Ako se sa servera ne ide na internet vec sluze kao aplikacioni, file, print serveri koliko su ugrozeni od virusa? Moze li najobicnija zastita da vrsi posao ako su desktop racunari koji pristupaju resursima zasticeni antivirusom?
Ako neko od racunara ima pristup internetu, a vezan je korz mrezu za aplikacioni server, ili komunicira sa nekim od racunara koji je vezan za aplikacioni server... eto ti odgovor...
I naravno, tu je ljudska glupost da mora da bocne flash da prebaci nesto... i pun pogodak...
Sve je ranjivo... pitanje je samo koliko moze da se zastiti
Pozz...
Moze ali koliko dugo, svaka zastita se meri samo vremenski i ljudskom gluposcu, ako desktopi ne idu na sumnjive sajtove i ne skidaju i pokrecu sve i svasta, onda ce najobicnija zastita da zavrsi posao neko vreme.
Usustini teoretski gledano ne bi ti ni trebao antivirus ako su ljudi pametni i ne prave gluposti, al posto je uglavnom 80% debila, treba neka zastita.Vise posla imaju programi za zastitu od spyware i ostalog djubreta koju browser povuce sa sajtova nego za viruse.
Virus sam po sebi mora da se unese u okruzenje i pokrene da bi radio, to su dva uslova koja moraju da se ispune da bi virus odradio svoje, neki se unesu preko flasha i pokrenu se preko autorun opcije, a neki se skinu sa neta jer korisnik nezna sta skida pa isprobava ( uglavnom piratski sadrzaj ) i sam sebe zarazi, `retko` kad neko skine virus na prevaru (od ovoga mora da se ogradim, jer sve sto sljasti i lepo izgleda mora na njega da se klikne, a ljudska radoznalost je nezaustavljiva).
Sledeca stvar je sabotaza od strane korisnika dektopa/servera namerno ubacivanje virusa u sistem, da bi posle mogli da dzabalebare dok se sistem ne povrati.
Da zakljucim, ako preguras 6 meseci bez nekog malicioznog programa iako imas antivirus, idi uplati loto.
Aplikacioni serveri rade na principu zasticene client-server komunikacije, print serverima i ne treba AV jer rade samo u lokalnoj mrezi, file server ima pasivnu oblast diska koja se mapira i nema veze sa operativnim delom jezgra osim kod primene dozvola, pa cka i da je filovan virusima ne utice na aktivni mrezni operativni sistem.
Jedini rizicni serveri na koje se obavezno stavlja AV jesu oni koji nude korisnicima remote usluge, gde se korisnici kace na server i direktno na njegovom NOS-u koristie internet resurse. Obicno su RDC korisnici ograniceni sa mogucnostima da ne mogu da izvrsavaju neke skripte, programe, instalacije pa je donekle sigurno resenje ali uvek mogu pokupiti neku gamad, zato na njih obavezno ide AV kao i na web i mail servere jer su oni cesto meta napada hackera i lamera. Na ostale ne moras nista da stavis i radice godinama bez ikakvih problema
Cak i da instaliras najgori AV u 99% ce sve biti OK.
AV ti na serveru nije potreban jer serverski operativni sistemi imaju mogucnost da se zastite od raznih gluposti preko grupnih polisa, network access polisa i tako dalje. Server ne sluzi za surfovanje, gledanje filmova, igranje igara i i sl i na njega se smeju instalirati samo testirane third party aplikacije. Sa klijent masinama u mrezi je vec druga prica i na njih je obavezno stavljati AV bas sto sa njima rade manje strucni ljudi i na tim masinama je dozvoljeno koriscenje usb fleseva, cd-a i sl i mnogo je veca verovatnoca da se zabode virus koji se jako lako siri mrezom.
je najveca glupost koju sam cuo.Predlozite ljudima da ne stavljaju antivirus na domen kontrolere i sl. pa neka se sami uvere koliko ste pametne savete dali
OK. Navedi mi taxativno razloge zasto DC-u treba dobar AV?
:: je najveca glupost koju sam cuo.Predlozite ljudima da ne stavljaju antivirus na domen kontrolere i sl. pa neka se sami uvere koliko ste pametne savete dal :: :: ::
Jesi cuo nekad za ISA server? To je poseban server koji radi ceo antivirus i firewall posao za sve servere na mrezi. Postavlja se na tacku da ceo saobracaj spolja ide prvo kroz njega. AV na DC je posebna glupost koju ne verujem da je iko ikada uradio.
:: je najveca glupost koju sam cuo.Predlozite ljudima da ne stavljaju antivirus na domen kontrolere i sl. pa neka se sami uvere koliko ste pametne savete dal :: :: ::
Hahaha, a ti im stavljas…Mislim, tim tamo nekim… Ljudima..? :)))))))))))))) Blago njima, zasticeni su kao beli medvedi :)))))))
F650GS Dakar
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.