Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
64-bit ili 32-bit
STRANA 1 OD 1
LonleyMax 64-bit ili 32-bit 20.09.2008. 16:57 T12090

status: user
broj poruka: 1475
Da li je istina da na Intelove 64-bit procesore ne moze 32-bit XP ili 32-bit Vista...
Kako me je neki lik ubedjivao na AMD moze ove vrste zato sto procesori to podrzavaju, a na Intel procesorima pise kao samo 64-bit (na AMD-u 64-bit i 32-bit)...
Ne vidim logiku da procesor koji moze da prenese 64-bit duzinu ne moze i 32-bit (iako na Intelu ne pise 32-bit)!!!
Pa da je to istina???
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BataCele ... 20.09.2008. 17:17 #71502

broj poruka: 1532
Potpuno bezveze.

Da bi razuverio druga, objasni mu da danas prakticno ne mozes naci nov 32-bitni CPU vec su redom 64-bitni (vec koju godinu), a vecina ljudi koristi 32-bitni XP ili Vistu.

У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.

JOSILENKO Mislim da to nije tacno 20.09.2008. 17:24 #71503

broj poruka: 1013
32-bitni procesori ne mogu pokrenuti 64-bit operativne sisteme.
A svi procesori koji su proizvedeni u proslih par godina su 64-bit, i kao sto vidis ogromna vecina ljudi je i dalje na 32-bit XP. Znam ljude koji su kupili najnovije quad intele, radi im 32-bit XP
Ono sto jeste tacno, 64-bit procesor bolje radi na 64-bit operativnom sistemu
JOLE

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ssinger Ma to su gluposti! 20.09.2008. 17:48 #71506

broj poruka: 161
Naravno da to nije tacno! :) Na 64-bitni procesor mozes da instaliras i 64-bitni i 32-bitni OS. Ja sam na mom (Athlon64 X2) koristio i XP, Vistu 64 i Vistu 32. Obzirom da si rekao iskljucivo za Intela mogu ti samo reci da sam licno instalirao 32-bitnu Vistu na Core2Duo (koji je 64-bitni) :) Tako da uzmi koji hoces procesor i furaj koji hoces sistem. Jedino sto je 64-bitna platforma jos uvek malo nezgodna kad je kompatibilnost nekih aplikacija u pitanju. Pozz.

Windows Vista ZAKON!

tortojed dakle... 20.09.2008. 23:14 #71559

broj poruka: 10999

...odavno nisam cuo vecu glupost. A naslusao sam ih se, onoliko. Svi savremeni procesori, pocevsi od Athlona64 i prvih Intelovih T64 (PentiumD, socket 775) su PRE SVEGA pravljeni za 32-bit softver a RADE I SA 64-bit-nim O(perativnim S(istemima) i njima saobraznim aplikacijama. Osim toga, cinjenica je da i mnoge 32-bit-ne aplikacije (programi) funkcionisu pod 64-bit-nom Vistom i 64-bit-nim XP-om jer proizvodjaci softvera jos nisu napravili verzije svojih programa koje u punoj meri koriste 64-bit-nu procesorsku arhitekturu.

Znaci: moguca je jedino obrnuta situacija - CPU deklarisan kao `32-bit` ne moze da `primi` 64-bit-ni sistem.

Tvoj drug mora da je jedan od onih koje Amerikanci i ostali Englezi nazivaju `fan-boy` iliti pristrasni navijac ovog ili onog proizvodjaca, sto je veoma glupo, izuzev ako je covek placen od strane te kompanije da je reklamira (AMD versus Intel/NVidia itd.).
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs