Poznati aktivista na Tviteru objavio da proteste u bivšoj sovjetskoj republici možda podstiče vođa nekadašnjeg Otpora Srđa Popović.
KIJEV - Jak uticaj. Sajt Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž - čovek koji je putem tog medija otkrio najveće tajne SAD, zbog čega je u bekstvu - obelodanio je na Tviteru da iza aktuelne revolucije u Ukrajini i višednevnih nereda u prestonici Kijevu, izazvanih nezadovoljstvom naroda zbog odbijanja vlasti da se približe EU, možda stoji Srbin Srđa Popović (40), vođa nekadašnjeg Otpora.
Delovao u istočnoj Evropi
Naime, na Tviter strani Vikiliksa juče je postavljen komentar: „Da li je srpska organizacija Otpor umešana u situaciju u Ukrajini?“, a kao odgovor odmah pored su postavljeni linkovi koji otvaraju sajt Vikiliksa, a pokazuju da je ta grupacija odgovorna za Narandžastu revoluciju u Ukrajini iz 2004.
Na sajtu Vikiliksa piše da je Popović čovek koji je 2000. s vlasti zbacio nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a uz to je odgovoran i za podstrekivanje promena mnogih režima u istočnoj Evropi. Kako objašnjavaju, u Srbiji je Otpor toliko bio uspešan da su ga uveli i u Ukrajinu 2004.
- Obučavali smo ih kako da osnuju i organizuju pokret, kako da stvore „brend“, naprave svoj logo, simbole i ključne poruke. Podučavali smo ih kako da identifikuju najvažnije slabosti u društvu i koji problemi ljude najviše pogađaju, šta ih može motivisati - rekao je aktivista srpskog Otpora u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tvrdi Vikiliks.
Otkriveno je, takođe, da je Popović blisko sarađivao s privatnom obaveštajnom kompanijom „Stratfor“ sa sedištem u Ostinu, u američkoj državi Teksas, i da je njoj prodavao informacije o drugim aktivistima koji su delovali širom sveta. To je radio bez znanja tih ljudi, koji su mu, kao poznatom aktivisti, verovali, a širio je informacije o stvarima koje su se dešavale na Filipinima, u Tunisu, Vijetnamu, Iranu, Azerbejdžanu, Egiptu, Tibetu, Zimbabveu, Poljskoj, Belorusiji, Venecueli i Maleziji.
Bez ratova
- Ako možemo da ubedimo one koji donose odluke u svetu da umesto strane vojne intervencije ili ugnjetavanja sopstvenog naroda treba da sprovedu nenasilnu borbu, onda ćemo to i uraditi - rekao je Popović, prema tvrdnjama Vikiliksa.`
Eeeee, kakva sam ovca bio nekad. Podrzavao sam Otpor i boravio na ulicama svih onih godina. Mislio sam da ce doneti stvarno nesto bolje, a dovedose nam ove koji su zemlju unazadili gore od Milosevica. Zapravo, pokrali su ovu zemlju mnogo vise od Milosevica i tadasnje kompanije.
Sada i ovi na vlasti nisu nista bolji.
Jedina prava stvar koja bi donela promene, jeste da se pokupi celokupna pozicija i opozicija, svi clanovi skupstine, od kraja osamdesetih do danas i da se javno obese ili streljaju na trgovima i da njihova tela tu ostanu dok ih vrane ne pojedu.
Da budu upozorenje za svakog sledeceg ko dodje na vlast.
Jedino to moze doneti promene u ovoj napacenoj zemlji.
Tell the Spartans, stranger passing by, that here obedient to their laws we lie
`I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`
Kurir su vrlo `diskutabilne` novine i često rade `povlačenja onoga što su rekli`, tako da bih ja sačekao da se slegnu strasti i malo `prošire vesti` i na `kredibilnije` novine. Jedno je sigurno, veselo je u Ukrajini, kad mogu ovo da rade pandurima, šta da ti kažem:
U Aspenu kod Beča 1809. godine francuskog imperatora pitali su da li je on najveći vojskovođa...
`Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Crni Đorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe`.
Napoleon
E crni Srbine... Sta ti uradise..? I to ko..? Ko ce kome, ako ne, svoj svome..? Ja sam ipak za javno besenje... `Onih`, naravno...
`Ali šta ako svet u kojem živimo poslednjih pet godina predstavlja novo normalno?`
@phoboskv Nemoj tako ljuto. Vrati se malo unazad i videces da su kod nas vladari cesto stradali od strane naroda. Sigurno ne zato sto je narodu bilo lepo, pa im se diago da sje*u vladara. Ovi danasnji samo nastavljaju trend. ALI, za razliku od prethodnih, gladne oci ne mogu da se nahrane. Ovi koje smo doveli su bili gologuzija, pa u skladu sa tim imaju gladne oci. Zato nema mere u potkradanju drzave i naroda. Slazem se za Terazije i bandere tamo. Za nauk.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
@phoboskv-u i drugima: isuvise je duboko Milosevic zakopao Srbiju
04.12.2013. 21:48
status: user broj poruka: 10998
da bi ova zivnula odmah po njegovom odlasku. Ivan Djuric, jedan od najinteligentnijih i najobrazovanijih ljudi koje je ova zemlja do sada imala, i koji je, defakto bio suparnik Zlobi na politickoj sceni do prvih visestranackih izbora u Srbiji, opomenuo je javnost da ce, cak i u slucaju da dodje do mirnog razdruzivanja Jugoslavije (u sta je i sam sumnjao, predvidjajuci ostanak na vlasti svih aktuelnih celnika - nacional-demagoga - tadasnjih `socijalistickih` republika), biti potrebno oko CETRDESET godina da Srbija izadje iz ekonomske krize (koja je vec bila itekako primetna).
Mislite da je prostom, fizickom eliminacijom Zlobe eliminisan i Zlobizam? A sta cemo sa tajkunima koje je ON napravio (sin i zena, mali Ivica, Mali Misko, Beko itd.)? Mislite da na delu i u aktivnom stanju nije OSTAO i OPSTAO Zlobizam, samo zato sto Zloba nije bio licno prisutan na teritoriji Srbije? Samo zato sto je (kasnije) riknuo? Mislite da je Djindjic izvrsio samoubistvo iz zasede, a sve zbog sporta i razonode? Razmislite malo bolje...
Re: @phoboskv-u i drugima: isuvise je duboko Milosevic zakopao Srbiju
04.12.2013. 22:08
status: user broj poruka: 940
@Strela75 Ma nisam ljut brate. Sasvim razumno rasudjujem Vladari jesu stradali, ali to nije dovoljno. Zato sam i napisao `i poziciju i opoziciju`.
@Tortojed
Niko, od razumnih ljudi, nije ni mogao da ocekuje da ce zemlja zivnuti odmah po odlasku Zlobe. Medjutim, niko tada nije mogao ni da pomisli da cemo ovde biti posle 14 GODINA!!!
Ja sam bio svestan 2000god. da mi je mladost prosla u crnim devedesetim. Nisam gajio iluzije o boljitku preko noci, ali ovakav raspad standarda, posle 14 godina od promena, nisam tada mogao ni da zamislim. DOS je pokrao mnogo vise para, u saradnji sa Slobinim tajkunima, od samog Slobe i kompanije. Oni su te tajkune, koje je stvorio Milosevicev rezim, gajili i dojili i napravili ih jos jacim i bogatijim. Milosevic je bio mala maca za neke ljude oko njega i za ove koji su dosli na vlast posle njega.
I ovi sada, ponavljam, nisu nista bolji.
Zato sam i rekao da je jedino pravo resenje za unistenje Zlobizma i poziciju i opoziciju na trg pa...
Da se svi ucesnici u politici ovih 25-30god (ukljucujuci i danasnje zajedno sa tajkunima) uklone i da stvarno dodju neki novi ljudi.
Tek tad ce biti osetno bolje.... a to se, na zalost, nikada nece desiti jer je narod u totalnoj apatiji.
Ovako, oni jedni druge cuvaju i vec 24 god. se smenjuju na vlasti. Svako sa svakim moze kad je u pitanju `fotelja`.
Tell the Spartans, stranger passing by, that here obedient to their laws we lie
`I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`
:: da bi ova zivnula odmah po njegovom odlasku. Ivan Djuric, jedan od najinteligentnijih i najobrazovanijih ljudi koje je ova zemlja do sada imala, i koji je, defakto bio suparnik Zlobi na politickoj sceni do prvih visestranackih izbora u Srbiji, opomenuo je javnost da ce, cak i u slucaju da dodje do mirnog razdruzivanja Jugoslavije (u sta je i sam sumnjao, predvidjajuci ostanak na vlasti svih aktuelnih celnika - nacional-demagoga - tadasnjih `socijalistickih` republika), biti potrebno oko CETRDESET godina da Srbija izadje iz ekonomske krize (koja je vec bila itekako primetna) :: :: Mislite da je prostom, fizickom eliminacijom Zlobe eliminisan i Zlobizam? A sta cemo sa tajkunima koje je ON napravio (sin i zena, mali Ivica, Mali Misko, Beko itd.)? Mislite da na delu i u aktivnom stanju nije OSTAO i OPSTAO Zlobizam, samo zato sto Zloba nije bio licno prisutan na teritoriji Srbije? Samo zato sto je (kasnije) riknuo? Mislite da je Djindjic izvrsio samoubistvo iz zasede, a sve zbog sporta i razonode? Razmislite malo bolje.. :: ::
Koliko god `seče knezova` da počiniš, drugi će se samo `lakše ustoličiti`. Tako da `neki novi ljudi` će raditi isto ko i prethodni jer su `institucionalizovani` i ni sami nemaju volje, niti znanja da tu novu `utopiju` gde će svima biti bolje, pretoče u realnost. Problem nije u našim `lokalnim` vođama, njih je bar lako `izbunariti` i smeniti, već u:
Tako da je problem dosta kompleksniji nego što se čini i čisto sumnjam da će ova tema da preživi do sutra ili admini da dozvole dublju debatu. Politika je krajnje jasna, `izbunariti` vlasnike sredstva za proizvodnju `starih porodica`, transilvanija / german / english potomaka, nekih 20 tak najuticajnih porodica su stvarni problem, a ne ove naše `lokalne golje`...
@phoboskv: samo zato sto vidim da si pidmen i pametan...
05.12.2013. 02:12
status: user broj poruka: 10998
(ali previse ``brz``) covek, potrudicu se da pojasnim
Ovi sto se DANAS predstavljaju kao demokrate, socijalisti itd., su ne samo naslednici, nego i POTOMCI ``onoga`` rezima. Sta mislis, kako to da se Mama i Sinak mirno setkaju po belome svetu (toboze su u ``egzilu``, u Rusiji!)? I zasto su pare koje su tajkuni opljackali potekle kao reke, u dzepove njihovog podmlatka? Zato sto je to jedna te ista banda (i posle Zlobe, Zloba).... Sve svoje pokretno i nepokretno imanje ostavljam...samom sebi (i potomcima)!
Ta organizacija je nastala i finansirala se iz Amerike. U Budimpesti je bio centar za razmenu informacija izmedju Otpora i CIA. Tu je dobivan novac na ruke. Americki psiholozi su stvorili Otpor.
Srbi su skloni cutljivosti i snishodljivosti. Jednom recju: Velike kukavice / Cuti dobro je,moze da bude jos gore .... / Nikad Milosevic ne bi bio skinut sa vlasti da je odgovarao Americi.
Otpor nije Srpski brend. Nemamo mi taj kapacitet da se to setimo.
Znam dosta o tome jer znam ko je isao po novac ./ Jedan decko iz Krusevca /
Nas brend su cvarci,kiseli kupus i ajvar.
________________________________ Kad mi vidis komponente ne bude ti dobro.
Pa i slobu su postavili roksild i drugari. Sto se demokratskih promena tice,kao glasali za kosticu,a uvuce se djindjia ko duh, Sad odjednom toma pobedio,pazi majkumu...... Primetio sam interesantnu pojavu,pre par dana bio tramp da nas obidje,i eto slucajno,posle 2 dana ruse generalstab,nas spomenik kulture,gde su godinama dolazili,maloumnici iz celog sveta da se dive kako njihove bombice jebu kevu, Bice tu divan trampov hotel,nadam se da cemo zaraditi neki dinar od gostiju iz tog hotela,makar od pljeskavica iz okolnih trafika.
One novine kojima su na naslovnosj strani psovke i gole pevaljke...
Samo nek je senzacionalisticko, dal je istina ili ne ma nije ni bitno, ako uradim copy/paste sa interneta pa prevedem mora da je istina jer pise na internetu.
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.