elem poslednja tema koju sam postovao u ovoj kategoriji ima link ka sajtu koji odredjuje da li i koliko je korisniku potreban antivirus antimalware firewall antispam/antifishing i taj privacy software. link:Samo pogledajte temu ispod (http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21256&forid=22&katid=6) Meni je reko da mi je potreban neki ove vrste. Pitanja: Da li eset smart security ima privacy software modul? ( ili kako vec) I ako ga nema koji program samo sa tim da uzmem?
Pored `klasicnih` virusa, koji manje-vise ometaju rad kompjutera pa mogu cak da prouzrokuju i prestanak njegovog funkcionisanja (`pad sistema`), danas postoji ogroman broj programa dizajniranih u svrhu neovlastenog i tajnog (bez znanja i pristanka vlasnika/korisnika racunara) saznavanja odredjenih podataka koji se nalaze na `napadnutom` računaru. Dakle, `treća lica` mogu da saznaju koje se aktivnosti (bilo `off-line ili `on-line`) odvijaju na tom i tom kompjuteru, koji su programi na njemu instalisani, koje datoteke se tu nalaze, koje se sifre i korisnicka imena upotrebljavaju za pristup na, recimo, on-line bankovni racun itd. itd. Svaki software cija je namena otkrivanje, dezaktivacija i prevencija napada ove vrste spada u kategoriju `privacy protection`. Savremeni AV paketi uglavnom su koncipirani kao `all-in-one solution` ili `complete solution`, sto ce reći da imaju vise modula za vise specijalnosti (modularni princip). Bitdefender, Avast, Kaspersky, Comodo... rade tako. Verujem da ni Eset nije izuzetak. Ipak, nije zgoreg imati i usko specijalizovane programe za borbu protiv barem 3 kategorije `ugrozavača privatnosti`: adware, rootkits i keyloggers. Dakle, razmisliti o upotrebi odgovarajucih `standalone` programa (koji ce biti kompatibilni sa glavnim AV programskim paketom). Preporucujem sledece (jednog od njih ili vise njih zajedno): IObit360, UnHackMe, Ad-aware, Gmer antirootkit. - - - - - - - - - - - - - - - - Za smanjenje spam-a pozeljno je podesiti (ako je podesiv rucno) odgovarajuci filter u e-mail klijentu ili na web-mail serveru. Ukljuciti anti phishing filter u Internet browser-u. - - - - - - - - - - - - - - - Cistači registry-ja takodje mogu znacajno da doprinesu postizanju cilja o kojem je reč, jer mnogi programi, nakon (prividno) potpune de-instalacije ostavljaju iza sebe `repove` koji mogu da budu nepozeljni, izmedju ostalog i u smislu očuvanja privatnosti korisnika konkretnog računara.
Koji je najnormalniji Firewall ? Dakle, ne treba mi gomila kojekakvih animacija i zilijardu podešavanja ničega, nego program koji provereno dobro radi, a najmanje moguće opterećuje OS i moj mozak, tj. ne bih da trošim vreme na neke gluposti, ako već postoji prihvatljivo rešenje.
Koji su simptomi neovlašćenog upada bilo koga ? Da li uopšte postoje ovih dana ?
Na primer, juče sam skenirao ceo HDD Avastom(Thorough), Malwarebytes-om(Full), AdAware-om, Gmerom, Trojan Removerom i instalirao Comodo Firewall i samo je Malwarebytes obrisao 2 ili 3 neka loša fajla među nekim skinutim a još uvek neisprobanim programima, a PC potpuno isto radi kao i pre toga, isto se brzo učitava Windows, isti broj onih plavih crta prolazi ispod logoa pre nego što prikaže Willkommen(11), isto reaguje na kliktanje.
Ako je odgovor da najverovatnije neću ni primetiti ko, kada, kako i koliko neovlašćeno čačka po mom HDD-u, onda je možda i bolje da se ne zamaram detaljima, već samo jedan uninstall svega sa prefiksom Anti, eventualno da ostavim nešto da u toku surfovanja internetom može da prepozna većinu tih nekih zaraznih budalaština i da me obavesti.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.