Molim za uputstvo : kratak, generalni postupak. HDD, nov, prazan, formatiranje, instalacija OS. HDD star, poseduje OS, izvadjen iz racunara, instalacija u drugoj konfig. ( druga MB i CPU ). Koje instalacione ( servisne ) diskove -programe koristiti ( Hiren`s boot, Partition magic...) Minimumi za odredjene OS- WIN 98 i XP ?
Hvala i pozdrav svima, Aleks p.s. imam neki stariji hardware koji pokusavam da sklopim i pustim u rad da bih poklonio deci, da se uce na njima neko vreme.
- U BIOS-u podesi da 1st boot device bude CD. - Ubaci instalacioni CD sa Windows XP u CD citac. - Restartuj racunar. - Kada ti kaze `press any key to boot from CD`, a ti stisni bilo koje dugme. - Sledi uputstva na ekranu.
W XP nema smisla instalirati na sistem koji ima manje od 256MB RAM-a. HD je pozeljan bar 7.5GB.
W 98 moze `lepo` da radi i sa 32MB RAM-a, a HD da bude bar 1GB (za poslove kucanja u Word-u, inace, 64MB RAM i HD sa vise GB).
Batali Partition Magic jer ces napraviti particije na pocetku instalacije W XP.
Hiren`s boot CD uzmi i igraj se malo sa njim , sve ce ti se samo kazati.
Kada HD prelazi u drugi racunar, sve mora da se obrise i ceo sistem iznova instalira.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Izbegavajte Partition Magic, hobi mu je useravanje particija na pola kreiranja/formatiranja istih, naročito kada ste u komplikovanijoj operaciji tipa `optimitično` ste krenuli u isto vreme da pravite NTFS, Ext, FAT32 particije. Skoro sam drugarov HDD od 500GB (Seagate) brisao od nule sa MHDD-om zbog retardiranog Partition Magic-a. Preporučujem Acronis Disk Director (Server). _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
W98 je retko bivao na butabilnom CD-u, uglavnom je sistem instaliran uz pomoc Start up diskete.
Ako se dobro secam, cak i kada je butabilan CD, moras da pokrenes instalaciju sistema iz DOS-a, samo sto imas DOS/fdisk na CD-u.
1. ubacis Startup disketu u floppy drive i CD sa W98 u CD citac 2. podesis u BIOS-u da 1st boot device bude floppy 3. restartujes racunar 4. kucas u DOS-u (uz ENTER izmedju): a: - format c: (pa sacekas da se formatira) - d: (ili e:) - setup
Ispravite me ako gresim, nisam to radio par godina.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Krenem sa postupkom, ubacim disk sa win xp ( trazi mi da ubacim disk i prit. enter ), uradim to, kaze mi = disk boot failure, insert system disk and press enter. Odradim to ponovo, restartujem ga i posle nekog vremena isto. Disk sa win xp je ok, samo imam trenutno vrlo malo RAM a. Da li to ima znacaja pri instalaciji?
:: Krenem sa postupkom, ubacim disk sa win xp ( trazi mi da ubacim disk i prit. enter ), uradim to, kaze mi = disk boot failure, insert system disk and press enter :: Odradim to ponovo, restartujem ga i posle nekog vremena isto :: Disk sa win xp je ok, samo imam trenutno vrlo malo RAM a. Da li to ima znacaja pri instalaciji :: : Ko ti trazi da ubacis disk i pritisnes ENTER kad je disk vec unutra? Da li si postupio po uputstvu koje ti je napisao BataCele? (- Kada ti kaze `press any key to boot from CD`, a ti stisni bilo koje dugme.) Ako jesi, da li ti je ispravan CD citac?
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.