Eh kad se setim... news..yu i ... brda brda stvari, politika, oglasi, ... Sta se to desilo prelepom usenetu, sta je to otislo do djavola, zasto danas svi koriste fejsbuk i gmail, zasto niko vise ne zna sta je NEWS, POP3, SMTP i IMAP (od ovih mladjih generacija)... I dalje cuvam te sexy fotke sa yu.forum.erotika koje sam skidao kao klinac ... Divna vremena. Jbt tad (1999.-2000.-2001.) je bio luxuz imati ISDN ... A danas... Svaki upishanko mozhe da sere po netu shta oce... Zlo.
I najtuzne je danas sto mnogi nemaju pojma o cemu ja pricam... Ej, pa nije net bio za svakoga sine moj nekada, nekada si morao da znas znanje da dodjes do necega, a ne da samo ukucas u google pretrazivac... Jel zna neko preko cega mogu da pratim usenet, i da li je to uopste aktivno, pri tom mislim na PRAVI USENET a ne na ove useneXt gluposti i sranja odakle se skidaju ilegalni softveri i sranja, interesuju me konfe tipa politika i gluposti... Ako se sve vec odavno nije preselilo na forume... A jeste na zalost... A ovako je bilo mnogo lepse... I sladje... I ANONIMNIJE... A danas... Eh... SMOR
Sada, kada je konacno celokupno ljudsko znanje dostupno svima da bude korisceno na licnu i opstu dobrobit, ti kukas kako je to `smorno`. Sta je bilo lepse i sladje, kad sam knjige morao papreno da placam i da ih preko veze nabavljam iz inostranstva ne bih li nesto naucio. Demokratija znanja je najbolje sto je moglo da se desi. Znanje treba da ima cilj a ne da bude svrha samom sebi. Sto to neki ne prepoznaju, to je prica za sebe. Anonimnost je sinonim za kukavicluk.
Ehhh... dobro se secam sredine `98. god, kada sam saznao za postojanje ISDN-a u nasoj lepoj, i iscimao caleta da uvedemo to `ultra-brzo cudo` od Interneta, a sluzbenik u posti nam rekao sledece (ne secam se bas doslovce, al` otprilike): `To trenutno koristi predsednik i mozda jos 50 ljudi u drzavi, dodjite nam ponovo kroz 2-3 godinice`. A vec u (edit)2003-oj sam koristio 256k SBB (tada kod mene i dalje nije bilo mogucnosti za ISDN).
+1 za alrada
Sta je to bilo lepse, sladje i anonimnije? Anonimnije da, ali samo iz razloga sto je mnooogoooo manje ljudi koristilo Internet, ni zbog ceg drugog. Zlatna vremena? Bila je potrebna cela noc da bi skinuo messenger, da mozes da komuniciras s ljudima... jos ako pukne veza, probudis se ujutru i onda je**s celu familiju provajderu (posti, u slucaju vecine), jer preko dana ne mozes da skidas posto ti treba j**eni fiksni telefon (koji je u to vreme mozda bio i dvojnik)... auuu... i dalje ZLATNA?!
Cinjenica je da nam i u danasnje vreme filtriraju ono sto `ne smemo` da znamo, ali isto tako imamo instant-pristup skoro svemu sto nas zanima.
:: Eh kad se setim... news..yu i ... brda brda stvari, politika, oglasi, .. :: Sta se to desilo prelepom usenetu, sta je to otislo do djavola, zasto danas svi koriste fejsbuk i gmail, zasto niko vise ne zna sta je NEWS, POP3, SMTP i IMAP (od ovih mladjih generacija).. :: I dalje cuvam te sexy fotke sa yu.forum.erotika koje sam skidao kao klinac .. :: Divna vremena :: Jbt tad (1999.-2000.-2001.) je bio luxuz imati ISDN ... A danas... Svaki upishanko mozhe da sere po netu shta oce.. :: Zlo :: :: VRATI SE JUZNETE, SVE TI JE OPROSHTENO.. ::
Tor, deep web, hidden wiki kada vec volis takve stvari. Pa tamo mozes da lepo pricas o politici, teorijama zavere i svemu sto `rustle your jimmies` uz relativan nivo anonimnosti.
Elem, apsolutno se slazem sa Alradom.
Mogucnost da mogu da nadjem bilo koju knjigu, nadjem vezbe, proverim sebe, usavrsim svoje znanje sa par klikova mi je neprocenjivo, a ti zapeo da se vratis u mracno doba.
Ma mislim... covek uvek moze da bira da li uci ili bleji na fejsbuku. Ali to nema veze sa vremenom u kome zivimo, pametan je uvek pametan, glup je uvek glup. Jedino je potrebna religija da bi pametan postao glup.
samo vi deco ucite i zaboravite, ko nije video nece ni osetiti, ali yu.forum.erotika mi ne dirajte!!! nema tog torrent trekera koji je parirao toj konfi a ja bejah dete i videh najbolje fotoshop radove ikada :) anonimnost je SLOBODA a ne kukavicluk! TO JE LJUDSKO PRAVO GARANTOVANO USTAVOM!!!
Odjednom je tacno (i primenjuje se!) sve sto stoji u ustavu i zakonu? To, o cemu pricas je obicna ILUZIJA. Anonimnost i apsolutna sloboda NE POSTOJE! A ti, ako zelis, slobodno nastavi da zivis u snovima...
Nisam nikakvo dete niti moram da budem mlad da bih ucio, to je smesan stereotip. A anonimnost je pravo koje neki toliko zloupotrebljavaju da je skoro steta sto je pravo.
Sve sam ja video i probao, zato i kazem. Nikada se ne bih vratio u srednji vek. Mozda da mogu da se podmladim jedno 20 godina, e onda bih vec razmislio.
Pre nije bilo tih slinavih klinaca jer nisu znali to da koriste. Samo su se oni najistrajniji bavili time.
Sada to više nije to jer si sada stariji i ta neka lepa vremena su prošla a i sada svako može da pristupi, pa i taj slinavi klinac.
Dešava se to sa svim stvarima. Pre su samo neki ljudi imali telefone, i to samo stariji, pa onda stariji i tinejdžeri koji idu u srednju školu, onda stariji, tinejdžeri i balavi klinci. Sada se maltene i novorođenčetu kupuje telefon.
Što bi rekli ameri, prešlo u mejnstrim i više nije ekskluziva.
Mada lično ne bih menjao ovo što imam danas za to što je nekada bilo. Pre si morao sve da trpaš na diskove jer su se stvari teško nalazile zbog ograničenosti interneta. Pa ti pukne konekcija i ono čuveno drndanje modema i šta sve još.
Sada imaš sve to na netu i nema potrebe za time i zahvalan sam na tome.
Jedino bih zabranio osobama mlađim od 18 godina da pristupaju društvenim mrežama i da pristupaju you tube komentarima.
@alrad Ja sam ignorisao dobar deo gluposti, ukljucujuci ono `deco`, posto je lik u istoj poruci napisao kako je `...bio dete i video sve najbolje...`, iz cega se moze izvuci da je mojih godina ~25 ±3, recimo (posto sam i ja u to vreme bio dete).
Kad sam vec kod gluposti... Sto normalan covek uopste treba i zeli da zna sta je POP3, SMTP i IMAP?! Razumem za nas, na ovom forumu, al` realno? Danas skoro svaki klijentski softver za e-mail sve sam odradjuje.
Slozicu se samo za jednu stvar iz prve poruke. Stvarno jeste delovalo `sladje`, ali smatram da je to je bilo iskljucivo zbog ekskluzivnosti. Na zalost, nije mnogo ljudi u to vreme je imalo racunar (i umelo da ga koristi), a kamoli pristup Internetu.
Pa da, ja kad sam presao sa Outlook-a na Thunderbird, nisam mogao da se snadjem. Ja krenuo da namestam parametre, kad ono nema nigde. Sta je sad rekoh, kad provalim da on to radi sam. Navedem mu provajdera, on sve namesti. Nisam mogao da verujem. Sad, to moze da bude malo zaglupljujuce i nije lose da se zna i rucno namestiti.
Slazem se da je delovalo sladje, cak je imalo i neku auru misticizma da imas komp jedini u kraju i tako to. Ali ti je bila neka vrsta iluzije. Vise nije tako, i mislim da je dobro sto nije.
I htedoh da kazem - sta naucis, nikad ne zaboravis. Mozes da potisnes da izgleda da si zaboravio, ali nisi. Tu je.
Takodje 1997 sam imao dial up, test verzija u mom gradu kojoj se moglo prici jedino kucanjem nekih slirp komandi iz cmd. I naravno pucala svakih 2 minuta. Ko je nostalgican za zvukom modema evo jedan kratki duhoviti crtac http://www.youtube.com/watch?v=FG1AQcGGSec
Tad 90% ljudi nije culo za internet a kamoli da ga koriste, kakav penis facebook i slicna masovna okupljanje debila, samo je Mirc bio a tamo sve profi :)
Ali opet nek ide i visi ko gde vec hoce, ja se ne bih vracao sto rece Alrad u srednji vek.
:: - vec 1997 sam se vozio Internetom, pomocu superbrzog dial up modema od 14,400 bps.. ::
Nisi najbolje shvatio. Moja prica je bila o ISDN pristupu, ne `obicnom` Dial-Up-u. Dial-Up preko POTS linije sam i ja imao dosta pre pomenute `98-e.
::Pa da, ja kad sam presao sa Outlook-a na Thunderbird, nisam mogao da se snadjem. Ja krenuo da namestam parametre, kad ono nema nigde. Sta je sad rekoh, kad provalim da on to radi sam. Navedem mu provajdera, on sve namesti. Nisam mogao da verujem. Sad, to moze da bude malo zaglupljujuce i nije lose da se zna i rucno namestiti :
Dobro je znati zbog podesavanja naloga sa, recimo, nekih poslovnih domena cijih podataka nema u e-mail klijentima, ali ipak ne mogu da se slozim sa tobom. Zasto bi se bilo ko zamlacivao sa podesavanjem nekog Outlook-a, kada je za to vreme vec mogao da posalje poruku preko pretrazivaca? Ranije je e-mail klijent bio obavezan zbog loseg kvaliteta Internet veze, malog mailbox-a, nepostojanja istorije (ovakve, kakvu danas znamo) u pretrazivacu i njegove nestabilnosti. Primer koji se vecini tadasnjih korisnika desio: kucam poruku 10-15-20 min. i onda za vreme slanja pukne veza... moram sve od pocetka da pisem posto u pretrazivacu, naravno, moze back, ali dobijem prazno polje - bez otkucanog teksta =]. Danas je sve to proslost i klijentski softver nije obavezan. I zasto bi pored ovoga podesavao `neki tamo` program: http://goo.gl/4V4sL (na samo 1 klik udaljeno, bez ikakvog zamlacivanja). S tim na umu, nije na odmet znati i meni je drago sto znam (zanima me to, a i mnogo vise stvari vezanih za ICT), ali obicnog coveka to ne interesuje. On samo zeli da posalje poruku ili procita primljenu - dakle, olaksano i prilagodjeno za bar 80% korisnika, ali ne i zaglupljujuce.
::I htedoh da kazem - sta naucis, nikad ne zaboravis. Mozes da potisnes da izgleda da si zaboravio, ali nisi. Tu je
Sa ovim se slazem, a cinjenica je do mene doprla na specifican nacin. Na zalost, jedna pokojna prijateljica je pod stare dane postala dementna. Gubila se na trenutke, pa i dane, ali je pred kraj svog zivota pricala o stvarima od pre 10-20-30 god. kao da su se juce desile. To me dotaklo posto sam bio u nekim od njih, a ni sam ih se nisam secao dok neke njene price nisu podstakle razmisljanje. Onda se u mojoj glavi desila lancana reakcija pa sam se setio i nekih stvari koje sam iz stida potisnuo, a kao da su bile u nekom drugom zivotu. Sad se smejem samom sebi i hvala joj za to. Ljudski um je cudo.
@dexter Kad se samo setim Krstaricine pricaonice na IRC-u. Sad sam bas pogledao i jos uvek je aktivna =]. Kad gledas iz sadasnje pozicije, to nije bio srednji vek, vec kameno doba.
@luja Ok, ja rekoh za nekog ko voli sve da zna, a ne za obicnog korisnika. Za obicnog si u pravu. A pamcenje je takvo, jednostavno utisnuto, sem ako tako neka bolest nije u pitanju. Mada, i onda vidis kako se secala stvari kojih inace mozda ne bi.
@Nidza83 Imao sam ja Spektrum i pre toga, i to majka vise ne radja (ujka Klajv vise ne pravi). Ja kad pustim neku igricu to bude Speki preko emulatora, a ne ova danasnja bezumna rokanja.
Ali ne bih da opet idem na drugi kraj grada i sedim kod nekog 2-3 sata dok mi snima na kasetu. To mi je bila poenta, a ne `kad sam bio mlad, sve je bilo lepse`. Bilo je, ali to je druga prica.
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.