Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Internet servisi, programi, prezentacije, ...
Placanje u dolarima
STRANA 1 OD 1
djbranko Placanje u dolarima 05.12.2015. 12:00 T62549

status: user
broj poruka: 108
Zna li neko ima li neka banka u zemlji Srbiji gde moze da se otvori devizni racun u dolarima, izvadi visa internet kartica i sva placanja prema inostranstvu da idu u dolarima a ne preko raznih konverzija dolar -dinar -euro-dolar

166 Mhz Intel.16 MBedo rama,GK 4MB int,HDD 1,6 Gb WD,Goldstar CDR 8x,FDD NEC Philips 14`
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Spacewla nihc 05.12.2015. 12:50 #608962

broj poruka: 612
Nema!

U Srbiji se za inostrane transakcije uvek koristi EUR.

Znači, možeš ti u banci da otvoriš račun u dolarima, ali kada na nekom sajtu u americi kupiš robu koja je u dolarima, banka koja ti je izdala visa karticu ti dolare sa računa pretvori u euro pa iz tog eura ponovo u dolare i tek onda plati. Gubiš pri konverziji bzv. Moraš imati evre na računu.

Kunta Proveri u Telenor banci 05.12.2015. 14:04 #608968

broj poruka: 40
U banci u kojoj ja imam racun je ovako kako kaze kolega Spacewla, sva placanja u inostranstvu su vezana za evre.

Raspitaj se ipak u telenor banci jer oni imaju tekuci u dolarima pa je mozda moguce ovo sto tebi treba.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
alrad Re: nihc 05.12.2015. 16:48 #608982

broj poruka: 4830

Pa nisam siguran da je ovo baš tako. Ako je račun u dolarima onda su na njemu dolari a ne evro (logično?).
Mislim da u Intezi moze da se otvori a konverzija zavisi da li postoji posrednička banka ili ide direktno, i od još nekih stvari. I ne mora plaćanje da ide samo preko internet kartice.
Mislim, ovo je pitanje za banku.

:: Nema!
::
:: U Srbiji se za inostrane transakcije uvek koristi EUR.
:: Znači, možeš ti u banci da otvoriš račun u dolarima, ali kada na nekom sajtu u americi kupiš robu koja je u dolarima, banka koja ti je izdala visa karticu ti dolare sa računa pretvori u euro pa iz tog eura ponovo u dolare i tek onda plati. Gubiš pri konverziji bzv. Moraš imati evre na računu
AndRey Cuj ovako... 05.12.2015. 17:07 #608984

broj poruka: 324
Moze, zasto ne bi moglo, bilo koja valuta moze da se otvori na deviznom racunu. Ja u Intesi imam devizni sa EUR, USD i GBP otvorenim, ne placa se to orvaranje valute nista, kao ni otvaranje deviznog i izdavanje i odrzavanje kartice (ima 2 opcije za devizni, Electron i obicna, ja sam uzeo obicnu). Kad treba nesto da platim u dolarima uplatim dinare po njihovom kursi, koji je ok i to je to. Ti isto tako mozes otvorene devize da podizes sa tvog deviznog, mada nisam za ovo oko podizanja 100% siguran, za ostalo jesam posto je iz licnog iskustva. A inace sa Telenor ATMa mogu da se dizu evri, cisto jedna informacija :)
alrad 05.12.2015. 17:52 #608991

broj poruka: 4830

To je otprilike to, s tim što je ipak bolje kupiti devize u menjačnici jer su jeftinije nego u banci.
Može da se podiže bez problema s računa, jedino mora da se popuni formular o poreklu uplate.
S posebnog računa, ne onog koji je vezan za internet karticu.

U svemu mi je najinteresantnije podizanje deviza s automata. U principu, svaki priliv deviza bi trebalo da je dokumentovan što u slučaju automata izgleda nije slučaj. To mu dođe kao siva zona.

tosas može bilo koja valuta 05.12.2015. 20:51 #609011

broj poruka: 304
U intesi imam internet Visa karticu i za nju vezan devizni račun. Kada odem na online menjačnicu kupim valutu koju hoću i ona legne na taj račun. Kad plaćam karticom, skida mi valutu koja se tražila na netu.
Možda će u nekim slučajevim i da se vrši konverzija kao što kaže alrad zbog posredničke banke. Npr PayPal mi je cenu preračunavao u dinarima(jer mi je kartica iz Srbije) pa onda vršio neke konverzije(videću šta je bilo kad se definitivno skine sa računa jer je još u nedospelim obavezama...)

Bobi4ever Khm 06.12.2015. 04:08 #609037

broj poruka: 4878
U bilo kojoj banci mozes otvoriti devizni racun.

Na devizni mozes staviti bilo koju valutu ALI ako ces koristiti taj devizni za placanje putem interneta, najbolje je da imas eure na njemu jer po `zakonu` VISA-e, uvek se iz eura konvertuje novac u valutu kojom placas.

Primera radi, ako stavis dolare i stvar koju kupujes placas dolarima, vrsice se konverzija iz dolara (koje imas na racunu) u eure pa onda opet u dolare.

Deluje retardirano ali nazalost je tako. Zato je najbolje da imas eure na racunu u slucaju da preko neta placas nesto u drugoj valuti.

MaliAbner Zanimljivo... 06.12.2015. 09:08 #609041

broj poruka: 7769
Nije mi jasno cemu sluze ti racuni u stranim parama...
Dok sam bio u inostranstvu sve sam placao u lokalnoj valuti...
Sad kad sam ovde takodje placam u lokalnoj valuti...
Isto je i kad odem preko sa domacom karticom... Buduci da je elektron kartica mogu da trosim do iznosa na racunu... evri, dolari, funte postanu dinari i to je to... Razlika je manja od 0.5% u odnosu na zvanicni kurs... Alpha Bank je u pitanju...

Ovo sto ti trazis je moguce u Erste Bank bar je tako bilo kad sam gledao pakete racuna... Kod njih otvoris vise deviznih racuna i povezes ih sa platnom karticom... Recimo odes u kanadu i tamo su ti svi racuni koje placas izrazeni naravno u kanadskim dolarima i to se skida direktno sa racuna gde su deponovani kanadski dolari i tako je sve dok ne potrosis kanadske dolare, nakon toga se skidaju dinari a kad njih nestane vrsi se konverzija valuta sa drugih deviznih racuna u dinare i vrsi se placanje...
Naravno ako je racun u nekim drugim dolarima, fintama, jenima ili chf ista prica kao i za kanadjane...

Odmah da ti skrenem paznju da se u menjacnicama i bankama naplacuje dodatna provizija za sve valute osim za evraa i ona negde ide i do bezobraznih 4% preko zvanicnog kursa...

AKO ti se to isplati ona je to prava stvar za tebe...

AKO ti se ne isplati onda obicna dinarska elektron kartica i kokaj...

Te elektron kartice su kerin qrac kad treba da platis nesto veliko recimo avio karte za porodicu buduci da su limiti na platnim karticama zbog opravdanih razloga limitirani na oko 500E (na svoj rizik mozes da podignes na vise)... e zato ti treba kreditna kartica zbog drugacijeg tretmana kod same banke koja te cima na telefon cim placas nesto preko 500E (negde manje a kod nekih banaka vise) kako bi autorizovao placanje koje je u toku... naravno ovu proceduru banke ne rade zbog tebe nego zbog sebe...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

AndRey A moze i ovako... 07.12.2015. 20:12 #609171

broj poruka: 324
Na kraju krajeva, raspitaj se malo o Payoneer i Skrill karticama, tako si em u sivoj zone, em te ne deru pri svakom placanju...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs