Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
operativni sistem i laptop
STRANA 1 OD 1
amarilli operativni sistem i laptop 11.06.2008. 00:18 T10355

status: user
broj poruka: 108

kupila sam polovni laptop i čovek je ostavio neki sistem i automatski update. odjedanput mi je javio da nemam validnu kopiju operativnog sistema i tako to. No ja imam svoj orginalni sistem i htela sam da formatiram disk i da ga instaliram, ali nece.... ne pusta me u bios iskljuci se posle par sekundi, kada pocnem da intstaliram sistem pa se prekine posle 3min. ukratko nece ništa da radi. Šta da radim? Hvala. laptop nx6110, sistem xp proffesional. hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 11.06.2008. 00:30 #58284

broj poruka: 12057

Predpostavljam da instaliraš sistem dok ti je laptop na adapteru, ne na bateriji. Kažeš da se instalacija prekine posle 3 min....čime se prekine: greškom, resotovanjem ?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

amarilli formatiranje diska 11.06.2008. 00:32 #58286

ukratko hoću da formatiram disk na laptopu koji nema floppy, kako da udjem u dos i to uradim , preko originalnog XPA ne ide jer je ranija verzija. Kako to da uradim?hvala
spider12 nx6110 11.06.2008. 00:35 #58287

broj poruka: 92

to gasenje u biosu kao i pucanje instalacije mi deluje malo neverovatno jer sam taj laptop imao vise puta i prvi put cujem da se to desava i cela mi prica ne pije vodu...deluje kao da je nesto neispravno ali opet iz tvog teksta zakljucujem da je sve radilo fino dok nisi dobila poruku od windowsa za validitet kopije ili nije ...???

uzmi drugi win xp cd ili nek ti neko proveri hard disk....(zbog pucanja instalacije).
Ovo gasenje koje se desava kad udjes u bios...to mi se ne dopada...ako mozes objasni malo opsirnije
Equinoxe Nema veze što je ranija verzija 11.06.2008. 00:35 #58288

setup mora da te pusti do biranja particije i načina formatiranja (FAT32, NTFS, Quick, Full format). Jel uspeš uopšte da bootuješ instalacioni CD Windows-a i dođeš do setup-a ?

obradmi Trebace ti externi floppy 11.06.2008. 00:36 #58289

broj poruka: 7722
Vidi ga Lap kao interni flopi i to je to.Ako nemas on ti je oko 30 E ili zamoli nekog ko ima .

spider12 le le tugo 11.06.2008. 00:37 #58290

ja kucao pa ste me pretekli sa postom....odnesi to nekom da ti resi...da se ne mucis...ne treba ti dos, nego butabilni win xp cd....bio nekad dos vise nije potreban

ja reko nesto ozbiljno...

poz
spider12 opet ja 11.06.2008. 00:42 #58291

i ne treba bre flopi za nx6110, on ima obican ata hard disk...samo ti treba butabilan win xp cd i to je to. Podesi u biosu (ako moze s da udjes u njega) boot menu na Optical device -( CD-DVD) idi na save and exit i to je to. ubaci taj cd i isprati instalaciju do kraja...naravno ako znas

amarilli Re. 11.06.2008. 00:42 #58292

Sve je super radilo do te poruke. Šetala sam se po biosu, proveravala disk sa HD inspectorom i sve je bilo u najboljem redu dok to nije počelo da se javlja. Kompkiter mi je tokom instalacije na žici tj. adapteru. Ne znam uopšte šta se dešava i kako da instaliram drugi sistem.

spider12 re. 11.06.2008. 00:47 #58294

drugarski savet ti je da odneses to nekom da ti resi, ne verujem da neki problem samo se nisi snasla, pogotovo ako to nisi radila tako cesto
amarilli Sve je to podešeno.... 11.06.2008. 00:48 #58295

U biosu i ne radi se o tome. Znam da mi normalno ne treba disketa(flopi) ali mi jednostavno ne dozvoljava da bilo šta radim. Na početku instalacije učita sve drajvere, napiše da Windows starting setup i jednostavno se ugasi ceo kompjuter. zato sam mislila da eventualno uz pomoć dos-a (na silu) formatiram disk i inda instaliram na novo sistem.

spider12 re 11.06.2008. 00:52 #58296

ok, sad mi je jasnije, ...znas sta radis...moraces da nabavis USB flopi ili neki bootabilan cd, recimo hirens cd pa da uradis full format na hardu...to ce resiti problem

spider12 re 11.06.2008. 00:56 #58299

ok, sad mi je jasnije, ...znas sta radis...moraces da nabavis USB flopi ili neki bootabilan cd, recimo hirens cd pa da uradis full format na hardu...to ce resiti problem

obradmi Ima vise opcija 11.06.2008. 00:57 #58300

broj poruka: 7722
Ima tu vise opcija ,ako ti radi CD stavi u njega knoppix ,ako se podigne knoppis tebi je hardver u redu.Ako ces iz dos-a da formatizujes treba ti bootabilna dos disketa ,dos mozes da podignes preko externog flopija samo ,trebala bi ti bootabilna disketa od win98 ,jer ona vidi CD iz dos-a ,pa onda predjes na cd preko dos prompta ,trazis folder i386 ,kad udjes u njega kucas winnt ,tako pokreces instalciju iz dos-a.Ne znam koliko si vicna svemu ovome ,ako nisi najbolje odnesi nekom nek ti to odradi.Drugo mozda mora da se flash-uje bios ,to opet preko flopija.Ako nisi sigurna sta radis najbolje odnesi nekom.
Equinoxe Re: 11.06.2008. 00:57 #58302

Čudno je to taj tvoj original CD nije bootabilan ?!? To nisam skoro video.

jumperjack A verovatno... 11.06.2008. 00:58 #58303

broj poruka: 497
i ne mora da se zeza sa Hirens-om, bice dovoljan format sa butabilnog XP-a, posle toga instalacija gotovo sigurno ide kakop treba

amarilli se 11.06.2008. 01:03 #58304

moj orginalan disk je windows xp prvi među prvcatima, taj sistem koji je bio i jos je gore je windows xp second edition.
Equinoxe Re: 11.06.2008. 01:05 #58305

Bootabilni XP će ti rešiti sve probleme.

amarilli bootabian 11.06.2008. 01:47 #58308

i jeste bootabilan. kopjuter jednostavno usiljuje taj windows. možete li mi više reći o tom hirensu, to jos nisam radila. inače za disketu i to znam, ali ne bih kupovala floppy eksterni za sada i nikad više, tako da ako postoji bilo koji drugi način ..... HVala vam puno svima.
Miguelinho RE: Hiren`s 11.06.2008. 10:19 #58325

broj poruka: 211
Hiren`s Boot CD je butabilni cd na kojem se nalazi skup sistemskih alata razlicitih namena (particionisanje HDD-a, ghost sistema, provera cpu-a, memorije, hdd-a...), ukratko, sve sto ti treba. dakle, namesti u bios-u da se sistem dize sa cd-a, ubacis hiren`s, i kada se pojave opcije da dignes sistem sa cd-a ili hdd-a, biras opciju br/ 2, hirens se ucita i ti odaberes ono sto ti treba, tj. neki od alata za formatiranje i particionisanje hdd-a (partition magic ili sl.), pratis korake i kada se sve zavrsi, resetujes masinu i pokusas da instaliras taj original xp (nadam se uspesno). srecno. caos. :)

vampirbg ... 11.06.2008. 11:35 #58331

broj poruka: 711
Ako pocne instalaciju pa pukne onda mi to izgleda kao problem sa memorijom... Takodje, moze da bude i pregrevanje... Kad si cackala po BIOS-u da li si nesto menjala ili si samo gledala koje opcije imaju?
thedamager re 11.06.2008. 15:41 #58350

broj poruka: 176
U BIOS-u nađeš nešto što bi nateralo SATA HDD da radi u compatibility modu (da se ponaša kao PATA), znači na mom nx7400 to se zove `SATA native mode -> Disable`, verovatno je nešto slično i kod tebe. Ovo je zbog toga što Win nema potrebne SATA drajvere pa tvoj HDD uopšte i ne vidi.

Ako nije ovo onda ebem li ga.

MKV rulz!!!

Vaskev re 11.06.2008. 16:50 #58355

broj poruka: 1673
U BIOS-u nađeš nešto što bi nateralo SATA HDD da radi u compatibility modu

Nema to veze taj model nema SATA interface vec obican IDE.

Probaj ovako, udji u BIOS sa F10, idi na opciju za izbor bootable medija i selektuj DVD da bude first a HDD second (strelice na levo ili desno premestaju redosled). Posle toga snimi promenu sa F10 pa restartuj racunar. Kada se pokrene instalacija izaberi novu instalaciju i izaberi particiju C i izaberi da Windows formatira particiju u NTFS (mozes i quick) ako i ovo nece onda ces morati da formatiras disk uz pomoc nekog tool-sa kao sto su ti vec i drugi savetovali ili da se disk privremeno ubaci u USB fijoku i formatira na drugom racunaru. U biosu imas opciju za proveru HDD-a kao i za proveru Memorije pa pokusaj da proveris memoriju ako sve ovo prethodno nece da radi. Da li si mozda dodavala memoriju?
Neba Ma 11.06.2008. 18:49 #58366

broj poruka: 1197
Ako ti instalacija Windowsa stane tu gde si rekla da stane, onda bih ja rekao da je riknuo HDD ili IDE kontroler na ploči, ili veza, odnosno kabel između njih. Često i BIOS pobrljavi kada nešto od navedenog ne valja.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs