U HTML-u je postavljen tag za karakter set, takođe.
Sve ono što sam upisao kroz phpMyAdmin lepo se vidi na sajtu, i sam tekst iz HTML-a se dobro vidi. Međutim ono što kroz administraciju koju sam napravio postujem iz forme u mySQL, bude upisano u bazu bez neke logike, tj. umesto `č` upiše `?` i posle to i pokaže na strani.
Kako to da rešim? Kako da podatke koje unesem u FORM ubacim u mySQL sa našim slovima?
Pokusacu da ti pomognem - da li si pri kreiranju baze postavio `collate` (posle DEFAULT CHARACTER SET = UTF-8) na `utf8_unicode_ci`? Takodje,podesavanja karaktera obavezno uvrsti na vrhu (pocetku) stranice,pa ce u head-u `Content type` imati i charset = UTF-8. Ima jos detalja,ali ovi su najvazniji,pa pokusaj prvo njih uvrstiti.
UTF-8 - uslovni refleks,ali mislim da se razumijemo.
Kreni od najjednostavnijih koraka:
1.Zaboravio si da u meta dodas nesto (http-equiv=`Content-Type`...:)? 2.Nesto si stvarno pogresno upisao? (UTF-8:))) 3.Problem u editoru? (mozda UTF encode treba podesiti:) 4.Problem u browseru? (UTF encode:) 5.Problem u phpMyAdminu (malo vjerovatno i ne bi trebalo da vazi za tvoj slucaj),odnosno `transportu` prilikom importa i exporta - resenje - instrukcija (koju unosis u bazu koju exportujes) mysql -p npr.`baza zox86` < `baza nakon migracije`.sql 6.Ima jos..:)
Sve što ste naveli je urađeno i provereno !!! Unam da ide utf8 a ne UTF-8, sve sam to dobro uradio. Koristim Macromedia Dreamweaver MX i podesio sam Page Encoding na UTF-8. Totalno sam zbunjen.
imam slican problem, ali koji je vezan za Mysql migration toolkit i razvoj mrezne aplikacije. Podaci koji su mi na raspolaganju stigli su u MS Access-u, dok je aplikacija koju sam vec napravio u VB-u 6.0. Posto mi je Access baza zgodnija za razvoj, sve vreme (u toku razvoja aplikacije) sam podatke drzao u tom formatu. Na kraju sam poterao Mysql Migration toolkit, koji sam koristio x puta ranije, ali mi nikada nije trebala podrska za nase karaktere - - i dobio cudesne rezultate. Naime, š,ž u obe varijante, kao i veliko à je proslo ok, dok su ć,č i malo đ ` presli u c,c,d.
Ok, kazem ja, mora da sam se negde zeznuo - prodjem sve i explicitno kazem da je u pitanju UTF-8. Za razliku od proslog puta - situacija je ista. `ajde sad da mu kazem explicitno CP1250 - kad sta? Opet isto. `ajde da promenim u Access-u collation na Croatian - kad sta? Opet isto! Slovenian? Da opet isto!
Popizdim i skinem MS SQL 2005 sa Microsft.com (ovo nije reklama, volim MySql i koristim ga vec godinama, posebno zato sto je dz), skinem neki njihov migration toolkit i sve dobijem kako treba. Zahvaljujci tome od juce sam naucio svasta o MS SQL 2005 serveru i nije lose uopste, barem za sada, barem sto se brzine tice.
- Na koji nacin pMA tretira novu bazu - po defaultu je podesena na utf?(Govorim napamet,jer pMA i ja se nijesmo druzili).Obrati paznju na kontrole u podesavanjima.
- default_charset je...iso?utf?
- pokusao si sa msql_query...nakon pristupa serveru (i pick up-a baze)?
- pMA zamijenis nekim drugim `menadzerom`?
Ne znam sta bih jos mogao da predlozim.Mozda - da se ne oslanjas na moje savjete,jer sam amater,nego da konsultujes npr. admina nekog od host/server provajdera - okrenes broj tehnicke sluzbe i javice se neko ko jede MySQL za light obrok...Ako bude predusretljiv,objasnice ti za 30 sec.
Siguran si da si uradio sve sto je bilo navedeno u dosadasnjim postovima?:)
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.