Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Koliko mesta na HD za vistu?
STRANA 1 OD 1
vukdusan Koliko mesta na HD za vistu? 02.09.2008. 20:13 T11773

status: user
broj poruka: 800

Imam HArd od 500GB i zanima me koliko bih trebao da odvojim za vistu?ne intresuje me sta oni kazu, zelim vase misljenje. na toj particiji ce biti programi i mozda najvise nekih gb-dva podataka. HVala

P.C Dolazi IPTV u Srbiju preko telekoma, vec su podelili testerima, uz njega ide 8mpbs internet.JEEEJ!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladapsd Vista 02.09.2008. 20:25 #68989

broj poruka: 1010
Moja Vista particija je 40GB i sasvim mi je dovoljno za programe itd.(oko 15GB slobodno)
Igre instaliram na drugoj particiji.
Opet,sve zavisi koliko i sta od programa nameravas da instaliras...mada neverujem da bi ti trebala particija veca od 60GB

nenika Koliko mesta na HD za vistu? 02.09.2008. 20:57 #68992

broj poruka: 1133

MINIMALNO 30GB SA SERVISNIM PAKOM 1+update + SVE OSTALE PROGRAME INSTALIRATI NA NEKU DRUGU PARTICIJU
drzacomp system requirements 02.09.2008. 21:04 #68993

broj poruka: 359
kako te ne interesuje sta `oni` kazu? valjda su system requirements uvek bili osnova oko koje se polemise?
elem, zavisi od propratnog sofverskog paketa ali bi 40G trebalo da ti zavrsi posao. Instalacija viste je oko 10GB + koliko RAMa, toliko jos hibernacionog fajla (ako koristis) + virtuelna memorija (koja mu dodje opet otprilike velicine RAMa) + softverski paketi + 15GB slobodnog prostora kako oni kazu...
ja sam je imao na 34GB (2GB RAMa) sa svim pratecim softverom koji nije bas mali (oko 10GB ) i to mi se cini kao donja granica.
Sad ti proracunaj.
OCz re 02.09.2008. 21:11 #68994

broj poruka: 2900
Prakticno tek instaliran OS,

http://s4.tinypic.com/2e30avo.jpg

Program files ~40Gb
Windows ~ 17Gb ( inace ovo ti raste tokom vremena ako ti je ukljucen restore point i te stvari )
A zauzeto na C ~90Gb
Osim Program Files i Windows nema nista znacajno na C osim Users koji je ~1.8Gb

Znaci, dobrih ~30-tak Gb jos fali a nije u Program Files ili slicno ..

MS kaze :

40 GB hard drive with at least 15 GB of available space

Je neki min. za Vistu UltimateBusiness koje jos ..

Mada nije mi jasno kako njima stane Vista na tih 15Gb kad je meni Windows folder vec 17Gb ..
Ja bi pre reko onih 40Gb ..

P.S sad sam obratio paznju ovo Created 2006 novembra je greska jer vreme nije tacno, win je inst. pre 3 dana.
gile23 @8mbit 02.09.2008. 21:30 #68995

broj poruka: 9121
Postani provajder u svom gradu, ako nudis bolje ponude imaces oko 5000-10000 evra mesecno zarade, dakle u plusu i takodje jos jedna stvar tad ce kuci imati net koji ti hoces moj drug ima 35/35 mbs, zaradis dobijes, sta bi jos vise!!!

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 02.09.2008. 21:54 #69002

broj poruka: 12796
Ja imam Raptora od 37GB za sistem, i sasvim je dovoljno....

Erestun hm.... 02.09.2008. 22:08 #69005

broj poruka: 1797
Po meni, sto je vise moguce to bolje.
Podelio sam hdd od `750` na 210 i 500gb. Ne volim da sam ogranicen u slucaju da zatreba mesta,a 210gb je sasvim dovoljno da uvek imas mesta na C.

Equinoxe Preporučujem.... 02.09.2008. 22:23 #69006

broj poruka: 12057

.....bar 40 GB particiju.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

NastyB Minimum 40GB 02.09.2008. 23:42 #69015

broj poruka: 729
Ja koristim Vistu Ultimate 64 i na particiji od 40 gb imam oko 10 slobodno. Sam Windows ima oko 17 giga (sa svim update-ima), user files 1,1, programi 2 giga (ne koristim mnogo programa), ali prokleti pagefile i hiberfil (još nisam otkrio čemu služi i da li i kako može da se isključi) zauzimaju čak 8-9 giga. Na drugom kompu sam na particiju od 40 instalirao Vista Home Basic 32 i sa gomilom programa je jedva prešla 10 gb.
Dakle, ako stavljaš Home Basic i 30 će biti dovoljno. Za Ultimate verziju nikako ispod 50 gb...mož` da zatreba.

ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive.
American Grafitti revisited

Jebivetar Znachi ja pogreshio 02.09.2008. 23:49 #69016

broj poruka: 2386
Kod mene je Vista Ultimate x86 na particiji od 30 GB. Iskljuchio sam system restore(to sam radio i kod Xp-a) i hibernaciju. Trenutno je slobodno oko 19.4Gb. Nemam instaliranu ni jednu igricu, niti velike programe. Sve zavisi koje programe koristish.

Daum Re: Minimum 40GB 03.09.2008. 05:26 #69030

Breeeeee, kako nisi guglao za hiberfil.sys. Hiberfil ti je fajl koji cuva vecinu pozadinskih podataka kada stavis komp u hibernaciju/sleep, tako da moze da povrati sve kad ga dignes ponovo.

Klikni samo na start, i dole u search-u upisi sledece: powercfg -h off
Restartuj komp, i cekiraj prostor na hardu da li si dobio. Trebalo bi i da ti nestane fajl iz roota...

:: ali prokleti pagefile i hiberfil (još nisam otkrio čemu služi i da li i kako može da se isključi) zauzimaju čak 8-9 giga
::
Daum ... 03.09.2008. 05:31 #69031

Usput, za sve one koji su naknadno instalirali SP1, postoji mali fajl koji vam cini service pack trajnim i nalazi se u Visti. Kad instalirate SP1, gomila fajlova ostaje na hardu u slucaju da vam SP nesto ne valja, pa da zelite da uninstalirate SP. SP Cleaner brise sve junk fajlove koji su ostali, i time cini SP trajnim.

Klik na start, i u search upisi vsp1cln.exe. Ovo ce na vrhu menija da izbaci odmah cleaner. Samo kliknite na njega, i mislim da je potrebno samo da se jednostavno potvrdi akcija u MS promptu sa Y.

Ovime se oslobadja oko 1.5-2.0 giga...

Cisto ako neko nije znao...

operator Glista 03.09.2008. 09:43 #69041

broj poruka: 4266
Na HDD-u od 1TB.
C XP 20 GB,
D Vista 32 20 GB
E Ubuntu 20 GB
F Maliboo 200 GB
G Extreme Linux 20 GB
H Mandriva 20 GB
I XP 64 20 GB
J Vista 64 40 GB
Sve programe stavljam na drugom HDD-u i to radi savrseno zadnjih 7 meseci.
Inace Vista bez System Restore-a, hiperfil.sys, ostataka od SP1 zauzima oko 5 GB. Sa svim programima zauzima mi 17 GB, stim da imam 8 Gb memorije, pa to nepredstavlja problem. Cista i brza sto je vise moguce. I da da bi je podesio da radi kako treba, treba mi jedno 2 sata minimum.
Posto predpostavljam da Vistu tek pocinjes da koristis stavi 50 GB. Nakupice se svega i svacega, a i lakse je onda da se radi sa njom, posebno ako imas samo 2 GB memorije.
operator Glista 03.09.2008. 09:44 #69042

broj poruka: 4266
Na HDD-u od 1TB.
C XP 20 GB,
D Vista 32 20 GB
E Ubuntu 20 GB
F Maliboo 200 GB
G Extreme Linux 20 GB
H Mandriva 20 GB
I XP 64 20 GB
J Vista 64 40 GB
Sve programe stavljam na drugom HDD-u i to radi savrseno zadnjih 7 meseci.
Inace Vista bez System Restore-a, hiperfil.sys, ostataka od SP1 zauzima oko 5 GB. Sa svim programima zauzima mi 17 GB, stim da imam 8 Gb memorije, pa to nepredstavlja problem. Cista i brza sto je vise moguce. I da da bi je podesio da radi kako treba, treba mi jedno 2 sata minimum.
Posto predpostavljam da Vistu tek pocinjes da koristis stavi 50 GB. Nakupice se svega i svacega, a i lakse je onda da se radi sa njom, posebno ako imas samo 2 GB memorije.
NastyB Re: Re: Minimum 40GB 05.09.2008. 09:16 #69350

broj poruka: 729
:: Breeeeee, kako nisi guglao za hiberfil.sys. Hiberfil ti je fajl koji cuva vecinu pozadinskih podataka kada stavis komp u hibernaciju/sleep, tako da moze da povrati sve kad ga dignes ponovo.
:: Klikni samo na start, i dole u search-u upisi sledece: powercfg -h of
:: Restartuj komp, i cekiraj prostor na hardu da li si dobio. Trebalo bi i da ti nestane fajl iz roota..

Hvala na odgovoru. Iskreno, nikad mi nije smetao, sve do pre par dana kad sam i napisao post, a od tada, kada dođem kući, zaista nemam vremena ni da odem na gugl, a kamoli da tražim to. Setim se toga kad sam na poslu, stavim u podsetnik na mobilni, za svaki slučaj i uvek kad alarm zazvoni ili nisam kući, ili imam goste ili samu takvom haosu da mi je to ubedljivo najmanji problem, pa tako...hvala opet.

edit: evo upravo sam to uradio, nije trebao ni restart i čitav hiberfile od 4GB je nestao. Divno.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs