Pre nedelju dana sam ga instalirao (32bit ) i ne mogu da verujem koliklo stabilnije i brze radi od XP-a...Imam XP Home SP2 i Ubuntu 8 dual boot foru i Ubuntu je po meni milion puta bolji...Da li ga je jos neko isprobao i kako mu se cini? Imam laptop Celeron 1.6GHz 1MB L2 533FSB 1GB DDR2 667MHz chipset 945GM...Ubuntu je glat sve instairao i prepoznao(cak i modem za kablivski net:) PozZ Nemo
Ubuntu koristim od svoje prve verzije. Znam da je bolji i stabilniji od XP-a ali ne bi ipak trebalo porediti ta dva sistema, upravo zbog njihove same ideje. Ubuntu free forever a XP se placa i to dobro. Stoga i povecanje svakodnevne popularnosti tog distroa iz meseca u mesec u odnosu na sve ostale distribucije. Pogledaj na distrowatch.com da vidis koliko je u ekspanziji.
Imam 7.10,koji, uz XP,cini dio dual boot sistema.Naravno da sam zadovoljan stabilnoscu,sto je,uostalom,zastitni znak Linux-based operativnih sistema,ali,ipak - Windows je Windows.Jednostavnost upotrebe i podrzani sofver jos uvijek ga cine popularnijim od ostalih sistema.
Pokusaj da instaliras ADSL modem i shvatices o cemu govorim.
Moja vizija open source softvera je sledeca...Linux nikada nece da izda SP 2,3,4,5...:) zato sto ne zure zbog prodaje da naprave nesto novo,nego ce jednostavno za pola godine,godinu da izdaju novu verziju,a sa neta ces uvek moci da skines update-ove...Inace sam poceo da se bavim ovim softverom skoro,ali sam zbog pristupnosti informacijama vrlo brzo saznao mnoge stvari...Za Linux postoje emulatori za Win programe,pa ni njihova upotreba u Linux OS nije nemoguca.Za svaki program za win postoji besplatna open source linux vezija i mi samo treba da nadjemo kako se zove.Studiram fizicku hemiju,pa mozete da zamislite koliko zavisim od Windowsa,koji moza da pukne kad mu je volja...Eo zapati se Win32.virut koji pojede sve zivo ni na C i na D particiji,pa mora de se formatira hard,pa gde su podaci?:)Ubuntu ima sve sto mi treba,a uz pomenuti emulator i vise nego sto mi treba:) Open office je odlican...Par razlika u odnosu na microsoftov,ali mora malo nesto i da se promeni:) Drugarica koja i nije neki strucnjak za kompove tera Linux Bog zna koliko dugo,sto znaci da ne moras da budes haker da bi ga koristio...UBUNTU 8.04 je jednostavan i odlican za sve tipove korisnika(osim za one sa usko specijalizovanim softverom)...Stvarno mi se mnogo svidja organizacija Ubuntua i na jos jedan komp koji sada sklapam ima da stavim samo Ubuntu:) Suse 10.3 imam na DVD-u sa svim softverom ,ali ga jos uvek nisam instalirao na moj komp (jesam na faxu,na vezbama i mogu vam reci da sam i njime odusevljen:) Open source software rules!
Kad bude Adobe mogao da se fura na Linux-u i jos poneka `sitnica` tipa 3D Max, Maya, AutoCAD i sl. onda ce i Linux postati interesantan za scriptkids-e pa cemo videti dalje... Ovako, Win je ipak `ozbiljniji` cak i od Mac OS-a. To je sto se uporedjivanja tice... Dzaba to sto je stabilan za one standardne stvari tipa film, muzika, net.
Linux je ipak nesto sto bi svako trebalo da procacka, a sto se tice `candy` fazona - Vista + gomila sranjca tipa Stardock aplikacije ne mogu da prismrde kombinaciji Ubuntu + Beryl. Ono sto Ubuntu gura na PII masini Win moze samo da sanja sa prosecnom PIV.
Razumem ja poentu industrije koja papreno naplacuje ove aplikacije ali iskreno da nije njih tehnologija ne bi napredovala ovako brzo. Dobro je da Linux zauvek ostane tu negde pa makar i kaskao za ovim monopolistima. Samo jos kad bi i ta stoka malo popustila konce pa da i oni daju svoj doprinos razvoju na nacin na koji to Linux zajednica cini pa da se napravi verzija Photosop-a (i drugih aplikacija) za Linux pa makar to bio i Photoshop 5-6 fazon. Onda bi i piraterija bar malo bila smanjena... Valjda.
Da li znas mozda (ili neko drugi) da li je moguce preko emulatora gurati Adobe paket i slicno? Glupo pitanje i cisto sumnjam ali ajd da pitam da ne skitam. Hvala!
EDIT: Ignorisite me... Google is your friend http://lifehacker.com/software/photoshop/how-to-install-photoshop-on-ubuntu-206827.php Stara fora (ocigledno) koju nikad nisam znao ni probao jer mi je manji problem da platim za Win kad vec moram da platim za Adobe ili sta vec pa jos i radi provereno jer je ipak radjeno za tu platformu. Ipak ostajem na Win-u =P
:: Za Linux postoje emulatori za Win programe,pa ni njihova upotreba u Linux OS nije nemoguca.Za svaki program za win postoji besplatna open source linux vezija i mi samo treba da nadjemo kako se zove.
Za net ,download itd .. bezbedniji od Windows to je 100 %
06.06.2008. 19:23
status: user broj poruka: 7722
Znaci za surf ,chat ko voli ,download ,vidim ima podrsku za torente, mozete i mp3 da slusate i da gledate filmove .Posto je Ubuntu na bazi Linux-a t.j Unix-a svakako da je bezbedniji na net -u nego Windows gde non stop imate probleme sa nekim virusima itd.Svako izdanje Linuxa ce vam izgledati ovako kao Ubuntu ukljucujuci tu i SUSE.Koliki je napredak Unix-a u odnosu na Micosroft eto nek vam govori podatak ,dok je unix imao podrsku dugackih imena u svom OS-u MS DOS je muku mucio sa podrskom za imena direktorijuma(tako se tada zvalo) ili fajlova do 8 znakova.Kad je Unix imao privilegovane usere ,kod Micosrofta je mogao svako da uleti na OS i da formatizuje disk ,ovako je bilo do pojave NT -a.Bill Gates je bio dovitljiv i video je da industrija igrica donosi veliku zaradu pa je od svog OS-a napravio i platformu za igrice.Takodje tu je i velika podrska za profi programe tip-a Adobe ,Office,Autocad itd.. sve je to pravljeno za Microsoft platformu.Koliko je bezbedniji Linux govori i podatak da se 60-70 % svih sajtova hostuje pod Linux ima .Zakljucak ,da bi Ubuntu ili bilo koji Linux bio stvarno konkurentan Microsoftu treba uloziti pare.
Realno, nekog velikog napretka između Gutsy Gibbona i Hardy Herona i ne vidim na prvi pogled. IPak, da ne bude sve idealno... automatska instalacija novog 8.04 preko starog 7.10 prošla je kao prava katastrofa. Trivijalan problem,ali, zbog prirode Unix-a, odnosno LInuxa, - NEREŠIVA. Naime.... pri prilagođavanju 7.10 drznuo sam se da mi podrazumevana bude Srpska latinica a i da priznam da sam u Serbistanu.... nako instalacije 8.04 preko 7.10 (čist download preko update managera, nešto jednostavnije od dopune anti-virusnog programa) koji me je oduševio.... eto ga njesra. Ne mogah se ulogovati u moj novi Hardy. Što? Zato što je odlučio da mi default pismo bude ĆIRILICA a ne tamo šta-ti-ja-znam latinica.... i tako je moj username i pw prekonoći postao nepremostiva prepreka za login. I, šta ću, onda sam skinuo iso, narezao ga i piči brale, instalacija na novo itd. PS.u login-u kod debiana nema fora menjanja layouta tastature sa tastaturskim prečicama...
Preko Win enulatora za linux mozes da teras bilo koji win program...To je ono sto pricam da je superiska,posto piraterija i ovako i onako radi:) Znaci roknes 3DSMax ili Bryce koji ja koristim ili sound forge ili MatLab koji takodje koristim i sve ti radi lepo...U tome je fora,a sve lepo i stabilno,pa bez virusa...Milina jedna:) Open source software rules!!!
Sta reci o OS-u koji nas u 2008. godini vodi kao Serbia&Montenegro? :)
Ja sam do pre par meseci bio SuSE korisnik, onda sam probao KUbuntu (uvek sam vise voleo KDE) i trenutno koristim 8.04...
Vecinu Win programa mozes sa manjom ili vecom uspesnoscu da pokrenes (moze i IE7 ako ga neko koristi), ali su meni obicno dovoljno dobre i native varijante...
...cini mi se da novi Ubuntu vidi nas kao Serbia, a ne Serbia & Montenegro, za razliku od Mac OS-a koji i dalje vidi Serbia & Montenegro, mada je i Billi Gace nasao da promeni SCG u Serbia! Brine M$ za nas, ...tj za nase pare, lol!
Sta reci o sistemu sa kojim nikada problema nisam imao, cak sta vise, sve sto mi treba pod XP-om radi i pod njim, osim jedne male stvarcice, koja se zove 3DS Max, ali Maya radi!
Naravno, ja pricam o 64-bitnoj verziji, 32-bitna mi se cini ipak slabijom... lol!
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.