Vjerovao sam u masne naslovnice zute stampe,u Teleshop masazere trepavica,zacete u NASA labs,u neogranicen ADSL download,u studije koje su favorizovale D. M. Palmu u predsjednickom run-u...U skill Stivena Sigala.Vjerovao sam.Opet,u dvije mogucnosti sam uvijek sumnjao - humanizacija Interneta i besmislene glasine da ce Jenna J tweak-ovati dojku.E,pa,Jenna je smanjila volumen blizancima.Sto se tice prve dogme...Priznajem,nijesam mogao da razumijem ozbiljnost projekta `SETI`.SETI?Jos uvijek nijesu uspijeli da utvrde postojanje oblika zivota van granica Kugle,ali je ovaj (pionir) projekat demonstrirao mogucnosti Web-a,pretvorivsi ga u super hardver organizam,isprepletan mrezom ljudi i masina,neocekivano orijentisan na opste korisnu interakciju,i sto je vaznije,definisao posebnu formu internet zajednice,ne toliko homogenu kao forum ili IRC klijent,ali dovoljno ubjedljivu da pomislimo da je internet u funkciji filantropije moguc.
Tema posta?Naucnik iz fotelje,solidarnost,altruizam,izazov za napajanje,omiljena musterija EPS-a,ego-boost...
Nijesu asocijacije,vec eho projekta zasnovanog na online mrezi racunara,svojevrsnih nodova,koji formiraju superkompjuter u misiji unapredjenja kvantne hemije,medicine,astronomije,programiranja,matematike...i ostalih naucnih oblasti cijeg postojanja (nije)smo bili zeljni ili svjesni u toku elementarnog skolovanja.Ja sam preferirao fizicko,zbog fudbala.
Kao sto sam rekao,nije u pitanju novina,ali,svakako,jeste trend,sa dobrim izgledima da postane preovladjujuca internet komuna.Za one koji nijesu dovoljno upoznati - citav koncept pociva na ideji koriscenja idle vremena korisnikovog racunara (CPU),posredstvom posebnog programa koji se preuzima sa odredjene lokacije (maticnog sajta projekta),instalira na OS i nakon inicijalizacije integrise racunar u mrezu.Sada racunar postaje dio,posebno jezgro jednog sistema ili super-racunara,kojim,u osnovi,upravlja namjenski server.Postupak je sledeci - korisnik pristupi odredjenom sajtu,izabere projekat,download-uje klijent program,a sa osnovnim instrukcijama se upoznaje na sajtu projekta.Zahvaljujuci klijent softveru,server prepoznaje specifikacije klijentovog racunara i ne opterecuje ga zadacima koji su izvan mogucnosti konfiguracije.Projekti su nezavisni,pokrenuti od strane institucija,grupa ili pojedinaca.
Ako je broj upregnutih masina eksponencijalna vrijednost brzine kalkulisanja ovakvog super PC-a,onda nikako nije rijec o utopiji,i vrijeme potrebno da se `izoluje` lijek protiv Alchajmerove bolesti (kojoj sam,prema slobodnoj procjeni,svakog dana blizi) moze se skratiti.Naravno,postoji i sasvim (i)racionalna sumnja,neprijatna spoznaja da se na ovaj nacin moze kompromitovati bezbjednost korisnika,tj.podataka na OS-u,mada nijesam sklon tolikom stepenu paranoje.
Ako sve ovo nalazite dovoljno interesantnim,mozete se obratiti nekom od pretrazivaca,sa zahtjevima tipa `distributed computing`.
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.