Nasao sam dosta povoljnih stvari na Aliexpres-u.. Zanima me da li je moguce poruciti 10-20 stvari koje kostaju od 2-20$ od razlicitih prodavaca a da carina ne naplati carinu,jer bi ukupan iznos prelazio 50$ svaki paket bi dolazio posebno jer je od razlicitog prodavca..
Znaci npr. 10 paketa po 10$ od razlicitih prodavaca..A s`obzirom da bih porucio sve npr. nocas i to bi ovih dana svi poslali!
I ni jedan ne prelezi 50€, zasto bi ti onda naplatili carinu?
Nece. Ne bi ti naplatili ni da je 10 paketa od jednog proizvodjaca a da ni jedan ne prelazi 50€. Naravno, podrazumeva se d aimas 10 odvojenih faktura / racuna, za svaki paket posebno.
1. ali expres ne radi shipping momentalno kad ti kliknes da kupis..to zavisi od samog prodavca i stvari koje uzimas, ponekad prodje i do 7 dana dok ne uradi shipping.
2. ako ih posaljes sve zajedno..cak i sa par dana razmaka .. 99,99 % ce svi biti spakovani u jednu kutiju i zajedno poslati.
3. Ne mora da predje 75e koliko je dozvoljeno a da ti opet ocarini, zavisi sve od carinika i kakav mu je dan.
Zavisi i od pakovanja, od carinika od 100 čuda-muda. U principu platićeš carinu na iznos veći od 50 eura, ako oni to tako ocene. A platićeš (možda a možda i ne - pravila nema) PDV na bilo koji iznos. Ako naručuješ 10 paketa od istog prodavca, u kratkom roku dan-dva budi siguran da će poslati sve u jednom paketu, čak i ako naglasiš da to ne uradi. Zato sve što ti treba naruči od različitih prodavaca ukoliko je moguće ili kad naručuješ od jednog te istog onda čekaj kad ti pošalje tracking broj pre nego kupiš sledeći predmet. Obavezno ako je neka skuplja stvar ili tako može da deluje traži da ti pošalju i račun sa tačnim iznosom. Mada i to nije nikakva garancija. I kad pošalješ dokaz da je nešto plaćeno 20 dolara oni ti naplate PDV na 30.
Nista porucicu 4-5 predmeta od po 4-5$ od razlicitih prodavaca pa cu videti kako ce sve to proci..I da dodje do nekog problema,nece mi biti zao tih para!Ali nebi trebalo da ih bude..
Znaci vazno je samo da stizu odvojeno paketi i nebi trebalo da bude problema,naravno i da iznos ne prelazi 50evra.. Nista,idem da narucim nesto pa cemo videti..Samo i ove godine verovatno mi nece ni stici :) ili me mozda iznenadi za novu godinu ! :) Jer sam citao da otprilike paketi stizu za 20-tak dana...
stizu za oko 10ak dan iz kine (ako je sa tracking-om) od dana kada posalju - a zavisno od prodavca mogu da posalju za dan i za 5 dana- zavisi (jednostavno cekaju da se nakupi robe za slanje pa sve odjednom). A onda kad dodje na aerodrom kod nas cekas da dodje u GPC i tu nekih 3 nedelje cekas da se ocarini - barem je takvo prolazno vreme ovih dana. Elem racunaj da ce uskoro nova godina, bozic, srpska nova godina, slave pa ce verovatno biti 4-5 nedelja cekanje na GPC. Za pakete koji nemaju tracking to moz da bude i po 3 meseca. Sto se tice zakona sve podleze PDV-u a za carinu je validno sta proceni carinik - obzirom da kinezi sve deklarisu kao gift i uglavnom ne stavljaju fakturu a na kutiji pisu dosta manju cenu - jeftinij slanje na manju cenu. Sa druge strane osim dobre volje carinika faktor je i to sto uvek ima i onih koji bi jel da slazu malo za cenu pa se nesto sto je placeno 100 ili vise dolara cak i trazi da napisu manju cenu - i eto nama igranke. U celoj prici nekome se zalomi da dobro prodje a nekom naplacen pdv ili pdv i carina predju vrednost paketa a svako se uglavnom ne isplati zalba jer je nepovratno 500-600 din. Slanje natrag naravno da se ne isplati jer je preskupo. Na Aliekpresu ne kupujes od Aliexpresa vec od prodavaca tako da ako ru razliciti prodavci nece ti spojiti pakete u jedan. AKo cesto kupujes slicnu ili istu robu stavice te na carini na listu pa ce ti traziti da uvezees ili vratiti robu natraga: primer - mesecno ti stizu po nekoliko pari patika, telefona ili slicno. Ovo je ukratko sumirano vise stotina postva na tu temu sa razlicitih sajtova. Ja licno sam zasad samo jednom narucivao i sve je proslo ok, platio pdv - jedino sto je brze stiglo iz kine nego sto je proslo GPC. A ako trazis savet - ne zaleci se - jeste da sve izgleda jako povoljno no uracunaj da ces platiti pdv (mozda i na vecu cenu nego sto si platio), zatim ako je paket priblizno 50usd mozda i carinu, da recimo nesto moze da bude i pokvareno (pogotovu ako je elektronika) pa da li ti se isplati slanje natrag - dakle kupujes samo ono sto ti stvarno treba a ne mozes da nadjes ovde ili ne mozes za tu cenu za koju ti se isplati i neka doza rizika.
Za te sitne stvari ne moras da brines. Ja sa AliExpress-a vec nekoliko meseci unazad narucujem neke sitnice bar jednom nedeljno, a kupovao sam i skuplje stvari (200-300$). Do sada nisam placao carinu ni na sta sto je bilo ispod stotinak US$. Na skuplje stvari je isla carina+PDV, i to prilicno korektno (valjda necu da ih ureknem =]).
Npr. na tablet od 165$ sam platio 500 RSD vise nego sto je trebalo nakon konverzije dolara u dinar, pa dodavanja 10% carine + 20% PDV-a na celokupnu sumu (a tu racunicu sam izvodio po srednjem kursu NBS-a, tako da je ispalo skoro savrseno).
Gluposti tipa Android TV stick od 50-60$ mi nikad nisu carinili. Naravno, sve ovo uzimaj sa rezervom. Ne znaci ni da ce mene sreca da prati u buduce. Jednom su mi neki mini usb wi-fi adapter od 1$ ocarinili na neku nezdravu sumu, tako da su carina i PDV izlazili oko 2.800 RSD, ako se dobro secam (bilo je to pre skoro 2 god.) - taj paket, naravno, nisam podigao =], a slicno se kasnije nije ponavljalo... sve zavisi kako se baji na carini digne patka...
meni sa menhetna stigao paket od 25 ogrlica po 0.80 dolara je cena ovako po komadu, samo sam dobio pecat oslobodjeno od carine probaj jbg, ko zna kako su raspolozeni :)
@medapanda Mozda te iznenadi za novu godinu... ali pravoslavnu =].
@miccosmo Ja jos ne znam za nekog ko je platio porez na paket koji nije ocarinjen. Ne znam odakle ti to. Pricam iskljucivo o licnom iskustvu, kao i iskustvima ljudi kojima sam okruzen, ne o rekla-kazala...
Plaća se brale samo tako. 20 dolara paket od 10 led sijalica sa plaćenim PDV-om. Već 3x. Čim je paketić malo veći, traže potvrdu o ceni koštanja, pravo na uvoz i slične nebuloze. Kad im pošalješ sve to na fax a od skoro i na mail onda ti odrape otvaranje paketa, PDV na iznos od cca 30 dolara iako crno na belo piše da je plaćeno ~20. Toliko o tome. Nemoj misliti ako na CN22 lupaju pečate oslobođeno od carine da je isto i za pakete. Pravilo je da nema pravila. Tetka Evica i čika Jovica Guberinić će već da ti odrape prema rasporedu zvezda i trenutnom raspoloženju.
a recimo porucim nesto, oni me oderu sa carinom, ja ne platim istu ako je nebulozna i sta onda? Drzava ima nekih osnova da me natera da platim ili neciji klinac recimo dobije novi objektiv/hard/zavese/statijaznam?
licno i personalno platio postaru kad mi je urucio a na paketu zalepljena deklaracija sa carine. Placeno otvaranje paketa i PDV. Ostalo je lutrija, kao sto se moze procitati po forumima - nekome ne naplate ni otvaranje paketa ni pdv a ni carinu, nekome otvaranje paketa i pdv (nekad na manju, nekad na vecu sumu od placene) a nekome i otvaranje i carinu i pdv (opet zavisno jel od procene neko prodje bolje a neko losije a nekom opet realno procene ili uvaze) Zakonski se na svu robu placa PDV a na robu vrednosti preko 50e (poslatog od pravnog lica) tj 70e (poslato ofd fizickog lica) osim rodbine gde se ne placa pdv ni carina za vrednost do 70e - sve ostale varijacije teme su slobodna procena. Jednostavno ako paket ili koverta nisu zapali za oko pa nisu nui otvarali znaci da su samo nalepili oslobodjeno od carine i to je to. miccosmo
Ako je cena nebuloza i imaš mogućnost da dokažeš da je cena manja a samim tim i carina, ne preuzimaš paket i tražiš ponovno carinjenje uz dostavljanje dokaza o tačnoj vrednosti. Ukoliko odbiješ da preuzmeš paket, i on se vrati na carinu, ukoliko u predviđenom roku ne pokreneš žalbu on se vraća pošiljaocu. Zbog toga je kod mnogih prodavaca i navedeno da ne snose odgovornost u slučaju vraćanja paketa u slučaju velikih carinskih iznosa.
Mozes da ulozis zalbu koja se naplacuje nekih 500-600 din a prilazes dokaz koliko si platio. Ako usvoje vracaju na ponovno carinjenje ali ti ne refundiraju novac za zalbu osim jel sto ti procene na stvarno placenu cifu i shodno toome naplate pdv ili pdv i carinu. Ili ne preuzmes paket i molis boga kad se vrati posiljaocu da ce ti refundirati novac ili bar deo (ugglavnom umanjen za placenu postarinu) miccosmo
Ovo uopste nije tacno, nikad mi nista nije stiglo zajedno sa aliexpressa a kupio sam desetine stvari.
Nece ti naplatiti carinu, ali hoce PDV na neke stvari (u zavisnosti kakav im je dan).
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: :: :: 1. ali expres ne radi shipping momentalno kad ti kliknes da kupis..to zavisi od samog prodavca i stvari koje uzimas, ponekad prodje i do 7 dana dok ne uradi shipping :: :: 2. ako ih posaljes sve zajedno..cak i sa par dana razmaka .. 99,99 % ce svi biti spakovani u jednu kutiju i zajedno poslati :: :: 3. Ne mora da predje 75e koliko je dozvoljeno a da ti opet ocarini, zavisi sve od carinika i kakav mu je dan.
Eto ja mogu isto to da kazem za pdv da je potpuno netancno iz mog iskustva ali kao sto sam rekao sve zavisi kakav im je dan. A isto tako znam bar 10 ljudi sto porucuju sa Aliexpresa i kine generalno i kinezi 99 % slucajeva salju pakete zajedno ako ikako mogu.Tako da ispade da ni za to nema nikakvih pravila :)
:: Ovo uopste nije tacno, nikad mi nista nije stiglo zajedno sa aliexpressa a kupio sam desetine stvari. :: :: Nece ti naplatiti carinu, ali hoce PDV na neke stvari (u zavisnosti kakav im je dan) :: :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: :: :: :: :: :: :: 1. ali expres ne radi shipping momentalno kad ti kliknes da kupis..to zavisi od samog prodavca i stvari koje uzimas, ponekad prodje i do 7 dana dok ne uradi shipping :: :: :: :: 2. ako ih posaljes sve zajedno..cak i sa par dana razmaka .. 99,99 % ce svi biti spakovani u jednu kutiju i zajedno poslati :: :: :: :: 3. Ne mora da predje 75e koliko je dozvoljeno a da ti opet ocarini, zavisi sve od carinika i kakav mu je dan.
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.