Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Jako hitno i vise nego bitno!
STRANA 1 OD 1
boztoga Jako hitno i vise nego bitno! 20.06.2008. 00:53 T10549

status: user
broj poruka: 516

Sad me Linux vec zabrinjava!

Imao sam na HDD od 40Gb Windows XP Pro 64bit edition (mozda ste ovo procitali u prethodnim postovima, ali sta sad :D) koji je bio u havarisanom stanju. Onda sam odlucio da pored njega instaliram Linux Ubuntu 8.04. Podelio sam HDD na 2 particije - na C: ostao Win, a novoj stavio Linux. Radio je odlicno i bio sam vise nego zadovoljan. Sad nailazi problem...
Posto sam Ubuntu sredio, odlucim da sredim i Win. Formatiram C: i intaliram Win ponovo medjutim pri resetovanju racunara vise mi ne ponudi da izaberem koji OS zelim da bootujem vec odma podize Win!!!
Sve to i ne bi bio neki problem da ja sve podatke koji su mi vazni nisam ostavio na Linuxu - tipa sve svoje slike klipove bez kojih ne bih voleo da ostanem... Probao sam Live CD Ubuntu i kad se podigne tu su svi podaci ali KAKO DA PODIGNEM UBUNTU KOJI JE INSTALIRAN NA DRUGOJ PARTICIJI!?!?

Ajde pls help, bas sam u bedaku

hvala
pozz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dzonihsv re 20.06.2008. 00:57 #59661

broj poruka: 331

Mozda ovo pomogne... http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=830092
boztoga re 20.06.2008. 01:03 #59665

btw i dalje sam live session user - Live CD Ubuntu

sa live cd vidim obe particije ali mi ne dozvoljava da otvorim Win particiju (C:) dok na particiju sa Linuxom imam pristup. Eto jos jedne inf ako nesto znaci...
lllo 20.06.2008. 02:02 #59678

broj poruka: 319

Udji u My Computer - Local disk (C:). Idi na Tools/Folder options/View i decekiraj `Hide protected...` Sad bi u Local disk trebao da se vidi fajl wubildr (i wubildr.mbr).Ako nije tu,kopiraj ga sa Linux particije.Zatim unesi c:wubildr.mbr=`Ubuntu Hardy Heron` u boot.ini (koji se vidi u My computer/Local disk).

PS Dje nestade onaj link?
boztoga re 20.06.2008. 02:22 #59681

pazi ovako:

opet sam sve to uradio, znaci dodao sam taj `kod` u boot.ini ali nema wubildr-a na Local Disc (sto mi je postalo i logicno - formatirao sam C:). Sad da bi ga prekopirao sa Linuxa moram da pokrenem live cd, zato sto drugacije ne mogu do particije sa Linuxom. Ajd mi samo napisi putanju do tog wubildr u linuxu.

wublildr = wubi loader?

ajde ako mi sredis ovo vodim te na pivo :D

btw na ovom linku je svo ono sto je pisalo u mojoj obrisanoj poruci ako si na to mislio?

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=830092
Nashman ... 20.06.2008. 08:54 #59687

broj poruka: 146
http://apcmag.com/how_to_dual_boot_windows_xp_and_linux_xp_installed_first.htm mozda pomogne.
2m4Y re: 20.06.2008. 10:06 #59690

broj poruka: 2353
...kad si reinstalirao WinXP, sredio si MBR, a time si GRUB loader obrisao!

Probaj sa ponovnom instalacijom Ubunta, ako ne naletis na nista drugo, ...barem je njega lako instalirati...

Pozz...
boztoga re 20.06.2008. 11:08 #59697

nisi procitao prvi post do kraja! Imam na Ubuntnu sve podatke koji mi jako trebaju i zato ne mogu da reinstal Linux. Dal moze da se sredi taj loader nekako pa da ponovo podignem Linux?
2m4Y re: 20.06.2008. 12:57 #59706

broj poruka: 2353
...mozes da sacuvas te podatke, instaliraj na komp Total Commander Ultimate Prime! On vidi ext3 particije bez problema, ne moze ih menjati, ali moze sve da procita!

A mozes i ovo probati:
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-24113.html

imas vise metoda, pa probaj sta uspe!

TCUP rulezz...

Pozz...

lllo 20.06.2008. 19:02 #59727

broj poruka: 319

Zao mi je sto ti sinoc nijesam odgovorio,izlogovao sam se i otisao da spavam.

Po obicaju,nijesam obratio paznju na cjelokupan post :>

Kao sto ti je 2m4Y rekao,sredio si MBR i Grub,pa ti ostaje da pokusas ovo:

Pokreni LiveCD,otvori konzolu i kucaj:

sudo grub [aktivirao si grub `meni`]

find /boot/grub/stage [upucuje na lokaciju gruba]

root (hdx,y) {primjer : root (hd0,1) [umjesto `x` i `y` unosis lokaciju koju ti je izbacila prethodna komanda.`x` upucuje na hard disk,`y` na particiju.Kod mene je (hd0,1)]

setup (hdx) {primjer : setup (hd0) [komanda koja instalira grub u mbr, `x` je,naravno,oznaka hard diska]

evo link : http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/reinstall-ubuntu-grub-bootloader-after-windows-wipes-it-out/

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs