Da li se na porudžbine preko eBay-a ispod 50e naplaćuje PDV? Do sad sam svašta naručivao i nikada mi nije naplaćen PDV, ali su mi na najskuplju stvar koju sam poručio do sada, a koja je opet ispod 50e, naplatili PDV.
Moja pitanja su: -Dakle ovo prvo, da li se na porudžbine preko eBay-a ispod 50e naplaćuje PDV? -Da li mogu nekako da uradim povrat PDV-a?
Nije neka para, ali da makar znam za ubuduće šta me čeka od ove lude zemlje.
Mogu a i ne moraju da naplate PDV na vrednost manju od 50e,vecinom na manje vrednosti ne naplate ali mogu ako je roba kupljena od pravnog lica,a na vrednost ispod 50e ne naplacuje se carina a ona nema veze sa PDV-om.
Kakav crni PDV ( porez na dodatnu vrednost ) na robu iz uvoza, to se zove carina a ne pdv, a koliko ja znam carina naodredjenu robu ne postoji vise ako je roba proizvedena u EU.
Inace PDV se placa u zemlji gde je roba poizvedena, znaci covek koji prodaje na E-bay-u je vec platio pdv, ili si ti platio ako kupujes novu robu.
Povracaj pdv na robu kupljenu u inostranstvu ( znaci pdv koju ti je ta zemlja naplatila a ti si je uvezo kod nas ):
Na žalost, posle dolaska PayPala, uvedeno je novo pravilo da se na sve pošiljke napalaćuje PDV a na one skuplje od 50 eura i carina. Naravno neretko stigne neka sitnica zapakovana u CN22 na kojoj nemaš nikakve dodatne troškove ali postoje i drugi primeri. Najčešće se roba procenjuje na višestruko veću vrednost pa se tako plaća i nerealno veliki PDV, čak i kada se u paketu nalazi invoice sa dokazom o ceni koštanja. Posebno se ističu sledeća gospoda carinici... Ma shvatićeš i sam.
Nema tu pravila druze, kako koji carinik je kako kad raspolozen, moze da napise i da ti uzme pare kako god hoce, pevise je sirok taj zakon i moze da se tumaci kako god hoce. Batali taj posao, presesce ti cim narucis nesto malo skuplje, ima da te izadje 3x vise nego da si ovde kupio, a moras da podignes jer si vec platio unapred, znaju i oni to druze...
mani se corava posla, kad zivis u lopovskoj drzavi. Po zakonu, ne bi trebalo da carine robu ispod 50 evra, ali je praksa potpuno drugacija. Namerno supci precenjuju vrednost artikala, kako bi sebi strpali kintu u dzep. Formula za obracunavanje carine je sledeca : u tih 50 evra ulazi i cena dostave koju ti naplacuje prodavac. Ako je sa dostavom robe skuplja od 50 evra, onda ti se naplacuje carina od 10 posto, a na cenu sa dostavom i carinom jos ti na kraju lupe pdv od 20 posto ! Ovo sam skontao tek nedavno, posle dugog traganja za relevantnim informacijama, i na kraju odustao od svake kupovine iz inostranstva. Cak i da ti neko nesto posalje kao poklon, i to ce ti ovi nasi lopovi ocariniti. Alternativa, mada neisprobana, jeste da odes na ovaj sajt http://ebaykupovinasrbija.weebly.com/ i da ljudima uplatis proviziju, pa ti oni to dostave na kucnu adresu. Verovatno imaju neki dil sa carinicima, ali nisam hteo da probam, posto traze pare unapred. Ako imas zivaca i para, probaj preko njih, pa javi iskustva. Valjda nisu svi u ovoj zemlji lopovi i probisveti, majku mu.
Odgovor koji sam ja dobio direktno od uprave carine glasi da se do 70 ne placa ni PDV ni carina ali u praksi je to dosta drugacije. Nekad naplate nekad ne. Meni do sada nisu ni jednom naplatili ali sve zavisi kakve si srece nesto kao bingo...
Na gabaritniju robu naplacuju pdv iako je vrednost ispod 50e, pdv preracunavaju po ceni koju nadju na netu za taj artikl (ako je nerealno niska) dok na sitniju robu mi nisu naplcivali pdv (inace sve naruceno do kineza,sa dx-a, ne preko paypal-a mada isti carinici carine)
zakoni kod nas sluze samo za pokazivanje mudojebima iz eu
carinicima je dato diskreciono pravo da procenjuju - drugim recima zakon im je dao u ruke mehanizam za korupciju.
kada cariniku skrenes paznju na zakon, clan taj i taj, uz gromoglasni smeh svih prisutnih budes izbacen iz kancelarije.
oni rade samo kako im sef kaze , ako sef kaze da ti slome noge , veruj mi polomice ti , a njihov sef radi onako kako mu njegov sef naredi usmeno, telefonom, nikako pisano i po protokolu
ako budes insistirao na zakonu neces dobro proci.
nekad ti prodje, nekad moras malo da ih potplatis, a nekad nemoze , ukoliko im se digne patka za bilo koju stvar mogu da ti traze dozvolu za uvoz , papir koji niko nezna sta je, koji niko ne izdaje, a koji je jako potreban i bez njega nemozes preuzeti posiljku
sve se to resava sa slanjem u madjarsku, pa sverc autom preko grane
ovo sto kaze ispicutura je tacno, taj sistem su usvojili usmeno pre 2 godine. u cenu robe se ukljucuje i cena prevoza, i svi troskovi koje carinik moze da smisli , pa se zbirno sabiraju i tako dobijes osnovicu za carinjenje,
Poreza ima ili nema, ali mislim da to nije PDV. PDV bi trebalo da se placa samo na NOVU robu, a ne na polovnu. Porez na dodatu vrednost za nesto sto je proslo pet vlasnika?
A ako ima carine, ona se oduvek placa i na troskove postarine.
Svako naručivanje iz inostranstva treba da mi bude lutrija. Bravo. Omogućen je eBay i PayPal samo da bi se prikupilo još više novca od naroda. Bravo, još jednom.
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.