Pokusavam da instaliram Win XP na masinu AMD Duron 750 MHz. Podesio sam u BIOS-u CD first boot device, ubacim Win XPSP2 ( =System disk ?! ) disk, restartujem ga , krene i posle izvesnog vremena signalizira Disk boot failure, insert system disk & press enter. Pritiskam enter ali ga ne pokrece. HDD je stari ali prazan, promenio sam nekoliko cd player-a ali isto. Pri otvaranju ne cujem karakteristican beep zvuk ?! ,da li je bitan polozaj jumper-a na CDu i na HDD i polozaj na kablu ( master / slave ) u ovoj fazi?
Hvala na posvecenom vremenu i savetima, Pozdrav, Aleks
Izgleda da imas problem,sve sto si gore naveo moze ali i ne mora da bude problematicno.Prvo HDD mora da ti bude primarni na kablu takodje dzamper mora da bude podesen na masteru,cd je sekundarni tj dzamper na slave.Druga stvar koja je lako moguca je da ti je hard disk PAJPAJ mueerto el dead, crkavela iliti umreja.Tacnije boot sector samog hard diska je dovidjence. Malih hardova nema na ponudi ili ako ima i oni su tu negde pri kraju svog zivotnog veka.Onih hardova od 40gb mogu da se nadju dobri primerci pa tako da kreni u kupovinu novog harda. Takodje da li ti je WINXP CD bootabilan jer ako nije sve ti je dzaba.Al sad ima i onog treceg zasto se mucis sa bedakom koji je na kraju svog zivotnog veka mislim na ceo kompjuter kad mozes da nadjes solidnu cetvorku za 100e, ili nov u radnji za 150e????????
Imam neke komponente i pokusavam to da osposobim. Jasno mi je da je vrednost tih uredjaja nistavna, ali mi je izazov i hobi da ih osposobim ( naravno ne po bilo koju cenu ) i onda poklonim deci-seoskoj koja sticu prva znanja na njima, pa dok rade,rade a onda-reciklaza. Imam drugi HDD, probacu i sa njim, imam i drugu plocu i procesor...kombinovacu. Podesicu CD i HDD, kako da proverim da li je XP boot abilan? Stavio sam disk u masinu P4 i otvara mi prozor u kome mi nudi instalaciju XP a, znaci boot abilan je.
XP koji se pokreće u prozoru u Windowsima ne mora znači da je butabilan, znači da ima autorun.inf fajl. Butabilni XP treba da pokreće instalaciju DOS modu sa pozadinom plave boje...
Zavisi kako su ti povezani uređaji, hard disk i CD. Da li svaki ima svoj IDE kabl? Da li su oba uređaja na istom IDE kablu? Neki CD-ovi neće da dižu sistem ili sporo rade ako im je džamper postavljen na Slave poziciju. Da li je BIOS pronašao uređaje? Objasni malo situaciju...
- U BIOS-u podesi da 1st boot device bude CD. - Ubaci instalacioni CD sa Windows XP u CD citac. - Restartuj racunar. - Kada ti kaze `press any key to boot from CD`, a ti stisni bilo koje dugme. - Sledi uputstva na ekranu.
Da li si ispostovao predzadnju stavku: - Kada ti kaze `press any key to boot from CD`, a ti stisni bilo koje dugme.
Ako ne znas kada treba da pritisnes bilo koje dugme ti, posle restarta racunara, pritiskaj (tipkaj) neprestano po npr. tom prvom – najduzem na tastaturi, dok ne krene instalacija…
Ako to ne uspe, prdlazem da taj, sumnjivi HDD, skines i prikacis na taj racunar na kojem imas instaliran OS. Obavezno ga skeniraj nekim antivirus-programom. Ispitaj HDD alatima njegovu ispravnost! Mozes ga i formatirati, napraviti particije…
Podesen je redosled boot device- CD,HDD ( oba su na istom kablu- HDD na kraju kabla )
U standard CMOS F. ( nemam F3 kao opciju ) pritiskanjem F3 nista se ne desava. U CMOS Setup u. svi IDE ( prim master/slave i Sec master/slave ) su NONE.
Kada udjem u bilo koji ( ENTER ), otvara mi IDR HDD Auto detection- press enter IDE Secondary Slave -podesio sam na AUTO kao i Access mode - AUTO.
Ispod toga. Capacity - 0 MB Cylinder 0 Haed 0
Izadjem i save ! Ponovim isti proces i opet- Disk boot failure, insert system disk ...
Dakle, BIOS ne prepoznaje ni HDD (na starijim plocama je to obicno sa F3 – ali ne mora), ni CDROM! - Da li si dobro namestio dzampere na HDD i CD – jedan master, drugi slave? - Probaj sa 2 kabla na dve grane – oba master - Da li je ispravan kabal? Ako jeste probaj da ga ubodes na drugu granu! (Da li si probao Clear Cmos sa dzamperom ili vadjenjem baterije – pa namesti vreme i datum i ovo gore u BIOS-u? BIOS bi morao da prepozna CD i HDD ako je sve ispravno.)
Promenio sam kabl i proradiio je , krece instalacija...
Nadam se da ce se uspesno obaviti,
Bavim se vozilima ( masinac sam po struci a elektrika i elektronika su mi dodatne oblasti interesovanja ) i cest je slucaj da je kvar banalan-tipa losi kontakti ili kabl u prekidu, ali ovog puta nisam se setio da proverim i kabl.
Hvala Vam svima na strpljenju i pisanju, Pozdrav, Aleks
:: :: :: Ne reaguje na misa, kako se to radi tastaturom-nekad sam znao :: Treba mi da bih zavrsio podesavanje :
Da li si probao strelicama gore, dole, levo , desno pa ENTER? U kojoj si fazi instalacije? Je li mis obicni ili USB (da li je dobro spojen)? Ako je USB trebalo je u biosu podesiti da na ENABLE da ga DOS, a nakon instalacije i Windows prepozna.
Evo me ponovo u firmi i nastavljam gde sam stao, Ne prepoznaje misa, obican je ( optical ), probao sam i sa drugim- isto. Pomeram ga sa Tab i strelicama + enter, ali mis ne radi. Otvorio mi je XP, instalacija je vec bila zavrsena, pojavila se Welcome zezalica: dobrodosli u XP, ja sam vodic...i tu je trebalo kliknuti na next, ali mis je zatajio a strelicama nisam mogao da ga pokrenem. U BIOSu, Integrated Priph. ne vidim mouse ( imam USB Keyboard support ) gde je tu mis?
Ako si promenio misa (obicnog) dok je upaljen racunar, moras ga restartovati, da bi proradio. Probaj sa USB pacovom! Ne znam sta ti svi pise u BIOS postavkama ali, probaj da pootvaras sve USB stavke! Nemoj da odustajes ako ti ne proradi na 1 USB portu nego isprobaj i ostale! Kad ubodes misa moras sacekati da ga XP prepozna i instalira, a verovatno ce ti traziti i da restartujes racunar. Pozdrav!
Odradim sve, podesim USB u BIOSu, keyboard ( misa nisam nasao ) ,probam sa USB misem- radi ! Trazi mi da podesim rezoluciju vecu nego sto je trenutna-podesim na 1280x1024, radi ok. Iskljucim, skinem USB misa, stavim drugu graficku-sa kojom je vec radio ranije ( imam par gr.-slicne su, i menjam ih po potrebi kad radim sa drugim masinama-koje pokusavam da osposobim ), ukljucim racunar- i nema nista, nista na monitoru, ne mogu da udjem u BIOS i eventualno pokrenem iz SAFE mode pa da podesim rezoluciju. Proveravam kablove, napajanje radi...nista se ne desava na monitoru, kao da je nesto crklo. Monitor je ok, procesor,ploca HDD... ? Pozdrav
Kao sto i sam kazes, graficke su slicne a ne iste – verovatno ti ta druga ne prihvata rez. 1280x1024 sa tim prethodnim drajverima. Vrati staru grafu, vrati rez. na 800x600, pa onda isprobavaj nove graficke – da bi povecavao rezoluciju moraju biti instalirani drajveri za graficku koja je u racunaru.
Prilikom menjanja graficke potrebno je izbrisati prethodne drajvere, ako ne podrzavaju iste!!! To se radi posebnim programima (npr. Driver Cleaner), pa je najbolje da ostavis staru grafu. (Drajveri se kolju - sad ce FSamir da me utepa.)
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.