Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Windows XP pro x64 i Ubuntu 8.04
STRANA 1 OD 1
boztoga Windows XP pro x64 i Ubuntu 8.04 17.06.2008. 22:24 T10497

status: user
broj poruka: 516

Win imam trenutno, a isprobao bih Linux! Jako je bitno da Linux nikad u zivotu nisam video :) Trenutno je download Ubuntu-a u toku...

HDD mi je od 40 Gb i 10 sam odvojio za Linux - toliko ce biti dosta posto imam nameru samo da experimentisem sa njim i da se dobro upoznam tako da kapiram da mi vise ne treba...

Napravio sam particiju ext3. Sad samo ubacim CD i next - next - next? Znaci samo me zanima dal ide kao Win ili ima nekih fora koje bi trebao da znam pre nego sto pocnem instalaciju?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BataCele ... 17.06.2008. 22:53 #59295

broj poruka: 1532
Nista se ne sekiraj - samo napred. Bices prijatno iznenadjen.

У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.

Daum ... 17.06.2008. 23:55 #59321

broj poruka: 12796
Skini Wubi za tu verziju 8.04. Sa wubi-em mozes iz windowsa da instaliras Ubuntu, da ga koristis i kad ti dosadi da ga kroz windows uninstaliras... Najmanje glavobolja...

gang1978 Re: ... 17.06.2008. 23:56 #59322

broj poruka: 1661

:: Nista se ne sekiraj - samo napred. Bices prijatno iznenadjen
::
:: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
:: Jeste samo ako pre toga nije imao Linux tesko ce se snaci sa instalacijom pa bi bilo dobro da mu neko objasni sta i kako
lllo 18.06.2008. 00:14 #59328

broj poruka: 319

::Sad samo ubacim CD i next - next - next? Znaci samo me zanima dal ide kao Win ili ima nekih fora koje bi trebao da znam pre nego sto pocnem instalaciju

Upravo tako,kao sto ti je i BataCele rekao.Kad zavrsis instalaciju i restartujes,OS loader (Grub),koji je integrisan u ubuntu,ponudice ti odabir operativnog sistema.
Daum Re: 18.06.2008. 01:05 #59336

broj poruka: 12796
Ako budes hteo kasnije da ga uninstaliras, manje ces problema imati sa Wubi-em...

:: ::Sad samo ubacim CD i next - next - next? Znaci samo me zanima dal ide kao Win ili ima nekih fora koje bi trebao da znam pre nego sto pocnem instalaciju
:: Upravo tako,kao sto ti je i BataCele rekao.Kad zavrsis instalaciju i restartujes,OS loader (Grub),koji je integrisan u ubuntu,ponudice ti odabir operativnog sistema
vampirbg ... 18.06.2008. 03:19 #59344

broj poruka: 711
Skini Live CD Ubuntu-a... Njega ne moras da instaliras vec mozes da ga butujes direktno sa DVD-a... To ti je za slucaj da hoces da isprobas... Ako se ipak odlucis na instalaciju to se radi sa svega par klikova :)
Elfusion lepo ali ne i prakticno 18.06.2008. 12:15 #59365

broj poruka: 416

Elektrofusion

prvo ti trebaju drajveri za grafu, onda treba da znas kako da ih instaliras(nije isto kao kod win), postoji program koji se zove wine koji simulira win okruzenje tako da neki programi od win rade kod njega,moje iskustvo je da je to previse mucenja a malo koristi,jeste da je ubuntu mnogo lepsi(ima ogroman broj vizuelnih efekata tako da je tu bolji i od viste) ali se bogme namucis dok ne pokrenes ono sto hoces i najveca mana je to sto ne vrti win igre tako da i je tu izbor veoma mali.Ako gresim neka me neko ispravi.Ako imas gigabyte plocu trebaju ti i posebni drajveri za zvuk.Ti eksperimentisi pa javi sta si otkrio.
Elfusion Re: ... 18.06.2008. 12:17 #59367

Elektrofusion

:: Skini Live CD Ubuntu-a... Njega ne moras da instaliras vec mozes da ga butujes direktno sa DVD-a... To ti je za slucaj da hoces da isprobas... Ako se ipak odlucis na instalaciju to se radi sa svega par klikova :

To ti bas nista ne znaci jer tada radi ekstremno sporo cak i na dobroj masini sa mnogo rama
Elfusion Re: ... 18.06.2008. 12:19 #59369

Elektrofusion

:: Skini Wubi za tu verziju 8.04. Sa wubi-em mozes iz windowsa da instaliras Ubuntu, da ga koristis i kad ti dosadi da ga kroz windows uninstaliras... Najmanje glavobolja..

8.04 ima integrisan wubi
2m4Y ...mali re: 18.06.2008. 14:23 #59379

broj poruka: 2353
Razlika Win i Debian Linux je ogromna, tako da ces se prijatno iznenaditi!

Mene je extremno iznenadila razlika izmedju 7.10 i 8.04! A uz novi Wine, koji je konacno stigao do revizije 1.xx, moci ces da radis mnogo vise sa Win aplikacijama nego do sad!

Sto se tice drivera za grafu, nemoj da brines, ako imas aktivnu konekciju na net, ...a i stabilnu, sve ce to baca sam uraditi! Kad stignes do updatea, javi se, imaces puno pomoci...

Jos jedna stvar, ako planiras da ga instaliras sa njegovim instalerom, obavezo obrati paznju kod particionera, da ne zeznes Win particiju, ili obrises neke druge podatke! A i bilo bi pozeljno da mu das makar 1GB Swap prostora!

...ja trenutno guram kod kuce Win XP Pro 32-bit, Ubuntu 8.04 64-bit i Mac OS X 10.5.2! ...em sto se vide medjusobno lepo, em sto saradjuju, em sto rade kako treba!

Mac je jedno, ali je Ubuntu prava stvar...

Pozz...
boztoga AAAA poludecu 18.06.2008. 16:01 #59389

broj poruka: 516

ok prema ovome do sada ci se da cu se lepo slagati sa Ubuntu-om. Sto se tice igrica i nije mi neki problem sto ih nece biti, nije kao da mi je to neophodno :) Sto se tice vizuelnih efekata - sto vise to bolje :D ali to sve o tom potom...

Imam jedan sad vec veliki problem!!! Imam kao sto sam rekao Windows XP Pro 64bit edition i nikako ne uspevam da napravim ext3 particiju ni sa jednim partition programom... Svi kod reboota prijave neki program missing i ne naprave nista!

Dal zna neko, dal mi treba neki poseban program za x64 ili ima neka fora? Sa starim 32bitnim Winom sam radio sve i nije bilo nikakvih problema, otkad imam ovo cudo ne mogu da se snadjem nikako...

Ajde help pls!
2m4Y re: 18.06.2008. 22:48 #59448

broj poruka: 2353
...ma napravi samo RAW particiju, Ubuntu ce je formatirati i srediti kako njemu odgovara!

A mozes i da skines sa neta GParted, on ti je oko 80MB, sa njim ces sve lako! Bootabilan je, tako da ga narezi na CD, ili DVD, kako ti je lakse, pa bootuja sa njega, udji u graficko okruzenje, ne boj se, sve ti pise kako, ako znas engleski, i tu kreiraj sta ti treba!

Pozz...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs