Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
XP hoce, Vista i Linux nece...
STRANA 1 OD 1
2m4Y XP hoce, Vista i Linux nece... 13.08.2008. 07:23 T11414

status: user
broj poruka: 2353
...sinoc ja resi da sobalim sistem, kad ono, ...XP prodje bez problema, ali kad sam hteo da instaliram Vistu, pocese problemi, sa DVD-a bootuje, pa onda nikad ne dodje do onog selektora za jezik, kad je pokrenem iz XP-a prodje, pocne da kopira na HDD, a posle reseta, opet nista!
Rekoh dobro, ajmo dalje, pa cu se posle pozabaviti time, ubacim ja Ubuntu 8.04 64bit, on krete, odaberoh jezik, i kad sam krenuo na Live session, on kao ucitava, a dole mrtvo (mislim u kucistu), rekoh, mozda iz nekog razloga nece Live, ajd da probam bilo sta drugo, kad ono jok!
Menjao sam procesor na toj masini, nije valjda da je zbog toga i zbog updatea BIOS-a?

Da jos nesto, znaci XP sve vidi i sve radi, ali probao sam jos i sa GParted, on uopste ne vidi particije ni HDD, ali bootovao je bez problema! Da nije mozda to problem za ovo dvoje, mada mi nije jasno za Vistu, ona je videla HDD!?!

AMD Athlon 64 6400+ X2
2x 1GB PQI DDRII 800MHz
Asus M2N-E SLi (v1102 BIOS, predhodno je bio v0802)
Asus 8800GTS 320MB
SB Live 5.1 Digital
2x 320GB WD SATAII
LG DVD-ROM
LiteOn CD-RW
NEC DVD-RW
Codegen 600W

Pozz...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ljubomir vista, glista 13.08.2008. 08:14 #66015

broj poruka: 96
- Za gistu otkaci sve periferije ostavi samo misa, tastaturu i monitor. To se i meni desavalo pa mi je tako proslo. Imao sam i situaciju da nije htela da se instalira sa SATA DVD rezacom, pa sam u biosu podesio da SATA kontroler radi u ACHI modu i onda je proslo, Sad me zeza da rezac nece da reze kad je u tom modu pa sam nabavio IDE rezac.

2m4Y re: 13.08.2008. 09:11 #66019

...vidis, to mi nije palo na pamet, menjao sam skoro i monitor, doduse sistem mi je bio OK tad tako da nisam reinstalirao nista, a monitor ima na sebi USB kamericu i mikrofon (Asus MK241H), pa je mozda i to, do skoro toga nisam imao, pa je mozda zbog toga sve prolazilo, probacu cim dodjem kuci, hvala na odgovoru!

Pozz...
2m4Y re: 13.08.2008. 11:42 #66032

...hehe, dobra ti ta, ma znam za Vistu koliki je problem ali mi nije jasan Linux, sto to nece, kad je uvek lepo radio!

...jos neka ideja?...

Pozz...
kizo987 magicno format 13.08.2008. 12:19 #66037

broj poruka: 45
To su klasicni problemi kada imate gomilu stvari na vasem hard disku a pogotovo u ovom slucaju kada particionisanje harda nije odradjeno kako treba. Da bi se resio taj problem neophodno je da se izvrsi format celog hard diska, u vasem slucaju to je mozda problem posto vam je disk verovatno pun podataka pa verovatno cete morati da te podatke iskopirate na hard nekog vaseg prijatelja ili cete cak morati da radite i rekaveri tog diska. Pozeljno je da uradite format celog diska pa tek onda da napravite particije i po mogucnosti nemoj da radite quick format. i postoji mogucnost da taj magicni format uradite sanekog boot diska pa kako vi vise volite.

To je siguran razlog zbog kog nijedan sistem nece da se bootuje

PozZZ.....
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y re: 13.08.2008. 12:29 #66039

...ovo mi je padalo na pamet, ali nikako da uradim, znaci moguce je i to, ...nije mi problem posto imam dve 320-ce, jedna mi je za podatke, a druga temp i OS particije, tako da cu ovu sa podatcima otkaciti, cisto da bi odradio sistem ...a ja i jesam stalno radio QuickFormat pa je mozda i to problem, hvala!

Pozz...
Mladenk Re: e` da... 13.08.2008. 13:08 #66050

broj poruka: 89
mnogo kenja taj tvoj poznanik.
ja sam vistu instalirao kad se pojavila, skoro stavio na nju sp1 i zamisli i dalje sve radi kako treba.

:: Meni rece jedan poznanik da dok instaliras Vistu, moras da stojis na levoj nozi samo, a desnu da savijes samo u kolenu i da ti kicma bude ispravljena i da ti samo oci budu okrenute ka monitoru, a po misu i tastaturi da pritiskas dugmice samo i jedino mlatilicom za muve i komarce, sad ja ne znam koliko je to tacno, ja koristim Xp i reinstaliram ga jednom godisnje najvise i to vise iz nekog hira nego sto se stvarno nesto usporava i neki virusi upadaju i koristim program Style Xp kada hocu da promenim izgled taskbara i prozora. Imam bas `stil` Viste upravo
::
:: Poz
:: Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Slavuj naslov 13.08.2008. 14:21 #66061

broj poruka: 2236
@2m4Y,

Da sam na tvom mestu, ja bih prvom prilikom uradio LOW-LEVEL FORMAT i time `prakticno` vratio disk u fabricko stanje.

Traje zavisno od `sposobnosti` samog hdd-a, ali definitivno brise apsolutno sve.

Quick format je takav `kako mu ime kaze`...

@Mladenk,

u redu, ali ja koristim kompjuter svaki dan po 3 sata u proseku.

I ne igram pasijans i fliper i ne kucam tekstove u Notepad-u i ne obradjujem fotografije u Paint-u i ne igram se sa video montazom u Movie maker-u, i ne idem na internet preko Internet Explorera, i ne racunam u Calculator-u, ne upisujem kontakte u Adress Book...

Verujem da ti je ispravan hdd pa je toliko dugo uspeo da sacuva te sve podatke za pokretanje viste... cuo sam preko televizora da su za to cuvanje podataka bas namenski i napravljeni ti hard disk drAJVOVI...ali da ti nesmetano koristis vistu godinu dana, to mi je vec malo teze da poverujem. Zao mi je ako te moja neverica ljuti ili vredja, ali ja se upravo smejem tvom postu i ne mogu da verujem da sam upravo toliko zaludan i da ti na to sve ja sad kao nesto odgovaram.

Pozdrav.

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y Re: naslov 13.08.2008. 14:34 #66063

...hehe, bas mi je drago sto ima jos ljudi kao ja, sto ne igram pasijans i fliper i ne kucam tekstove u Notepad-u i ne obradjujem fotografije u Paint-u i ne igram se sa video montazom u Movie maker-u, i ne idem na internet preko Internet Explorera, i ne racunam u Calculator-u, ne upisujem kontakte u Adress Book...
...to sto si predlozio, je prvo sto cu odraditi kad dodjem kuci, i nadam se da je to, to! Ako mozes, samo mi jos reci, da li postoji nesto slicno kao GParted da bih to odradio... Mada cu probati kod kuce jos ponesto sa njim, a i Ubuntom pa da vidimo, ...jer stvarno mi je malo blesavo sto sve to ne radi! Mada M$ je to...

...sad se setih, secam se da mi je pre nekih godinu i vise Vista po*ebala aritmetiju jednog harda, i da sam uz puno muke i truda vratio ga na fabricka podesavanja...

Pozz...

:: @2m4Y
:: Da sam na tvom mestu, ja bih prvom prilikom uradio LOW-LEVEL FORMAT i time `prakticno` vratio disk u fabricko stanje
:: Traje zavisno od `sposobnosti` samog hdd-a, ali definitivno brise apsolutno sve
:: Quick format je takav `kako mu ime kaze`..
:: @Mladenk
:: u redu, ali ja koristim kompjuter svaki dan po 3 sata u proseku
:: I ne igram pasijans i fliper i ne kucam tekstove u Notepad-u i ne obradjujem fotografije u Paint-u i ne igram se sa video montazom u Movie maker-u, i ne idem na internet preko Internet Explorera, i ne racunam u Calculator-u, ne upisujem kontakte u Adress Book..
:: Verujem da ti je ispravan hdd pa je toliko dugo uspeo da sacuva te sve podatke za pokretanje viste... cuo sam preko televizora da su za to cuvanje podataka bas namenski i napravljeni ti hard disk drAJVOVI...ali da ti nesmetano koristis vistu godinu dana, to mi je vec malo teze da poverujem. Zao mi je ako te moja neverica ljuti ili vredja, ali ja se upravo smejem tvom postu i ne mogu da verujem da sam upravo toliko zaludan i da ti na to sve ja sad kao nesto odgovaram
:: Pozdrav
MilivojeS Само за Бакса! 13.08.2008. 14:41 #66065

broj poruka: 439
Људи људски шта радите с својим рачунарима? Какве све проблеме имате низашта!? Не може да инсталира Висту, јер је ИКС ПЕ пре тога инсталирао, итд? Свашта! Имао сам годину и по и један идруги инсталиран систем. Брисао један, па инсталирао други, па мењао редослед, па све могуће комбинације радио и никад ниједан проблем. Да сам бар стручњак за рачунаре, па да разумем зашто је то тако? Но, само просечан корисник. Решио сам да вам понудим следеће: свима којима Виста прави проблеме обећавам инсталацију са свим потребним апликацијама за десет евра! И гарантујем стабилност. Шта ви све дрндате по рачунару...
ПАЛИ НАРОДЕ - ВИСТА ЈЕ ЗАКОН!

Daum Re: e` da... 13.08.2008. 15:23 #66073

broj poruka: 12796
Nije poenta u Visti da li je lepsa od XP-a, vec je glavna poenta sto je 100000000 puta stabilnija od XP-a, i dok ti reinstaliras XP jednom godisnje, ja vistu koristim vec dve godine i nijednom nisam morao da je reinstaliram...
Samo se ti drzi StyleXP-a...

:: Meni rece jedan poznanik da dok instaliras Vistu, moras da stojis na levoj nozi samo, a desnu da savijes samo u kolenu i da ti kicma bude ispravljena i da ti samo oci budu okrenute ka monitoru, a po misu i tastaturi da pritiskas dugmice samo i jedino mlatilicom za muve i komarce, sad ja ne znam koliko je to tacno, ja koristim Xp i reinstaliram ga jednom godisnje najvise i to vise iz nekog hira nego sto se stvarno nesto usporava i neki virusi upadaju i koristim program Style Xp kada hocu da promenim izgled taskbara i prozora. Imam bas `stil` Viste upravo
:: Poz
Daum Re: Само за Бакса! 13.08.2008. 15:24 #66074

Sto si pametan...

:: Решио сам да вам понудим следеће: свима којима Виста прави проблеме обећавам инсталацију са свим потребним апликацијама за десет евра! И гарантујем стабилност.

Daum Re: naslov 13.08.2008. 15:28 #66077

Ako si zaludjen XP-om to je tvoj problem... a dok ne probas da koristis vistu godinu dana, umesto sto lupas komentare zbog textova koje citas na netu, uzdrzavaj se od daljih komentara...

:: ..ali da ti nesmetano koristis vistu godinu dana, to mi je vec malo teze da poverujem. Zao mi je ako te moja neverica ljuti ili vredja, ali ja se upravo smejem tvom postu i ne mogu da verujem da sam upravo toliko zaludan i da ti na to sve ja sad kao nesto odgovaram
MilivojeS Дауму! 13.08.2008. 15:31 #66078

broj poruka: 439
Шта је Сабласни? Мислиш да понуда није фер? Заборавио сам само једно да додам. Гаранција на стабилност подразумева враћање новца за инсталацију!
А Бакс је мој друг, увек насмејан и расположен за шалу! Тренутно је на послу у другој смени и гледа нас. Наљутио се на тебе Сабласни.
ПАЛИ НАРОДЕ - ВИСТА ЈЕ ЗАКОН!

Slavuj haha 13.08.2008. 17:17 #66091

broj poruka: 2236
@2m4Y,

ja sam radio low-level format sa nekog cd-a sa kog moze da se pokrene Windows bez instalacije(i onda se pojavi gomila programa u start->programs meniju)... ne secam se tacnog naziva programa, mislim da je KILL DISK... tako neki naziv.

Znam samo da sam napisao BOOT na tom disku. Mogu da ti narezem, ako hoces, ima par korisnih stvari.

@Daum,

meni je drago sto je i tebi stabilna Vista.

Vista je gde `oces, da ti ne preporucujem sad orijentaciono neka mesta, pomislices da sam prost, a tek smo se upoznali.

I lepsi je samo taskbar, i to mozda samo meni. Ostalo je ciganija. Klasicna. U stvari i nije 100% klasicna, vise je onaj `dete debil` fazon.

Da si ti malo pazljivije citao sta sam ja pisao, ne bi sada bilo potrebe da specijalno za tebe ovde ponavljam kao papagaj da bih ti odgonetnuo smisao svojih recenica:

Ja xp reinstaliram vise zbog neke dosade i svoje neke zelje nego zbog realne i ikakve potrebe.

A Vista je stabilna koliko i prosecan mrav sa ciglom na ledjima, to sam ja uspeo da zakljucim cackajuci po tudjim racunarima i smejuci se nekom virtuelnom optimizmu bez apsolutno ikakvih osnova, a posle sam na internetu naisao na snimak na kome je otprilike toliku stabilnost Viste potvrdio i, o presvetli, Bil Gejts licno.

Pa ti nadji taj klip pa se i sam uveri, ako si toliko zaludjen Vistom, ako ti pre toga ne iskoci neki error, please kill yourself immideatly with the nearest shotgun in order for Windows to run properly

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg ... 13.08.2008. 17:17 #66092

broj poruka: 711
Mozda masina ima problem sa SATA diskovima... Npr XP setup ima obicaj da se zaglupi ako nemas nijedan IDE uredjaj... Moje resenje je da tada iskljucim sve SATA uredjaje, a kada udje u instalaciju onda ih ukljucim (jedna od prednosti SATA standarda) Mozda i ti imas neki slican problem... Vistu nisam instalirao, a najverovatnije i necu posto je losija, sporija i zahtevnija od XP-a, a uz sve to i ogranicava prava korisnika (npr HDCP) Naravno ni gomila bagova koji idu uz svaki novi OS ne pomaze... A sto se izgleda tice, Linux ima bolje efekte za desktop (npr compiz) a uz KDE4 sve izgleda mnogo bolje nego na Visti...
Zmajko ... 13.08.2008. 19:44 #66100

broj poruka: 1228
@ Ostali
To sto se vama pojedincima zaglupljuje komp tokom instalacije je sigurno do Viste. Kad cete da naucite da nije dizanje sistema Next, Next, Next?! Sta ocekujete kad vam je glavni izvor za informacije guglanje fraza kao sto su `vista slow`, `vista speed up`, `vista tricks & tips` i slicno? Nije bre to za svakog... To sto je meni instalacija Viste bagovala jer nije podrzavala web kameru koja je integrisana u monitor nije problem koji treba da se svali na Vistu.

Ko ne razume problematiku koja se zove KOMPATIBILNOST hardvera, drajvera i OS-a neka prepusti posao nekom profesionalcu. Najjace mi je kad cujem nekog srednjoskolca koji misli samo na igrice kako tvrdi da je neki OS sranje.

@ Slavuj
Poseti lepo
http://www.vicap.eu/element/Vista.jpg
pa pogledaj kad su programi instalirani na mojoj masini. Dakle, godinu i 5 meseci. Mozes da ne verujes da Vista moze da izdrzi godinu i kusur bez problema koliko hoces... Ja sam i tad radio reinstalaciju sistema jer sam cackao po registriju i zabrljavio.

Nije Vista problem, problem je neznanje.

Pozdrav!

I ne igram pasijans i fliper i ne kucam tekstove u Notepad-u i ne obradjujem fotografije u Paint-u i ne igram se sa video montazom u Movie maker-u, i ne idem na internet preko Internet Explorera, i ne racunam u Calculator-u, ne upisujem kontakte u Adress Book...

Verujem da ti je ispravan hdd pa je toliko dugo uspeo da sacuva te sve podatke za pokretanje viste... cuo sam preko televizora da su za to cuvanje podataka bas namenski i napravljeni ti hard disk drAJVOVI...ali da ti nesmetano koristis vistu godinu dana, to mi je vec malo teze da poverujem. Zao mi je ako te moja neverica ljuti ili vredja, ali ja se upravo smejem tvom postu i ne mogu da verujem da sam upravo toliko zaludan i da ti na to sve ja sad kao nesto odgovaram
Daum Re: Re: ... 13.08.2008. 20:49 #66108

Evo ga veliki programer operativnih sistema.
Bilo bi normalno da Vista sadrzi 90% delova XP-a, da XP uopste ima 90% kvalitetnih delova. Poenta je ici napred sa inovacijama sistema, a ne nazad.

Po tvojoj teoriji XP je trebalo da bude izgradjen na Windowsu 98, a ne windowsu 2000...

:: A mislim da je debilno objasnjavati tebi da novi operativni sistem MORA da sadrzi najmanje 90% kvalitetnih delova starog, a ne `do sada smo radili na jedan nacin, od sutra na potpuno suprotan`, tek onako iz hira.
:
:: Zato, dovidjenja, ti si pametan a ja sam nesto trece
:: A svojim roditeljima reci da su glupi i da nesto ne znaju
Daum Re: ... 13.08.2008. 20:51 #66109

Klasicni n00b-ovi koji se prave pametni citajuci opise na netu, a nemaju hardver da pokrenu Vistu. I svi pljuju Vistu kako je sra*e zato sto Need For Speed ili Crysis ima 10 frejmova manje na Visti...

:: @ Ostal
:: To sto se vama pojedincima zaglupljuje komp tokom instalacije je sigurno do Viste. Kad cete da naucite da nije dizanje sistema Next, Next, Next?! Sta ocekujete kad vam je glavni izvor za informacije guglanje fraza kao sto su `vista slow`, `vista speed up`, `vista tricks & tips` i slicno? Nije bre to za svakog... To sto je meni instalacija Viste bagovala jer nije podrzavala web kameru koja je integrisana u monitor nije problem koji treba da se svali na Vistu
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs