Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Internet servisi, programi, prezentacije, ...
GASENJE FIRME?
STRANA 1 OD 1
Kolovrat GASENJE FIRME? 16.11.2013. 20:07 T55533

status: user
broj poruka: 111
Narode zna li neko kad zatvoris privatnu firmu ili radnju ne bitno jel treba onda tu firmu odmah i da odjavis iz agencje za privredne registre ili je to manje vise nebitno?
Moj kum ima problema sa naplatom potrazivanja kesa od nekog coveka i ici ce na sud radi prinudne naplate kroz plenidbu imovine,taj ga lik laze da je ugasio firmu i da je odjavio a ja je nadjoh i dalje na jucerasnji dan aktivnu u privrednom registru?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed To sto je ``tip`` zatvorio firmu, jedna je stvar. Druga je stvar sto 16.11.2013. 20:16 #526687

broj poruka: 10998
je i dalje obavezan da placa sva dugovanja i da naplacuje potrzivanja koja su nastala tokom POSTOJANJA firme.

vladats ... 16.11.2013. 20:16 #526688

broj poruka: 4537
Odjava privatne firme se vrsi u APR-u.
Podnese se zahtev,plati taksa i za par dana cao-zdravo.
Postoje 2 varijante:

1. Ako je radnja : SZR,STR,ZR,TR,lice odgovara fizickom imovinom.

U tom slucaju potrazivanja se mogu ostvariti preko privrednog suda tuzbom.

2. Ako je firma D.O.O./O.D./A.D./ znaci da je zaduzena sa kapitalom firme i ima ogranicenu odgovornost.
Potrazivanja su vrlo teska jer postoje rupe u zakonu koje se perfidno koriste godinama.
Pravno lice se zaduzi kroz potrazivanje,kredit ... Ode svesno u stecaj i odgovara samo imovinom firme :D

Fizicki mu ne mozes ` NISTA`.Takav je usrani zakon ,stvoren za mulju,prevarante i mesetare.

MaliAbner Re: ... 16.11.2013. 20:35 #526692

broj poruka: 7769
Pa zato u nazivu firme postoji ono D.O.O. sa tim firmama imati posla samo do 100E...

P.O. sa njima raditi do vrednosti imovine vlasnika pri cemu proveriti kolika su mu dugovanja...

Firma u kojoj trenutno radim je strana ali osnovana kao D.O.O. sa osnivackim kapitalom od svega 500E sto je daleko manje od mojih mesecnih primanja... ali se u njih uzdam posto su u svetskim razmerama ogromna firma...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

:: Odjava privatne firme se vrsi u APR-u
:: Podnese se zahtev,plati taksa i za par dana cao-zdravo
:: Postoje 2 varijante
::
:: 1. Ako je radnja : SZR,STR,ZR,TR,lice odgovara fizickom imovinom
:: U tom slucaju potrazivanja se mogu ostvariti preko privrednog suda tuzbom
:: 2. Ako je firma D.O.O./O.D./A.D./ znaci da je zaduzena sa kapitalom firme i ima ogranicenu odgovornost
:: Potrazivanja su vrlo teska jer postoje rupe u zakonu koje se perfidno koriste godinama
:: Pravno lice se zaduzi kroz potrazivanje,kredit ... Ode svesno u stecaj i odgovara samo imovinom firme :
:: Fizicki mu ne mozes ` NISTA`.Takav je usrani zakon ,stvoren za mulju,prevarante i mesetare
:: ________________
:: CPU-Z Validator : http://goo.gl/AS5c
Kolovrat ma 16.11.2013. 20:52 #526694

najzalosnije od svegsa sto je taj covek rod mom kumu i sto je zakonski duzan da mu placa sve dok se skoluje.Kum mi dosao do 2 ispita pred kraj studija i to g.vno od coveka mu jedan dan samo javilo ja sam ugasio firmu ti se snadji.Kum se snasao pa radi sad sa mojim caletom kao pomocni radnik ali nije u redu da ne trazi ono sto mu zakonski pripada jer je vajnom taj covek firmu odjavio jos pre mesec dana a ja je nasao juce na kompu u apr registru kao i dalje aktivnu.

VMARC Firma ne moze da se ugasi za par dana cao zdravo 16.11.2013. 21:02 #526695

broj poruka: 9422
Postoji period od vise od 30 dana od oglasavanja postupka da se jave eventualni poverioci kojima firma duguje novac. Status na APRu se menja u `U likvidaciji`
Tvoj kum moze da se javi kao poverilac, i onda ce doci u proces naplate, koji se opet, vrsi po odredjenim kriterijuma ako je D.O.O i li A.D u pitanju. Ako je u pitanju OD ili neka od STR ili Preduzetnickih varijanti, onda se naplata vrsi od imovine vlasnika.
Sve u svemu, zavisi koliko mu duguje, za cifre ispod 1000€ se ne vredi cimati.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

Kolovrat u delu 16.11.2013. 21:10 #526696

pravna forma stoji preduzetnik

vladats @Kolovrat 16.11.2013. 21:13 #526697

Kako je registrovana firma ?

Sta je ?

@VMARC

Pricas za D.O.O
Stoji na tabli,ali ona je zaduzena kapitalom firme :D Kapiras.
Ako neko ima kapital 2 para cipela i racunar,sta da uzmes ?

VMARC Re: u delu 16.11.2013. 21:20 #526698

Onda odgovara svojom imovinom, tako da ce sigurno naplatiti
Naravno, vlado.
Doo i ad odgovaju kapitalom firme, svi ostali oblici pravnih lica odgovaraju kapitalom vlasnika.

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

:: pravna forma stoji preduzetni
Kolovrat zna li neko 16.11.2013. 21:21 #526699

ko je upoznat sa pravosudnim sistemom koliko to otprilike traje utvrdjivanje i popis imovine kad se preda zahtev?

VMARC Re: zna li neko 16.11.2013. 21:26 #526700

Idi na https://www.nbs.rs odeljenje prinudne naplate, kucaj naziv firme ili pib ako znas i pogledaj da li je u blokadi. Ako jeste, ne moze da zatvori firmu, mora da ide u stecaj. Opet ti kazem, sta god da je po sredi, za cifre ispod 1000€ mu se ne isplati da se cima godinama... Bukvalno.
Postoji i opcija da je slagao da je zatvorio firmu samo da bi ga otkacio. Postoji i pitanje osnova dugovanja, po ugovoru, zakonska obaveza ili sl. Mozda uopste nije predmet dugovanja...
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

:: ko je upoznat sa pravosudnim sistemom koliko to otprilike traje utvrdjivanje i popis imovine kad se preda zahtev
vladats @Kolovrat 16.11.2013. 21:28 #526701

Za razliku od klasicnih sudova,privredni su dosta efikasniji.
Brzo se radi,da je firma aktivna,blokada bi usledila za 10 dana od podnosenja tuzbe.

Posto je firma ugasena a ti i dalje se ne izjasnjavas po pitanju sta je ona D.O.O ili S.Z.R.
ne mogu ti reci nista konkretno.

To moze preci i u gradjansku parnicu i obligacione odnose izemedju 2 stranke.
Ako je suma velika,isplati se.
Ako je suma mala,pojesce je advokati ....

@VMARC

Pravno lice kao D.O.O. prvo gasi firmu u APR-u i ide u likvidacioni postupak.
U toku tog postupka se podnosi privrednom sudu zahtev za stecaj.Sud odredjuje formalnog stecajnog upravnika koji raspolaze imovinom firme i namiruje potrazivanja ostecenih.To je zakon ali sta ako D.O.O. nema nista ?

VMARC Pa da, pricamo istu stvar 16.11.2013. 21:37 #526702

Izjasnio se, napisao je preduzetnik, znaci verovatno sa PU (puna odgovornost osnivaca)
Nije se izjasnio za cifru i po kom osnovu mu tacno duguje, gde pocinju prava za osnov placanja a gde prestaju....

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

Kolovrat nisam lepo objasnio 16.11.2013. 21:39 #526703

jer mi je cela prica bljak,
Taj lik sto je duzan mome kumu je njegov rodjeni otac koji mu od 1.10.2013 ne salje mesecnu alimentaciju sa ovim mesecom to je vec 2 meseca.Racunicom posto kum ima 24 godina a zakonski moze da koristi alimentaciju maksimum do 26 rodjeni otac ga je olaksao za nesto jace od 1600eur za to vreme.

E sad evo upravo pricam sa kumom tu je pored mene koliko je pametno da se upusta u pricu oko naplate alimentacije buduci da ima presudu jos od pre 2 godine kad je dosudjena alimentacija svakog meseca od 1-5 najkasnije.Pravnik iz opstine mu je sastavio predlog za izvrsenje tj popis imovine i namirivanje alimentacije koja mu po zakonu pripada ali isplati li se juriti to buduci da nece unajmljivati advokata?

vladats @VMARC 16.11.2013. 21:44 #526704

Moze da bude i sledeci scenario.
Fizicko lice/ preduzetnik/ gasi firmu u APR-u.
On je ugasio ili zamrzao status firme ali je racun i dalje aktivan u banci zbog blokade racuna.
Blokada racuna stoji i racun se ne moze ugasiti dok se ne namire potrazivanja prema poveriocima.

Prednost u naplati u takvim slucajevima ima drzva za porez,socijalno,penziono...
Posle toga dolaze drugi poverioci prema redosledu utuzivanja.
Proces moze da traje godinama.

VMARC Re: nisam lepo objasnio 16.11.2013. 21:45 #526705

E, jbga :-( To sasvim izlazi i okvira teme i ne bi trebalo da ima ikakve veze sa tom firmom. Tu je najbolje da uzme advokata a da li se isplati, morace sam da proceni...

Sve `brizni` ocevi... Jbga... :-(

EDIT: Dobro, bre, vlado, sve ja to znam, nego tipkam sa telefona, pa ne mogu bas da kucam esej.
Firma ne moze uvi u proces likvidacije dok je u blokadi, to ti je po novom (sto je i logicno). Onda ide u stecaj ali sv to sto pises za sve si u pravu.
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

:: jer mi je cela prica bljak
:: Taj lik sto je duzan mome kumu je njegov rodjeni otac koji mu od 1.10.2013 ne salje mesecnu alimentaciju sa ovim mesecom to je vec 2 meseca.Racunicom posto kum ima 24 godina a zakonski moze da koristi alimentaciju maksimum do 26 rodjeni otac ga je olaksao za nesto jace od 1600eur za to vreme
:: E sad evo upravo pricam sa kumom tu je pored mene koliko je pametno da se upusta u pricu oko naplate alimentacije buduci da ima presudu jos od pre 2 godine kad je dosudjena alimentacija svakog meseca od 1-5 najkasnije.Pravnik iz opstine mu je sastavio predlog za izvrsenje tj popis imovine i namirivanje alimentacije koja mu po zakonu pripada ali isplati li se juriti to buduci da nece unajmljivati advokata
vladats @Kolovrat 16.11.2013. 21:54 #526706

Trebao si odmah to da kazes.

To mozete samo da ostvarite preko gradjanske parnice.
To nema nikakve veze sa njegovom firmom.
Posto necete da uzimate advokata,postupak ce trajati najverovatnije narednih 50 godina.

U prevodu. Zaboravite na novac.

MaliAbner Bezi od tog slucaja... 16.11.2013. 22:15 #526708

broj poruka: 7769
@Kolovrat
Jeste ti kum ali moj savet ti je da se se ne mesas u porodicne razmirice...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

Kolovrat Re: Bezi od tog slucaja... 16.11.2013. 22:36 #526709

Ne mesam se ali covek je smradina da ostavis svoje dete na kraju kad treba da mu pomognes da konacno skoci ti ga gurnes u rupu.Nije sto mi je kum ali znam koliko tesko zivi finansijski,da nije bilo posle kod mog caleta decko ne bi imao bukvalno sta da jede.

@vladats

Uzeo bi kum advokata da ima para i onako pola sto zaradi dace na zivotne troskove i bolesnu majku koja jos nije dobila penziju a ostala je bez posla.

:: @Kolovra
:: Jeste ti kum ali moj savet ti je da se se ne mesas u porodicne razmirice..
:: Citat:
:: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn
:: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`
:: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
adachi ?!?! 18.11.2013. 12:21 #526881

broj poruka: 36
iskreno, ja nista nisam razumeo ovde covek koji drzi tu firmu je rod tvom kumu i zakonski je obavezan da mu placa skolovanje ?! tvoj kum radi u toj firmi ili dobija stipendiju neku od te firme ili nesta trece?

luja-88 Re: ?!?! 18.11.2013. 14:39 #526892

broj poruka: 1637
Nije mu samo rod, vec otac rodjeni. Keva i cale razvedeni, a matori treba da placa alimentaciju. A kako ce da je placa kad ne radi (zatvorio firmu) ili npr. ima jos jedan posao sa manjim primanjima pa je alimentacija znatno umanjena. Svaki roditelj je u zakonskoj obavezi da izdrzava svoje dete do 26. godine ukoliko se ono redovno skoluje, na budzetu drzave/grada/univerziteta.
To ti je u kratkim crtama...

@Kolovrat
Ja mislim da tvoj kum nema nikakvo pravo potrazivanja od firme, vec samo od oca, kao fizickog lica (tako bar ide moja logika ali mozda i gresim).

:: iskreno, ja nista nisam razumeo ovde covek koji drzi tu firmu je rod tvom kumu i zakonski je obavezan da mu placa skolovanje ?! tvoj kum radi u toj firmi ili dobija stipendiju neku od te firme ili nesta trece?
adachi ... 18.11.2013. 21:18 #526923

broj poruka: 36
ako je fejkovao gasenje firme da bi placao manju alimentaciju onda je taj lik stvarno dno dna...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs