Pokusavam da dignem sistem na laptopu ali pri butovanju mi se javlja da sistem nevidi hdd...na njemu je hdd sata1 120gb...razmisljao sam da ga formatiram ali imam brdo stvari koje mi trebaju. Moze li mi neko reci sta da radim? Unapred hvala!
Kao prvo kako moze sistem da boot-uje sa HDD-a ako ga ne vidi. A jos manje ces moci da ga formatiras.Vidi u biosu podesavanja da li ga on nalazi ako ga nalazi onda si resio problem.Backup podataka treba raditi povremeno bas zbog ovakvih stvari.
evo sad sam digao vistu bez problema, ali kad pokusam da dignem xp jednostavno mi kaze da nema hdd-a. slicno se desava kao kada pokusas da dignes win98 na hdd koji je formatiran u ntfs format.
moras da odes u bios i da disejblujes AHCI configuration...xp nema podrsku za sata HDD-ove, a ovo prebacuje HDD u IDE mod...ili tako nekako...zaboravio sam...
Ta opcija koju tražiš se na većini laptopova zove SATA native mode. Nju treba da staviš na DISABLE, da bi ti se disk video kao IDE i da bi ga XP video.
Možeš i da nažeš USB floppy, da nja njega ubaciš drajvere za SATA kontroler na laptopu, pa pri početku instalacije XP-a pritisni F6 i dodaj drajvere koji ti fale.
Brate dosada sam se nagledao raznih biosa ali na ovom simensu je krsh...siromasniji bios nisam video do sad, nema AHCI, nema ni sata nativ mod....izludecu sa ovim shitom!
:: Ta opcija koju tražiš se na većini laptopova zove SATA native mode. Nju treba da staviš na DISABLE, da bi ti se disk video kao IDE i da bi ga XP video :: :: Možeš i da nažeš USB floppy, da nja njega ubaciš drajvere za SATA kontroler na laptopu, pa pri početku instalacije XP-a pritisni F6 i dodaj drajvere koji ti fale :: :: ::
:: Ta opcija koju tražiš se na većini laptopova zove SATA native mode. Nju treba da staviš na DISABLE, da bi ti se disk video kao IDE i da bi ga XP video :: :: Možeš i da nažeš USB floppy, da nja njega ubaciš drajvere za SATA kontroler na laptopu, pa pri početku instalacije XP-a pritisni F6 i dodaj drajvere koji ti fale :: :: ::
Slazem se, to ti je pravo resenje ili programom nLite integrises sata drajvere u instalaciju XP-a. Ne postoji trece resenje.
svi biosi na lapovima su takvi...nema tu nista od opcija...ne znam...ja imam fujitsu siemens, doduse neki esprimo model i u biosu lepo ima u delu advance prvi na listi AHCI configuration...jbga...ne znam...vidi ako si dobio onu knjizicu uz njega pa prelistaj sta koja opcija u biosu radi...
Na pojedinim laptopovima novije proizvodnje sam primetio da nije vise moguće isključiti ACHI mod. Takođe, na nekim laptopovima koji su imali tu opciju, kada se ubaci nova verzija BIOS-a, ta opcija nestaje.
Očigledan pritisak M$ da se što više zakomplikuje instalacija XP-a i forsira Vista.
Da se razumemo, nemam ništa protiv Viste i koristim je i na poslu i kući, ali ipak treba ostaviti izbor onom ko je kupio laptop šta će na njega da instalira.
Jbg sklonjen je linkgde je objasnjeno najprostije resenje tj.disable AHCI-Controller in BIOS ali snacices se vec. Prilicno je detaljno sa sve slikama. Pozdrav
I pored vasih objasnjenja i truda nista nisam uspeo da uradim. Nasao sam neke drajvere za sata disk ali kad pokrenem instalaciju pa F6 zati treba da kliknem na S onda mi trazi neki fajl koji sam skinuo sa neta i kopirao na flash ali ga instalacija nevidi! Interesuje me dali neko zna link ka tom drajveru za s-ata hdd ili mi neuspeva jer pokusavam da ubacim drajver za flesh memorije.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647138. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.