gb ?
:: Po meni ne vredi staviti 64 bitni OS bas zbog toga
:: A sta ti ja znam..
BEmpire Kako ne bi vredeo 05.10.2008. 21:39 #73737

broj poruka: 439
staviti XP 64?Po mom misljenju je to najbolji OS dosad od strane Microsofta(Naravno pored Server 2003)!!!Stabilan je,brz je,99% kompatibilna sa 32bitnim softfverom,memorija isto bolje radi nego na 32bitni...neznam,ja vec skoro 2 godine koristim i uglavnom sam zadovoljan!Ima neke nekompatibilnosti ali nisu strasni(sa PowerDVD,sa Nero,Total Commander...ali ne sa svim verzijama,npr.PowerDVD 6 radi ko bog,Nero 6.6 isto tera ko lud,umesto TC imas Speed Commander X64,7Zip itd!)!Ja ti toplo preporucujem XP 64 Pro sa SP2,to ce da te zadovolji do kraja,pogotovo ako imas noviji hardver koji je kompatilna sa 64 bitnim sitemima,a takve su uglavnom sve novije hardvere...Poz!

greml1n win 32 bita i granica od 4GB 05.10.2008. 23:43 #73752

broj poruka: 4
Windows XP 32bita vidi svih 4GB, ali...
Poznato je da svaki uredjaj koji se koristi u okviru računara ima neke svoje memorijske adrese i svoje IRQ lokacije. Neki uređaji više, neki manje, npr. tv kartica mnogo manje od recimo grafičke kartice koja (kao što piše u njenoj fabričkoj specifikaciji) može danas imati 128MB do čak 1GB-za one vatrene gejmere)
Štos je u tome što svi ti uređaji kada se saberu, ne računajući RAM memoriju zauzimaju od 256MB do npr. 512MB ili čak i više, ako sama grafička ima na sebi 512MB.
Sve se to lepo oduzme prvo od 4GB, koliko 32bitni Win može da adresira i ono što ti ostane je maksimalni memorijski prostor koji može da rezerviše RAM memorija.
Prema tome, kad od 4GB oduzmeš npr. 512MB koliko ima grafička kartica i ono još malo što koriste svi ostali uređaji, dobijaš oko 3,5 GB ili manje za RAM. Čak i ako u komp ubodeš 8GB RAM memorije, 32bitni Win će ti pronaći tek 3,5GB. Što imaš veću (više memorije) grafičku, manje će ti RAM memorije biti dostupno kroz Windows.
To je poenta cele priče oko 32bita.
Prema tome, s obzirom na cene RAM memorije, vreme je prelaziti na 64bita, pod uslovom da imate drajvere za uređaje koje koristite.
Računica je veoma jasna i precizna.
Pozdrav svima !
Dachman Re: win 32 bita i granica od 4GB 06.10.2008. 12:23 #73789

Boze.. ala si se nalupao,bas za medalju :(.Danasnje graficke ne uzimaju nista od rama kao nekada niti ijedan hardware!!! 32-bitni windows vidi maximalno 3.5 i ne vidi vise jer je program tako napisan.Ako si toliko neinformisan kao sto jesi.. prelistaj malo web,kupi windows za pocetnike,ili pak vidi u System information ili u kom god hoces programu za prikazivanje informacija.... Znaci po tvome na 32 bita hardweri uzimaju od rama a na 64bitnom ne uzimaju nista xD.Jos uvek ne mogu verovati kako neko se moze ovako praviti pametan...... a lupi uvakvu glupost koja je za Ginisovu knjigu rekorda :(.

:: Windows XP 32bita vidi svih 4GB, ali..
:: Poznato je da svaki uredjaj koji se koristi u okviru računara ima neke svoje memorijske adrese i svoje IRQ lokacije. Neki uređaji više, neki manje, npr. tv kartica mnogo manje od recimo grafičke kartice koja (kao što piše u njenoj fabričkoj specifikaciji) može danas imati 128MB do čak 1GB-za one vatrene gejmere
:: Štos je u tome što svi ti uređaji kada se saberu, ne računajući RAM memoriju zauzimaju od 256MB do npr. 512MB ili čak i više, ako sama grafička ima na sebi 512MB
:: Sve se to lepo oduzme prvo od 4GB, koliko 32bitni Win može da adresira i ono što ti ostane je maksimalni memorijski prostor koji može da rezerviše RAM memorija
:: Prema tome, kad od 4GB oduzmeš npr. 512MB koliko ima grafička kartica i ono još malo što koriste svi ostali uređaji, dobijaš oko 3,5 GB ili manje za RAM. Čak i ako u komp ubodeš 8GB RAM memorije, 32bitni Win će ti pronaći tek 3,5GB. Što imaš veću (više memorije) grafičku, manje će ti RAM memorije biti dostupno kroz Windows
:: To je poenta cele priče oko 32bita
:: Prema tome, s obzirom na cene RAM memorije, vreme je prelaziti na 64bita, pod uslovom da imate drajvere za uređaje koje koristite
:: Računica je veoma jasna i precizna
:: Pozdrav svima !
misapetron Ram memorija cl5 -cl6 21.08.2010. 18:38 #238540

broj poruka: 13

Dali moze da se upari cl5 sa cl6 i da radi normalno recimo cl5 da bude 2 gb i cl6 2gb ddr2 na 800 mhz ukupno 4 gb

bstaletic Re: Ram memorija cl5 -cl6 21.08.2010. 20:02 #238555

broj poruka: 1889
Nije sigurno da ce raditi, your best shot - ubodi prvo cl5, pa udji u BIOS i opusti latencije na cl6, pa tek onda okachi cl6 memoriju.

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

:: Dali moze da se upari cl5 sa cl6 i da radi normalno recimo cl5 da bude 2 gb i cl6 2gb ddr2 na 800 mhz ukupno 4 g
Mixx ... 21.08.2010. 20:40 #238569

broj poruka: 2931
za masine sa 4gb ne isplati se prelaziti na 64bita(pricam o uobicajenom koriscenju racunara). tek kod 6-8 gb vredi razmisljati o cimanju

misapetron Ram memorija cl5 -cl6 21.08.2010. 20:45 #238570

Meni vec radi imam dve cl5 od po 1GB i jednu cl6 od 1 GB i prijavljujemi mi 3 giga rama bez obzira sto sto su mi jedne cl5 a druge cl6 sada mislim da stavim jos jednu cl6 i da imam ukupno 4 giga na 800 mhz.
misapetron Ram memorija cl5 -cl6 21.08.2010. 20:48 #238573

Meni vec radi imam dve cl5 od po 1GB i jednu cl6 od 1 GB i prijavljujemi mi 3 giga rama bez obzira sto sto su mi jedne cl5 a druge cl6 sada mislim da stavim jos jednu cl6 i da imam ukupno 4 giga na 800 mhz.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs