Sticajem okolnosti, za mesec dana, došao sam u posed, čak dva ista PC-a sledeće konfiguracije: -AMD ATHLON64 X2 5000+AM2 DUAL CORE -ASUS AMD MB M2N -HDD 320GB SATA2 16 MB WD -4xMEMDDR2 1GB 800 MHz TRANSCEND -VGA ASUS EN 8600 GT 5`2 DDR2 itd. Pri tom, jedan je otišao boljoj polovini, sa drugim sam se ja bavio. S obzirom da mi stari PC dobro radi, imao sam priliku i vremena da isprobam i Vistu, a i 64 bitni XP. Ovo što sledi su neka moja zapažanja i iskustva, koja će, verujem, još nekom koristiti. Prvo razoračenje mi je priredio ZoneAlarm, koji nije hteo da radi ni na XP64, a kamoli na Visti. Interesantno je da ZA nije izbacio 64 bitnu verziju (na netu se nesto pominje da je 2007 bio neki pokušaj), tako da sam, pod hitno morao da odaberem AVAST (Free) i, mogu reći da se nisam razočarao. Na ženinom računaru radi već neko vreme, i do sad `nijesam im`o primedbi`. Drugo razoračenje mi je doneo Acronis v.9 - nije hteo da se instalira na XP 64, MEĐUTIM, radi sa bootabilnim CD-om, pa je taj problem rešen. Sledeći problem je bio scaner hp4470c, za koji nema drivera za 64 bitne sisteme, niti će ih biti - kaže hp! Očekivao sam da mi neki stariji programi neće raditi - neki stari hex editor koga koristim da mi u jednom fajlu promeni ime fonta, i još neki. Ovaj hex editor će još biti pominjan.
Što se tiče mojih poslova na PC-u, XP 64 mi u potpunosti odgovara, jer svi programi malo novije generacije rade bez problema. Ipak, želeo sam da imam i Vistu, više radi upoznavanja i eksperimentisanja, nego da mi koristi u svakodnevnom radu, a ako zatreba, i pokaže se prikladna, može i to.
Sve navedeno me je primoralo da se odlučim i za XP64, i za XP32, kao i za Vistu. Podelio sam disk na više particija - C sam odredio za XP64, D za Vistu i E za XP32. Iz nekoliko pokušaja, došao sam do zaključka da treba prvo instalirati XP64, zatim XP32 i na kraju Vistu. Inicijalnu proceduru sam odredio - XP64 ili Vista i XP64 ili XP32 sa 4 sekunde za donosenje odluke. Ako se prepusti PC-u, podiže se XP64.
Sva tri sitema su se bez problema instalirala, Vista me je iznenadila mirnoćom (kasnije sam video da se radi o istoj Visti koju je, čini mi se, pominjao Nastić - izdanje za Dell.) Bilo je malih problema kod XP64 - drajveri za zvuk su se morali nadograditi HotFix-om i to je to. Pre svake instalacije neke kompleksnije aplikacije pravio sam image radne particije - za svaki slučaj i interesantno je da ni jednom nije trebalo vraćati image particije.
Tokom instalacije aplikacija na Visti, primetio sam jednu čudnu stvar. Vistu sam instalirao na particiju D, međutim, kada Vista radi, njen disk dobija ime C!!!!!!! i aplikacije se instaliraju na disk C!!! Međutim, kad se sa drugim OS pogleda gde su instalirane te aplikacije, ona su instalirane na disku D!!!! Izgleda da je Vista surevnjiva i silom hoće na C, pa makar i samo privremeno.
Da pomenem opet onaj nesretni hex editor. Zezanja radi, a u XP64, kliknuo sam na njegov exe fajl, i gle čuda, proradio bez problema. Odmah sam izvukao i ikonicu i nema problema. Probao sam to i sa scanerom, međutim - ne radi. Šteta.
Ovo je, ukratko, oči u oči sa Vistom. Mislim da bi bilo zanimljivo čuti i druga iskustva - cake, sa Vistom, mada je toga dosta već pominjano i na Forumu.
I na kraju - Ko se boji Viste još, tri za groš - što bi rekao čika Jova. Pozdrav svima!!
Za sad sam zadovoljan, sve što sam instalirao radi, uz neke manje dečije bolesti. Recimo photo resize magic 1.1, kada se ubaci slika da je obradi izgubi se crvena boja. kada iskopiram sliku na drugi komp sve se vidi normalno. Brza je i za sada nije bio nijedan pad sistema. Jedino me iritira što traži dozvolu za svaku akciju koju hoću da sprovedem. Mada kažem još se upoznajem sa Vistom tako da verovatno može to da se ispravi. Neke stvari rešava sama, što mi se sviđa. To je to za sada. a sta ti ja znam...
Taj account control moze da se iskljuci u opcijama za usere... ___________________________________________________________________ Why should man be protected, what has he done to justify it? This is why we embrace animals, they represent the innocence man doesn`t have!
Meni nije jasno kada ce neko pametan da se pojavi i da uradi stvar kako treba?! SVI operativni sistemi mi idu na nerve! Te na ovom ne radi ovo, na onom ne radi ono, ovaj je 64bitan ali dzaba kad se mnogo VELIKIH imena ne obazire da napravi drajvere za isti pa se zato i iskoriscenost CPU-a (i drugih komponenti?) dovodi u pitanje... Jos i uhvatim sebe kako me grize savest sto nikad ne placam sve te aplikacije, alate i sta sve ne. Koliko mi se puta desilo da to nesto pocne da mi baguje i da uopste ne radi posao kako treba (primera radi neke komponente za Flash). Jos je trebalo da ispadnem papak i da platim pa da se bakcem sa njima po njihovim forumima.
Posto vec MORAM da koristim M$ proizvod, koristim Vista verziju jer (po mom skromnom misljenju) meni zavrsava posao bolje od svih drugih. Koristim mnogo aplikacija i voleo bih da mogu te iste da koristim na Linux-u ali - ne mogu. Grrr!
Sto se same Viste tice, vec sam se umorio od price da ona radi vrlo stabilno ako se covek pozabavi gomilom podesavanja... Onako kako radi po default-u je uzas blagi to mora da se prizna. Ne secam se da me je ijedan M$ OS toliko iznervirao kao Vista (pricam o finalnoj verziji) ali sad je sve kako treba. To sto neka aplikacija i ne radi nije kriva Vista vec ta aplikacija tj. oni koju su napravili tu aplikaciju jer da nije tako odavno bih batalio M$ i totalno presao na Linux. Svi su mnogo neozbiljni, a hoce da zarade. Prodaju price kako je programiranje zjbana nauka... Danas mi je komsija pricao kako na poslu u banci koji je dobio pre 3 dana radi u aplikaciji koja zabode svaki put kad odradis malo brze to sta god se radi u njoj. Kako to lepo utice na produktivnost... Ma......
Hvala kapirao sam da ima opcija samo jos nisam stigao da ispitam. a sta ti ja znam...
:: Taj account control moze da se iskljuci u opcijama za usere.. :: __________________________________________________________________ :: Why should man be protected, what has he done to justify it :: This is why we embrace animals, they represent the innocence man doesn`t have :: ::
Vista jedino sa gasenjem UAC, Superfetcha, aero teme, i sa SP1 i bar 1 gb...i po mom misljenju sa Ati-jevom karticom, jer su Nvidia drajveri jos uvek losije optimizovani za vistu. A DX10 je overhyped marketinsko djubre. A oni koji instaliraju vistu zbog sarenila, neka instaliraju Ubuntu i aptget-uju Compiz.... Jos nesto!!! (sto bi rekao Tadija iz filma sedam ipo) cim se pojavi emulator na kome ce raditi sve igre, programi i shaderi 3.0 za windows (ok, shaderi 3.0 nisu toliko vezani za operativni sistem, ali nalaze se u slicnom kosu) na linuxu ( a ima sanse da se to desi u skorije vreme sa cegedom ili nekim slicnim programom) odmah cu preci na isti (da se ne bih patio na visti, dosla mi pesnicka inspiracija :))
JOs nesto...IMHO ubuntu je mnogo vise User friendly od Viste, koja pokusava da bude user friendly ali je previse agresivna, a Windows7 ce proci isto kao i vista...bar na nasim prostorima....a XP is here to stay :)
:: JOs nesto...IMHO ubuntu je mnogo vise User friendly od Viste, koja pokusava da bude user friendly ali je previse agresivna, a Windows7 ce proci isto kao i vista...bar na nasim prostorima....a XP is here to stay :
IMHO too :>
Odlicne primjedbe, ustedio si mi vrijeme za odgovor.
S obzirom da mi je profesija baktanje sa MS-ovim kretenizmima od operativnih sistema, tj. radim kao sistem administrator, da dam svoj prilog ovoj temi. Microsoft je poznat po tome da, s vremena na vreme, izbaci proizvod koji je toliko rastelovan da je potrebno prilicno vremena i znanja da bi se doveo u red. Naime, kada se svojevremeno pojavio Windows 2000, glavna zamerka je bila to sto zdere resurse sistema tako sto podigne po defaultu sve servise kao i pucanje istih bez nekog narocitog razloga. Narocito je bio ozloglasen IIS servis koji je zauzimao negde oko 60% memorije, a vecini korisnika nije bio potreban. Medjutim, nakon 6 servis packova, Windows 2000 je doveden u red i postao ozbiljan OS. Zatim je dosla redizajnirana verzija istog pod nazivom XP. Isti problemi u pocetku, nekompaktibilnost hardvera i softvera, brljavljenje sa servisima, a sirenjem interneta i pojavom ADSL-a kod nas, i gomilom novih problema vezanih za bezbednost podataka na racunarima. Pogotovu RPC servis, koji je zbog svojih rupa zasluzan za uspesan rad 95% virusa, a ne moze se iskljuciti zato sto gomila stvari zavisi od njega. Ne racunajuci 2 servis packa i 3 na putu, Windows XP je, za sada OS koji drzi rekord po broju zakrpa, mada je i Vista na dobrom putu da ga stigne i prestigne, ukoliko ne dozivi sudbinu Windows Mileniuma, jedine verzije 98 koja je radila koliko-toliko normalno sa USB-om. Sto se Viste tice, to je OS sa totalno neoptimizovanim kodom i vise podseca na one komplete `Uradi Sam` - dobijes delove, pa ti budzi kako ti treba. Trebace za nju jos 3-4 servis packa,pa da bude upotrebljiva. Nekompaktibilnost programa je stara Microsoftova boljka, i dokle god budu monopolisti na IT sceni, to stanje ce ostati takvo kakvo je. Pojavljivace se i dalje operativni sistemi i programi koji ce zahtevati sve jaci i jaci hardver, bez obzira sto u idle rezimu provode oko 80% vremena, patchevi ce i dalje biti glavni nacin budzenja programa da bi radili. Zamislite da kupite nov automobil i da na svakih predjenih 50 km otvarate haubu da biste nesto dotegli na motoru ili zamenili neki deo novim. To je situacija sa MS operativnim sistemima i tako ce biti i ubuduce, zvali se oni XP, Vista ili kako god.
Samo čekaj da ti dođe Mиливоје da ti objasni neke stvari. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
@ bax2003 Nemoj preterivati. On to iz najboljih namera Meni je vec dosadilo da komentarisem Vistu, a i kolege ce mi postaviti sankcije u poslu, pa moram da govorim kako mi je Vista fenomenomenalna. Salu na stranu, Vistu mi donese na reparaciju ili reinstall svaki dan( u proseku se bakcem Vistom jedno 3-6 sati na dan), tako da mi za experimentisanje ostaje malo vremena. Ostavimo mi Vistu i ostale OS-ove onima kojima je to primarno zaposlenje, ami cemo da pomazemo nasim komentarima, ako ih uvaze. Jesam li napomenuo kako je Vista fenomenomenalna. Sada me ostaljaju na miru i svako se vraca na svoje mesto od kolega i nema vise komentara kako je Vista fenomenomenalna. Uf, evo da i dodam WinXP je najboljiiiiiiiiiii i najkompatibilnijiiiiiiiii OS do sada. Nema nikog mogu da posaljem svoj komentar. He, he, he......
drdexi apsolutno ima pravo. Ovo je`uradi sam` sistem. Dok ga ne optimizujes potpuno je sranjjjj. A ni tada ne radi kako treba: recimo nekad jednostavno da bi zatvorio neku aplikaciju treba mu previse vremena, pri tom koristi samo 10 do 20% resursa kompa. Sto bre lepo ne povuce komp na 70-80% i za sekund zatvori, otvori ili sta vec treba da odradi.(ovde podrazumevam sve delove a ne samo procesor) Druga stvar: Igrice koje na XP igram na very high i na max podesavanjima na visti(glisti) rade na high bez preciscavanja i opet nekad sece(nije do kompa C2Q 6600 8800gt 512 2Gb na800mgh ...) Mozda XP ruznije izgleda ali jedaleko efikasniji i daleko manje problema ima u radu. I sto je najgore win7 su najavili sa promenama samo u pristupu(bolje radi sa glasovnim komandama, osetljivim ekranom itd. bez nekih promena u stabilnosti u odnosu na vistu. Elektrofusion
hehe....kud ces dalje kad sistem administrator prica o optimizaciji koda..... btw.windows 2000 ima 4 sp a xp 3.....a sta znaci `nekompaktibilnost`?
:: S obzirom da mi je profesija baktanje sa MS-ovim kretenizmima od operativnih sistema, tj. radim kao sistem administrator, da dam svoj prilog ovoj temi :: Microsoft je poznat po tome da, s vremena na vreme, izbaci proizvod koji je toliko rastelovan da je potrebno prilicno vremena i znanja da bi se doveo u red. Naime, kada se svojevremeno pojavio Windows 2000, glavna zamerka je bila to sto zdere resurse sistema tako sto podigne po defaultu sve servise kao i pucanje istih bez nekog narocitog razloga. Narocito je bio ozloglasen IIS servis koji je zauzimao negde oko 60% memorije, a vecini korisnika nije bio potreban. Medjutim, nakon 6 servis packova, Windows 2000 je doveden u red i postao ozbiljan OS. Zatim je dosla redizajnirana verzija istog pod nazivom XP. Isti problemi u pocetku, nekompaktibilnost hardvera i softvera, brljavljenje sa servisima, a sirenjem interneta i pojavom ADSL-a kod nas, i gomilom novih problema vezanih za bezbednost podataka na racunarima. Pogotovu RPC servis, koji je zbog svojih rupa zasluzan za uspesan rad 95% virusa, a ne moze se iskljuciti zato sto gomila stvari zavisi od njega. Ne racunajuci 2 servis packa i 3 na putu, Windows XP je, za sada OS koji drzi rekord po broju zakrpa, mada je i Vista na dobrom putu da ga stigne i prestigne, ukoliko ne dozivi sudbinu Windows Mileniuma, jedine verzije 98 koja je radila koliko-toliko normalno sa USB-om. Sto se Viste tice, to je OS sa totalno neoptimizovanim kodom i vise podseca na one komplete `Uradi Sam` - dobijes delove, pa ti budzi kako ti treba. Trebace za nju jos 3-4 servis packa,pa da bude upotrebljiva. Nekompaktibilnost programa je stara Microsoftova boljka, i dokle god budu monopolisti na IT sceni, to stanje ce ostati takvo kakvo je. Pojavljivace se i dalje operativni sistemi i programi koji ce zahtevati sve jaci i jaci hardver, bez obzira sto u idle rezimu provode oko 80% vremena, patchevi ce i dalje biti glavni nacin budzenja programa da bi radili. Zamislite da kupite nov automobil i da na svakih predjenih 50 km otvarate haubu da biste nesto dotegli na motoru ili zamenili neki deo novim. To je situacija sa MS operativnim sistemima i tako ce biti i ubuduce, zvali se oni XP, Vista ili kako god :: ::
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.