Prilikom instalacije Viste javlja mi se sledeci problem: U biosu mi je podeseno da bootuje sa CD-a (First boot) HD(second boot) Prilikom pokretanaja instalacije sa bootabilnog DVD-ija vin iskopira fajlove i tu nastaje problem, pojavi se plavi ekran sa porukom *** STOP: 0x0000005C(0x000000000000010B,0x0000000000000003,0x0000000000000000,0x000000000000000) I tu je kraj.Zamrzne komp i jedino pomaze reset. Konfa je sledeca: GA M52L S3 AMD AM2 x4000 2Gb GEIL Ultra DDR 2 800mhz HD Maxtor ATA 40 Gb (na njemu je instaliran XP) HD Maxtor SATA 1 160Gb (Dve particije.Jedna predvidjena za Vistu) Palit GT 8600 Sonic 256mb Pokusao sam sa updejtom BIOSA - ne pomaze Raskacio sve periferne uredjaje osim tastature i misa - ne pomaze Nabavio tj Downloadowao novu Vistu - ne pomaze
NE znam sta bi mogao da bude razlog ovom problemu. POMOC
1. Ostavi ukljucen samo onaj hdd na koji stavljas Vistu i obavezno kad instaliras rekreiraj particiju(obrisi staru i postavi novu) i formatiraj pa probaj onda. 2. Probaj sa drugom memorijom mada sumnjam u to 3. Vidi da nije procesor mada cisto sumnjam posto se ne zalis na rad XP na toj masini (ovo isto vazi i za memoriju).
A vidi i da nije AHCI u Biosu mozda treba da se upali ali se pozdravi sa Xp-om posle ako upalis AHCI - procitaj ovo ispod mozda ti razjasni neke stvari (pominje se plavi ekran)
Skoro sa istom konfom sam imao isti problem. Rešio sam ga tako što sam klokovanu mašinu vratio na default. Tek onda je glista prihvatila instaliranje. Znači ako si klokovao makinu vraćaj sve na default, pa instal. Pozdrav Skid
...je ne bi instalirao iz XP-a i imao dual-boot mašinu??? Problem je što pokrećeš Vistu bootom, a imaš već sistem na C particiji. Ili makni taj 40gb HD ili instaliraj Vistu na njega. I ako već hoćeš, kolika ti je particija za Vistu?? Za ultimate 64 verziju sve ispod 40 giga je malo.
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. American Grafitti revisited
...moguce je da je u pitanju neka opcija u BIOS-u, proveri sve vezano za hard, jer slicno se meni desavalo, da na SATA disk nista osim XP-a i predhodnika nije htelo da se instalira, posle te sitne opcije, sve je radilo!
:: ...je ne bi instalirao iz XP-a i imao dual-boot mašinu??? Problem je što pokrećeš Vistu bootom, a imaš već sistem na C particiji. Ili makni taj 40gb HD ili instaliraj Vistu na njega. I ako već hoćeš, kolika ti je particija za Vistu?? Za ultimate 64 verziju sve ispod 40 giga je malo :: :: ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. :: American Grafitti revisited :: Particija za Vistu je 50.gb Da li cu moci pokrenuti XP nakon instalacije Viste,pri tom mislim na to da uklonim ATA HD Posto ce Vista da registruje particiju C i D na SATI. SADA su C i D na ATA HD E i F na SATA HD :: ::
:: :: Particija za Vistu je 50.gb :: Da li cu moci pokrenuti XP nakon instalacije Viste,pri tom mislim na to da uklonim ATA H :: Posto ce Vista da registruje particiju C i D na SATI :: SADA su C i D na ATA HD E i F na SATA H
Ako ćeš da skloniš ATA disk, onda ga skloni pre same instalacije Viste, jer ako je instaliraš na, recimo, E, neki boot podaci će ti ostati upisani na C, tako da nećeš moći da je podigneš posle sklanjanja HD-a . I proveri da li ti ploča podržava nekakvu `SATA to IDE` foru (zavisi od BIOS-a, ali to postoji na mojoj ploči) kako bi mogao bezbolno da instaliraš Vistu.
Moći ćeš, ali malo teže, ako imaš opciju F11 (boot options) onda je stvar malo jednostavnija, ako ne onda ćeš u BIOSu svaki put morati da postaviš kao prvi u Boot options onaj disk sa kojeg hoćeš da podižeš sistem!
Veruj meni!
:: :: :: :: ...je ne bi instalirao iz XP-a i imao dual-boot mašinu??? Problem je što pokrećeš Vistu bootom, a imaš već sistem na C particiji. Ili makni taj 40gb HD ili instaliraj Vistu na njega. I ako već hoćeš, kolika ti je particija za Vistu?? Za ultimate 64 verziju sve ispod 40 giga je malo :: :: :: :: ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. :: :: American Grafitti revisited :: :: Particija za Vistu je 50.gb :: Da li cu moci pokrenuti XP nakon instalacije Viste,pri tom mislim na to da uklonim ATA H :: Posto ce Vista da registruje particiju C i D na SATI :: SADA su C i D na ATA HD E i F na SATA H :: :: :: ::
:: A da li moze u Boot INI fajlu da se odradi sa kog HD da botuje :: Pri tom mislim na BOOT scree ::
Ukoliko Vistu instaliraš iz XP-a, naravno da ćeš moći da biraš koji ćeš sistem da podigneš (ili XP ili Vistu). Ali nisam siguran da može da se bira sa kog harda da se podiže, ukoliko ti je XP na C particiji. Postoje programi koji to obavljaju i nisam siguran da oni podržavaju baš šemu sa hardovima, ali s obzirom na pitanja koja postavljaš, to će ti biti previše komplikovano. Zato savet: Skloni ATA disk, instaliraj Vistu na SATA disk, priključi ATA posle instalacije i upotrebi ga za ono što ti treba da prebaciš na SATA.
:: Posto ti niko nije odgovorio na pravi nacin evo ti link i uziva :: http://apcmag.com/how_to_dualboot_vista_with_xp__stepbystep_guide_with_screenshots.ht :: :: Srecn Pazi sajt nije los.Tutorijal je uradjen perfektno ali to nije ono sto meni treba. Na sajtu je prikazana instalacija na jednom HD-u.Ja hocu da instaliram Vistu na drugi HD koji je SATA 160gb. Na HD-u koji je ATA 40.gb. instaliran mi je XP i radi perfektno.Novi HD sam formatirao i podelio na dve NTFS particije sa Particion magicom 8. 50 i 100 gb. Kad pokrenem instalaciju XP-a sve ide kako treba, ps. TO SAM PROBAO DA VIDIM DA LI JE SVE OK. Medjutim kad pokrenem instalaciju VISTE javlja se problem Plavog ekrana i zamrzavanja kompa. Mada cu sutra probati da skinem ovaj program sto ga pominju u tutorijalu,mozda i odradim posao. U svakom slucaju javicu sta sam uradio.
Re: Re: Bez problema. Sve procitaj i bice ti jasno
02.10.2008. 00:39
status: user broj poruka: 6
:: :: :: :: Posto ti niko nije odgovorio na pravi nacin evo ti link i uziva :: :: http://apcmag.com/how_to_dualboot_vista_with_xp__stepbystep_guide_with_screenshots.ht :: :: :: :: Srecn :: Pazi sajt nije los.Tutorijal je uradjen perfektno ali to nije ono sto meni treba :: Na sajtu je prikazana instalacija na jednom HD-u.Ja hocu da instaliram Vistu na drugi HD koji je SATA 160gb :: Na HD-u koji je ATA 40.gb. instaliran mi je XP i radi perfektno.Novi HD sam formatirao i podelio na dve NTFS particije sa Particion magicom 8. 50 i 100 gb :: Kad pokrenem instalaciju XP-a sve ide kako treba, ps. TO SAM PROBAO DA VIDIM DA LI JE SVE OK :: Medjutim kad pokrenem instalaciju VISTE javlja se problem Plavog ekrana i zamrzavanja kompa :: Mada cu sutra probati da skinem ovaj program sto ga pominju u tutorijalu,mozda i odradim posao :: U svakom slucaju javicu sta sam uradio
Opet nista. Odradio sam sve kao u tutorijalu ali mi se ponovo javlja isti problem... Izgleda mi da ce da padne komplet format i ATA diska, pa da probam. Ovako nesto ili slicno mi se jos nije desilo u poslednjih 8. godina. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
E ovako. Poruka koju je izbacivao sistem se odnosi na procesor.Posto sistem nije prepoznavao da li je procesor single core ili Dual core. Resetovao sam CMOS preko ona dva kontakta na matičnoj ploci. I apdejtovao bios za podrsku AM 2 procesorea. Nakon toga restart i boot from CD. Vista je instalirana i sljaka sasvim OK. U svakom slucaju ste mi dosta pomogli jer je bilo koji problem koji ste gore naveli mogao prouzrokovati da se OS ne moze instalirati. Resenje sam nasao na GOOGL-u ukucavsi ``STOP: 0x0000005C`` Pa sta da vam kazem ima nas PUUUUUUNO koji smo imali takav problem. Puno vam havala na vasem utrosenom vremenu i trudu. Drugarski pozdrav
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.