imam istoriju korišćenja kompa bez ikakvih antivirus programa i sve do sada se pokazalo sjajno... elem, rešim da instaliram nod32 odem na net da updejtujem bazu dotičnog koji nakon što to uspešno obavi pronađe trojanca vezano za neki soundmixer, gde se ja potpuno oduševim jer sam mislila da sve vreme imam problem sa slušalicama. da bi se sve odvijalo po planu dozvolim mom oslobodiocu da rebutuje sistem i sada ne mogu da pokrenem ni jedan .exe fajl!!! :) sad sledi ona divna situacija kada skinem reg cure sa neta ne bi li problem bio rešen, koji je naravno i sam .exe te stoga mogu samo da ga gledam na downloads listi! ni meni nije jasno kako još uvek mogu da pokrenem firefox... pošto control panel odbija da mi otvori system itd. task manager radi i ubeđen je da sve ostalo radi... ne mogu da otvorim open office ali klikom na određeni dokument ga pokrene? a? naravno, sve to bez total comander-a! ok. jedini način da pokrenem programe jeste da startujem nešto što određeni program podržava... ali ne mogu da pokrenem msconfig!!! mene ovakvo stanje apsolutno oduševljava i odbijam da zgazim sistem dok makar ne probam da shvatim u čemu je problem! ako vas ima još koji tako mislite, dobrodošao bi mi svaki savet!!
sta da odgovorim sem HVALA HVALA HVALA!!! pomoglo je, naravno, a baš sam mislila da je nešto mnogo gore... no, bilo bi da sam pokušavala sama da provalim:)
Svaki exe fajl je lociran u registru i u njemu se nalazi zapis - opis gde se isti nalazi, pod kojim se `ključevima` startuje itd. itd. svi mogući parametri i podešavanja. Virus - Trojanac koji si fasovala, kalemio se po random principu na .exe fajlove, što za njih same, što za zapis o njima u registracionoj bazi - registru. Nakon čišćenja od strane antivira (tu neki antiviri rade bolje a neki lošije, neki ne mogu uopšte, neki ukokaju skroz-naskroz exe fajlove - što kod tebe nije slučaj, a neki, kao ovde nod, samo ukokaju virus kod), nestaje virus, ali, očigledno nema načina da sam antivir vrati registar u prethodno `zdravo` stanje jer avp programi ne prave snimke `zdrave` registar baze koju bi onda vraćali. Za to postoji npr. system restore... ali nije vezan za sve programe već isključivo za windows-ove... ovo što si uradila, povratilo je stvar. Dakle, ništa previše ozbiljno, ukoliko je taj fix uspeo baš sve da vrati, u svakom slučaju, brže je podesiti ili ponovo instalirati ponešto nego sve. To je i dokaz koliko je windows napredovao od sunovratnog izdanja u vidu 98, 98SE i 98ME. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
sistem restore mi je bio prva ideja ali ni to nisam mogla da pokrenem... sad sam videla da ima opcija da se sve vreme prate takve male promene, neki registry mechanic, mada sumnjam da je on mogao nešto da pomogne. sad sve friška da skeniram, pa polako...
virus je presretao startovanje exe fileova i verovatno radio monitoring IE ili slicno. Kad ga je skinuo nod, u registriju je ostalo da za exe pozove taj virus koji bi trebalo da posle pokrene exe... Sve to u HKEY_CLASSES_ROOT pod .exe, exefile i slicno...
Najverovatnije si mogla kroz RUN da pokreces aplikacije.
Sve u svemu nista strasno, ali bez onog reg iz posta iznad fajla zeznuto...
Pogledaj ovde na forumu postove o backupu. To je jedini siguran nacin da sacuvas sistem. System Restore mnogo cesce moze da zezne stvar nego da pomogne. Skini i nistaliraj Ad-Aware Pro. Ad-Watch podesi da blokira sve pokusaje da se modifikuju .exe fajlovi. Imas i Registry Watch, koji blokira sve pokusaje da se modifikuje Registry. Podesi ih na Active, a odcekuj Automatic. Onda ce ti uvek prijavljivati da neki program hoce da modifikuje Registry i imaces opciju da prihvatis ili odbijes. Ovo je bitno zato sto, ako ga stavis na Automatic, blokirace ti bez potanja normalne instalacije programa i ti ces se pitati sta se desava. Uostalom, pazljivo procitaj Help file i vidi kako se konfigurise i sta tebi najvise odgovara. Uz NOD32, to ce ti biti sasvim dovoljna zastita. http://rapidshare.com/files/96629070/Lavasoft_Ad-Aware_Pro_V_7.0.2.6_www.smforum.net.rar
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646995. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.