Bas sam danas nesto spremao komp kad ono... Vidim da ja nisam reinstalirao sistem od marta prosle godine! Ovo mi se nikad ranije nije desilo sa XP-om... Uvek je tu bilo kochenja, BSOD-ova i ostalih bakraca koji su me smarali na plafon 7-8 meseci. Nije bas neki dokaz da Vista nije krsh kakvim ga vecina predstavlja ali meni je i vise nego dovoljno to sto ja znam kako Vista radi da vise ne pomislim na XP. Napominjem da igrice ne igram od 2002. pa nemam pojma sta se na tom polju desava ali mi sve aplikacije rade bez problema... Vec sam X puta pisao na ovu temu pa da se ne ponavljam.
Poenta je - Vista radi i ko razmislja o prelasku na istu, a ne zeli da isproba neki Linux (Ubuntu je keva za prosecne korisnike) da ne razmislja previse i da ne slusa price raznoraznih experata koji samo znaju da isklikcu Next, Next, OK. Malo je zez dok se ne podesi i ne iskljuce raznorazne gluposti ali kad se jednom utegne onda je milina. Napominjem i da nisam `film/muzika/internet i poneka igrica` korisnik i da znam sta pricam/pisem.
Ja sam nov racunar kupio i instalirao pre 13 meseci. Dakle instalirao sam XP + SP2, u startu pogasio sve moguce update-ove i prijavljivanje gresaka. Do dan danas nisam uradio ni jedan update sem za AV i AdAware. Nakon toga sam instalirao Office, AutoCAD 2007, 2008, 2009 (ne za redom nego kako su se pojavljivali tj kako sam ih nabavljao), nesto programa kod kojih ako su zadovoljili moje potrebe ostadose na sistemu ako nisu leteli su za max. 15 minuta, igrica je bilo jedno 20 uglavnom masivnijih, jer je klinac bio nesnosan. Manje vise stalno na mrezi, skoro da nisam gasio racunar u poslednjih 6 meseci.
AV je ESS 32bit BE, doduse prvo je bila instalirana legenda Nod32 v2.7.39 pa kasnije ESS,
AdAware, SpyBoot, nista vise
PCTools Registry mechanic,
Multimedija, K-lite Codec Pack, GOM plejer (za filmove), MM JuckeBox i QCD za muziku (oba rade ripovanje i pustanje), MP3 Printer (takodje za muziku ali stampanje sadrzaja cd/dvd), DVD Fab i AGK 2.45 za ripovanje filmova (sve manje ih koristim)
Opera za internet + OE Expres za postu (navika je to),
itd...
Sve ovo radi vec 13 meseci i mozda je vreme da ga reinstaliram posto mi se cni da je malo tromiji nego sto je bio. BSOD, se moram priznati pojavio dva puta pre nekog vremena kad je klinac (8 godina) nesto cackao a nije znao da mi objasni sta je uradio, mamicu mu njegovu.
Posten da budem ovo je najduzi period da nisam imao sitne zajebavancije i reinstalaciju sistema nakon 5-6 meseci, ali i prvi put da u kuci imam racunar baziran na Intelu i ostalim njegovim resenjima.
Pa mozda za korisnika koji ne koristi svoj kompjuter radi Vista 32-bitna. Problem sa njom je sto kad se instalira dosta igara bez obzira na redosled zapucava bez vidnog razloga(nema virusa ni spyware-a na diskovima). Problem je u koru koji je osnova Viste. Za razliku od Viste mnogo mi se vise dopada Windows 7 beta radnog naziva CR3MF23 2beta. Mnogo stabilnija i prepoznaje koje drajvere zelis da koristis, a dopusta i da nistu Vista certifikovani. Kor ovog OS-a je mnogo stabilniji nego Vista 32 i ne rusi se. Od OS posle WinXP SP3 rc3311, pa nadalje isplati se samo Ubuntu 8.04 beta, koja stabilnije radi od 8.04 Final. Od Viste 64-bita RC 2113 edas, koji je stabilan i nema gluposti koje se pojavljuju u Vista 32. Problem sa 64-bita je sto nema drajvera za dosta komponenti koje ja koristim, tako da je Xp i dalje primarni OS. P.S Ako koristis Vistu za Auto CAD i radis kao ja nemozes reci da se Vista nezapucava, jer dosta plagova koje koristim uzrokuju da se Vista sama od sebe srusi nakon odredjenog vremena. Kod kora nije dovoljno ispeglan i desava se isto kao i sa WinXP-om koji je poceo da bude stabilan nakon SP2 RC 2116, tako da za obicnog korisnika ta konstatacija koju si izveo nikako nemoze da bude tacna. Inace WinXP koji koristim sada instaliran je 2005 i samo dva puta sam imao problema kada sam naletio na nove viruse, koji ni NOD, KAspersky, AVAST, AVG i Norton nisu ni detektovali. Na vVisti ako ti neko posalje poruku a ima taj virus Vista pa,pa. Izvinjavam se sto nisam koristio znakove interpunkcije ali sam bio revoltiran ovom izjavom. Inace instaliram 5-10 instalacija dnevno, tako da mislim da sam kompetentan na ovu temu.
Re: Nemojte komentarisati , ako nekoristite OS!!!!!!!
03.07.2008. 14:39
status: user broj poruka: 1228
Jel` ovo bilo upuceno meni?
:: Pa mozda za korisnika koji ne koristi svoj kompjuter radi Vista 32-bitna. Problem sa njom je sto kad se instalira dosta igara bez obzira na redosled zapucava bez vidnog razloga(nema virusa ni spyware-a na diskovima). Problem je u koru koji je osnova Viste. Za razliku od Viste mnogo mi se vise dopada Windows 7 beta radnog naziva CR3MF23 2beta. Mnogo stabilnija i prepoznaje koje drajvere zelis da koristis, a dopusta i da nistu Vista certifikovani. Kor ovog OS-a je mnogo stabilniji nego Vista 32 i ne rusi se. Od OS posle WinXP SP3 rc3311, pa nadalje isplati se samo Ubuntu 8.04 beta, koja stabilnije radi od 8.04 Final. Od Viste 64-bita RC 2113 edas, koji je stabilan i nema gluposti koje se pojavljuju u Vista 32. Problem sa 64-bita je sto nema drajvera za dosta komponenti koje ja koristim, tako da je Xp i dalje primarni OS :: P.S Ako koristis Vistu za Auto CAD i radis kao ja nemozes reci da se Vista nezapucava, jer dosta plagova koje koristim uzrokuju da se Vista sama od sebe srusi nakon odredjenog vremena. Kod kora nije dovoljno ispeglan i desava se isto kao i sa WinXP-om koji je poceo da bude stabilan nakon SP2 RC 2116, tako da za obicnog korisnika ta konstatacija koju si izveo nikako nemoze da bude tacna. Inace WinXP koji koristim sada instaliran je 2005 i samo dva puta sam imao problema kada sam naletio na nove viruse, koji ni NOD, KAspersky, AVAST, AVG i Norton nisu ni detektovali. Na vVisti ako ti neko posalje poruku a ima taj virus Vista pa,pa. Izvinjavam se sto nisam koristio znakove interpunkcije ali sam bio revoltiran ovom izjavom. Inace instaliram 5-10 instalacija dnevno, tako da mislim da sam kompetentan na ovu temu :: :: ::
meni je xp (sp2 MCE) radio perfektno godinu dana dok mu neki nezgodni virus nije dosao glave. Bio je lincenciran, bog da mu dusu prosti, jer sam ga dobio uz lap. Sve (osim igrica koje ne igram) je radilo besprekorno. vistu (ultimate 32bit) sam stavio pre skoro godinu dana i ista je prica kao sa xp-om. Samo treba malo da se `nastimuje`. Malo je sporiji pri dizanju sistema i slicnih gluposti ali je to normalno ako ga poredimo sa xp-om. Verujem da je win7 ono sto ce nas naterati da zaboravimo xp i vistu, iako nisam imao prilike da to proverim. Vista me podseca na win Millenium, ali ako bih glasao za naj MS OS do danas - glasao bih za win 2000p!
p.s. komp je redovno updatovan, antivir je McAfee 2008, koristi se za CADove, graficke programe i sve ostalo cemu sluzi komp.
Da li je to samo za odredjenu verziju AutoCAD-a ili generalno za sve. Meni je malo cudno da AutoCAD pravi probleme i krahira OS, tj. ja za nekih 17 godina to nisam doziveo, ni u DOS-u ni u Windowsu, on ili radi ili ne radi ali mi nikad nije rusio sistem.
E pa bas mi je drago verovali ili ne da je XP stabilan toliko vremena na toliko masina. Ja sam imao problema sa XP-om cesto ali sam i divljao sa gomilom aplikacija pa je verovatno i to doprinelo da puca tako cesto. Jbga volim da experimentisem ali u poslednjih godinu dana sam vise skoncentrisan na posao pa radim sa istim aplikacijama svaki dan. Flash, ColdFusion, Flex, After Effects, Dreamweaver, Photoshop, Illustrator, InDesign, pomalo 3ds Max i Maya... Ima tu jos aplikacija ali su ovo one sa kojima cesto petljam. Povremeno se bakcem i u C++ i C# ali polako dizem ruke od toga jer nisam bas timski igrac, a napraviti nesto ozbiljno ipak iziskuje i ozbiljniji rad koji sam ne mozes da izvedes... Bar ne da to bude u nekom normalnom roku.
@operator Ne razumem zasto bi bio revoltiran ovom izjavom. Ne razumem ni recenicu `kod kora nije dovoljno ispeglan...`. Ne razumem ni za `Na vVisti ako ti neko posalje poruku a ima taj virus Vista pa,pa`. To sto ne koristis znakove interpunkcije nije nista u poredjenju sa cinjenicom da negaciju ne odvajas od glagola ako ces vec o gramatici. Kazes 5-10 instalacija dnevno... Ja sam to radio pre 7 godina covece. Radio kao SERVISER i ziveo od toga. Nije da vredjam sad ali serviser racunara koji se profesionalno bavi AutoCAD-om ne moze da bude kompetentniji od mene na ovu temu jer sam ja napisao knjigu na temu servisiranja racunara 2003. godine. Nije neka knjiga ali kad se vec pozivamo na reference ovde...
Ja ne tvrdim da sam expert na ovom terenu i daleko od toga da dozvoljavam sebi da umisljam da sam expert u bilo cemu cisto da razjasnim. Ne zelim da se bavim programiranjem i sigurnosnim sistemima iako sam potrosio 3 godine na to pa samim tim i ne znam bas mnogo toga ali znam da izguglam neki info koji mogu da uvazim pre nego misljenje nekog ko se ne bavi time profesionalno. Znam i za deo koji se zove propaganda ali mi je opet draze da poslusam misljenje ljudi kojima posao zavisi od pisanja tog svog misljenja nego misljenje nekog servisera. Necu da davim ovde sa linkovima i sa cinjenicama da je Vista sigurniji i pouzdaniji OS od XP-a ali ko je znatizeljan neka izgugla to sto ga interesuje. Symantec, Computerworld, ZDNet i jos mali milion njih ne moze biti u krivu kad pise o ovim stvarima, a mi u pravu sta god ja ili ti ili bilo ko ko se ovim ne bavi profesionalno tvrdio. `Windows Vista introduces a number of security enhancements over prior versions of Microsoft Windows (including Windows XP SP2). The new kernel-mode security features in Windows Vista include among them: - Driver signing - PatchGuard - Kernel-mode code integrity checks - Optional support for Secure Bootup using a TPM hardware chip - Restricted user-mode access to DevicePhysicalMemory` Eto dovoljno je i ovo za pocetak.
Ako se neko pita zasto ja ovo sve radim evo mu i dgovor. 300 ljudi 300 cudi... Ja sam izneo svoje misljenje i kategoricki odbijam da budem jedan od onih koji gundjaju svaki put kad se doda neko novo dugme na daljinac koji koristim svaki dan. Odbijam i da budem jedan od onih koji ocekuje da ce to da bude isti onaj stari daljinac sa istim rasporedom dugmica. Mrzi me da budem lenj i da ne isprobam nove funkcije. Volim nove stvari u svetu tehnologija, a ako se tu vezes za neku staru stvar (koja radi btw), jednostavno ispadas iz igre i tacka. Nisam ni za nove trendove po svaku cenu ali pre bih da se zeznem i da to osetim... Primera radi kao sa kevom i caletom, dzaba oni pricaju `nemoj to...`. `Mozda mi to i ne bi palo na pamet da uradim ali sad bas hocu`. Zeznuo sam se mnogo puta ali sam isto tako i profitirao mnogo puta. Isplatilo se na kraju.
Vista nije nista posebno u odnosu na XP ali meni vise odgovara. Ko hoce - neka nadje nekog dobrog servisera/majstora/ortaka koji zna sta treba da se uradi/podesi i neka proba. Ko nece, ne_mora. Kraj!
Re: Nemojte komentarisati , ako nekoristite OS!!!!!!!
03.07.2008. 17:33
status: user broj poruka: 12796
Ja sam koristio Vistu 32bit godinu dana kad se pojavila i imao sam oko 30 igara instalirano bez ikakvih problema...
:: Pa mozda za korisnika koji ne koristi svoj kompjuter radi Vista 32-bitna. Problem sa njom je sto kad se instalira dosta igara bez obzira na redosled zapucava bez vidnog razloga(nema virusa ni spyware-a na diskovima). Problem je u koru koji je osnova Viste. Za razliku od Viste mnogo mi se vise dopada Windows 7 beta radnog naziva CR3MF23 2beta. Mnogo stabilnija i prepoznaje koje drajvere zelis da koristis, a dopusta i da nistu Vista certifikovani. Kor ovog OS-a je mnogo stabilniji nego Vista 32 i ne rusi se. Od OS posle WinXP SP3 rc3311, pa nadalje isplati se samo Ubuntu 8.04 beta, koja stabilnije radi od 8.04 Final. Od Viste 64-bita RC 2113 edas, koji je stabilan i nema gluposti koje se pojavljuju u Vista 32. Problem sa 64-bita je sto nema drajvera za dosta komponenti koje ja koristim, tako da je Xp i dalje primarni OS :: P.S Ako koristis Vistu za Auto CAD i radis kao ja nemozes reci da se Vista nezapucava, jer dosta plagova koje koristim uzrokuju da se Vista sama od sebe srusi nakon odredjenog vremena. Kod kora nije dovoljno ispeglan i desava se isto kao i sa WinXP-om koji je poceo da bude stabilan nakon SP2 RC 2116, tako da za obicnog korisnika ta konstatacija koju si izveo nikako nemoze da bude tacna. Inace WinXP koji koristim sada instaliran je 2005 i samo dva puta sam imao problema kada sam naletio na nove viruse, koji ni NOD, KAspersky, AVAST, AVG i Norton nisu ni detektovali. Na vVisti ako ti neko posalje poruku a ima taj virus Vista pa,pa. Izvinjavam se sto nisam koristio znakove interpunkcije ali sam bio revoltiran ovom izjavom. Inace instaliram 5-10 instalacija dnevno, tako da mislim da sam kompetentan na ovu temu :: :: ::
SLAZEM SE I SA ZMAJKOM I MILIVOJEM! KORISTIM VISTU OD PRE NEGO STO JE ZVANICNO IZASLA U PRODAJU. JEDVA SAM DOCEKAO DA SE RATOSILJAM XP-A. NAKON STO JE IZASLA U PRODAJU, KUPIO SAM LICENCIRANU HOME PREMIUM VERZIJU I PREZADOVOLJAN SAM, POGOTOVU OD KAD JE IZASAO SP1. JEDINI OS KOJIM SAM ZADOVOLJNIJI JESTE MAC OS X LEOPARD 10.5.4, ALI APPLE JE TO! :) JEDVA CEKAM DA IZADJE WINDOWS 7! :) Singer
Imam nekoliko pitanja: 1. Jeste li Vi stvarno kupili Vistu? 2. Koliko je koštala? 3. Da li je interfejs na našem jeziku? 4. Da li postoji tehnička podrška na našem jeziku?
@Zmajko: ne verujem da je Vista `maltene pisana od nule`, hocu reći, nisam naišao na tu informaciju na netu. Vizuelno i ne izgleda da je pisana od nule, wordpad, notepad, calculator...i ostali pomoćni programi su ostali nepromenjeni. E sad, možda se nismo razumeli, pa ste pričali o jezgru Viste, o čemu mnogo manje znam i o tome mogu slabo šta reći....
Ja lično verujem da će Vista uzeti maha i biti stvarno dobra posle SP2 kada će Microsoft (nadamo se) rešiti male probleme koji se javljaju tu i tamo. Naišao sam slučajno na sajt koji prikazuje Vistine greške (uglavnom vizuelne) i neke su poprilično smešne, bacite pogled na:
1. Nisam ja ali zato mi je izdavac kupio. Da mi on nije kupio koristio bih piratsku verziju kao i ostala vecina. 2. 350e. 3. Meni nije ali ima language pack za koji hoces jezik. Napisao sam jos odavno temu kad se pojavio. 4. http://www.microsoft.com/scg/mscentar/default.mspx
Mislio sam na jezgro i bas zato sam i napisao `maltene`. Mozda sam se zeznuo u pisanju ove reci pa je mozda ispravnije `malte ne` ali ajd` sad...
Vista je samo jedan korak napred kojim su se, bar po mom skromnom misljenju, ovi iz M$-a pokrenuli sa mrtve tacke na kojoj stoje godinama. Dobar je i XP ali tek sad... Nije Vista dzaba radjena 5 godina. Izbacili su je osakacenu ali mnogo utice i to sto spremaju sedmicu. Zasto odjednom kad moze iz dva puta da se uzmu lepe pare. M$ je smrdljiva kompanija i ne propagiram ja njihove proizvode ovde vec se borim da pronadjem optimalno resenje za svoje potrebe. Linux i Mac mi ne vrse posao jer koristim aplikacije koje nisu radjene za ova dva OS-a. Jbga prinudjen sam da radim u Win-u ali sta je tu je.
Pozdrav!
:: Imam nekoliko pitanja :: 1. Jeste li Vi stvarno kupili Vistu :: 2. Koliko je koštala :: 3. Da li je interfejs na našem jeziku :: 4. Da li postoji tehnička podrška na našem jeziku :: :: @Zmajko: ne verujem da je Vista `maltene pisana od nule`, hocu reći, nisam naišao na tu informaciju na netu. Vizuelno i ne izgleda da je pisana od nule, wordpad, notepad, calculator...i ostali pomoćni programi su ostali nepromenjeni. E sad, možda se nismo razumeli, pa ste pričali o jezgru Viste, o čemu mnogo manje znam i o tome mogu slabo šta reći... :: :: Ja lično verujem da će Vista uzeti maha i biti stvarno dobra posle SP2 kada će Microsoft (nadamo se) rešiti male probleme koji se javljaju tu i tamo. Naišao sam slučajno na sajt koji prikazuje Vistine greške (uglavnom vizuelne) i neke su poprilično smešne, bacite pogled na: :: :: http://www.istartedsomething.com/taskforce/index.php?t=all&view=popula :: :: Ruku na srce, hardverska zahtevnost za ugodan rad u Visti je poprilično visoka :: :: pozZ :: ::
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.