Od kad sam kupio nov kompjuter nisam koristio stari, a sada imam potrebu za tim pa bih da ga lepo sredim.
To je Pentium II, ima Windows ME, (nije rušen sistem od kad je stavljen), pun je virusa pa me zanima kako da srušim sistem i da opet instaliram ME. Čuo sam nešto da to ne mogu da uradim jer nemam drajvere i ostalo, pa me zanima šta mi treba da bih to uradio.
Imam CD od Windows ME i to je to.
Ako može što detaljnije, jer se u deo oko reinstalacije Windowsa vrlo malo razumem, a pogotovo taj deo sa drajverima.
Imas program DriverCollector (skini sa neta) on cuva sve upravljacke programe. Ali svakako mozes prema modelim i oznakama komponenti sa neta svuci one drivere koji pasu za Win9X sisteme (www.driverguide.com). Najbolje je da preko fdisk-a ubijes logicki disk, oformis preko istog novi primarni aktivni i nakon toga formatiras u FAT32, u DOSu, pokrenes BootCD za Win98 Second Edition i sve ostalo...
mislim da ce se vecina sloziti da je Windows ME los.
Bilo bi lepo da nam ostavis podatke o racunaru - koja ja ploca - koja je graficka karta - modem koji imas i ako imas utaknuto jos sta posebno, kako bi mogli da ti damo lijnk sa kojega bi mogao da skines drajvere.
Ukoliko imas 256MB RAM mislim da bi bilo bolje da ne vracas ME vec da stavis XP, a ukoliko je samo 128 onda ipak Windows 98SE...
Podatke o gore trazenim podacima mozes izvuci i iz tog ME ako se uopste podize... ili iz papira koje si dobio sa tim starim racunarom...
A ako ces da castis sa par Laskih piva, baci mob na mail pa da se dogovorimo oko reinstalacije :)))
Ono sto treba da te zanima da li je CD bootabilan, da znash da li da pravish sistemsku boot disketu. Prvo,. uradi backup bithih stvari ako bilo shta od tih virusa moze da se uradi. Najcistija varijanta ti je da napravish sistemsku disketu ca podrshkom za CD, i onda lepo napunish DOS sa njom. (disketu pravish iz Control PanelaAdd Remove ProgramsCreate boot disk). Kad dobijesh prompt a: otkucaj format c: /q i kad se odradi format predji u promptu na drive CD-a (D:, E:, zavisi koliko particija imash) i tu koliko se secam ima folder win9x. Udji u njega i pokreni setup.exe.
Inace setup mozesh pokrenuti sa neke particije, ako kako kazesh da je sistem leglo virusa ja to ne bih radio. Udji u win samo da napravish sistemsku disketu. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Hoćeš od nule ili da sačuvaš stari sistem? Ako hoćeš da sačuvaš možeš da jednostavno instaliraš neki AV i središ stvar ili da odneseš disk kod nekog da ti ga skenira i očisti. Ako hoćeš od nule moram da ti kažem da WinXP sasvim fino radi na PII sa min 256MB RAMa, nemaš potrebe da se mučiš sa ME. Prvo obezbedi drajvere za chipset i sve uređaje koje imaš. Bekapuj sva dokumenta i podatke sa sistemske particije. Napravi butabilnu DOS disketu, digni DOS sa nje i formatiraj sistemsku particiju. Staruj setup.exe sa winMe diska (ako ne može onda butuj sa istog). Kad se završi instalacija instaliraj drajvere, programe i vrati dokumenta (mada ne bi trebalo da ih držiš na sistemskoj part.)
E ovako, neću ništa da sačuvam na njemu, sve brišem. Ako se ne varam ima 128 MB rama, tako da ni ne razmišljam o XP, niti mi je potreban. U obzir dolazi Windows ME i 98, pa pošto nemam disk od 98, a imam od ME, odlučio sam da opet instaliram ME.
Ja ću polako da počnem da radim to što ste napisali, pa sigurno će negde da mi zapne pa ću da vam napišem da mi pomognete.
Ma instaliraj, ja sam jedno vreme imao mnogo bolje mišljenje o ME nego o SE. A sad je podjednako loše o oba. ME je imao više novijih drajvera u sebi, pa je bar sa te strane lešio SE u instalaciji. Ako, i kada zapneš, lepo ćeš da postuješ ili tačan naziv hardvera koji imaš ili, otvori komp i pogledaj oznake na karticama, čipovima... pomoći će nam i naćićemo ti drajvere...
Jos uvek imam sve diskove sa instalacijama od prvog racunara, covece pa imam install disk za staru gf2 mx400, originalne diskove sa via hyperion pardon VIA 4in1 drajverima za plocu via 266a, za modem, za pci usb kariticu... A veruj mi da to ne zauzima mnogo prostora mada takodje mozes sve to da narezes na jedan cd i ostale bacis.
Ma samo driversguide.com kad negde zapnes. Koristim sajt od 2000. godine i nema sta nisam pronasao... Od modema 36k do nekih levih skenera. Samo ono sto je Pisko napisao i snaci ces se.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.